Σημαντική ήταν η ανταπόκριση στην  ημερίδα με τίτλο: «Αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις | Ενεργειακή – Κλιματική – Γεωργική|Παρουσίαση Περιφερειακού Σχεδίου», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, στο Επιμελητήριο Ηλείας. Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των μέτρων και των δράσεων του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ), καθώς και των προτάσεων για την αντιμετώπιση των κρίσεων – ενεργειακή – κλιματική – γεωργική. Η ημερίδα είχε τη μορφή δημόσιου διαλόγου με τη συμμετοχή και ανταλλαγή απόψεων του συνόλου των κοινωνικών εταίρων για την εξειδίκευση των έργων και των δράσεων.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδα κήρυξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, ο οποίος αφού χαιρέτισε την ημερίδα αλλά και τα έργα και δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τόνισε την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης των κρίσεων συλλογικά και με οργανωμένο σχέδιο. Εν συνεχεία έδωσε το λόγο στον Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρο Δημητρογιάννη, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την υποστήριξη της εκδήλωσης, ξεκίνησε τον κύκλο τον ομιλιών, παρουσιάζοντας τα μέτρα και τις δράσεων του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ).

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του κεντρικού ομιλητή, Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλου, καθηγητή Χρηματοοικονομικών & Ενεργειακής Οικονομίας στο Audencia Business School, Διευθύνων Συμβούλου της Akuo Energy Greece και Προέδρου της Επιτροπής του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών/ ΥΠΕΝ.

Μετά το τέλος των ομιλιών διαμορφώθηκε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση – διάλογος μεταξύ των ομιλητών και των παρευρισκόμενων, πάνω στα θέματα που αναδείχθηκαν στην ημερίδα.

Πιο συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος εστίασε ιδιαίτερα στους κινδύνους  και τις επιπτώσεις που επέφερε τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η ενεργειακή κρίση στον πρωτογενή τομέα, έναν από τους πιο αναπτυξιακούς παράγοντες της Περιφέρειάς μας, η Τίτα Τερζή, εκπρόσωπος της Διονυσίας Αυγερινοπούλου, βουλευτού Ηλείας, καθώς και ο Γιάννης Αργυρόπουλος, Αντιδήμαρχος Πύργου.

Τις εργασίες της εκδήλωσης παρακολούθησε επίσης μεταξύ άλλων και ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας.

Στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της έξυπνης εξειδίκευσης των μέτρων και των δράσεων του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) και δεσμευτήκαν για την περαιτέρω συνέργεια και συνεργασία όλων των φορέων και των κοινωνικών εταίρων για την έγκαιρη αντιμετώπιση των κρίσεων.