Συνεχίζεται η καθοδική πορεία στην τιμή του αργού πετρελαίου, με το brent να χάνει περίπου 20 δολάρια το βαρέλι μέσα σε διάστημα τριάντα ημερών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 7 Νοεμβρίου η τιμή του brent είχε ανέλθει στα 96,372 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγο μετά τις 22:10 της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου η αντίστοιχη τιμή ήταν 77,313 δολάρια το βαρέλι.

Όπως φαίνεται, έχει επιδράσει θετικά στις διεθνείς αγορές η επιβολή του πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο, που συνδυάζεται με την απειλή ενός εμπάργκο που θα διακόψει τη διάθεσή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της G7.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την τιμή του «μαύρου χρυσού» να υποχωρεί κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι (πάντα για το brent), έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο του 2022. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 είχε καταγραφεί η αμέσως χαμηλότερη τιμή, που ήταν τα 77,184 δολάρια το βαρέλι.

Και η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς, καθώς έκλεισε με πτώση 3,01%.

Το WTI παράδοσης Ιανουαρίου, το συμβόλαιο με τις περισσότερες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Σικάγου, υποχώρησε στα 71,75 δολάρια ενδοσυνεδριακά, πριν κλείσει στα 72,01 δολάρια.

Πετρέλαιο: Η μείωση στις διεθνείς αγορές περνά και στα πρατήρια

Η μείωση στην τιμή του πετρελαίου διαψεύδει εκείνους που προέβλεπαν αύξηση, εξαιτίας του εμπάργκο στη Μόσχα και στον περιορισμό της ημερήσιας παραγωγής από τις χώρες του OPEC. Μάλιστα, εάν το πλαφόν των 60 δολαρίων στο ρωσικό αργό επεκταθεί, δεν αποκλείεται η υποχώρηση να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Φυσικά, αυτό που έχει σημασία για τους καταναλωτές, είναι η μείωση αυτή να περάσει και στη δική τους καθημερινότητα. Αυτό γίνεται σε έναν βαθμό, αλλά ενδεχομένως όχι σε αυτόν που θα επιθυμούσαν, ελέω και των σημαντικών απωλειών που έχει παρουσιάσει το ευρώ στην ισοτιμία του με το δολάριο.

Με μια αναζήτηση στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων κάτω από τα 1,8 ευρώ το λίτρο, με πολλά πρατήρια πλέον να «παίζουν» στο 1,7+ €/l. Αντίστοιχα, το diesel κίνησης μπορεί να βρεθεί ακόμη και στο 1,6+ ευρώ/λίτρο.