Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σήμερα στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στη βόρεια επαρχία Μπαλχ του Αφγανιστάν, όταν εξερράγη βόμβα με στόχο λεωφορείο που μετέφερε υπαλλήλους πετρελαϊκής εταιρείας, ανέφερε η αστυνομία.

«Η έκρηξη έγινε στις 07:00» (σ.σ. τοπική ώρα· 04:30 ώρα Ελλάδας) και είχε στόχο «υπαλλήλους της Hairatan Petroleum που πήγαιναν στα γραφεία τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία Μπαλχ, ο Ασίφ Ουαζίρι.

Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε όχημα σταματημένο «στην άκρη του δρόμου» και εξερράγη τη στιγμή «που έφθασε το λεωφορείο. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι έξι τραυματίστηκαν», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν πως η ασφάλεια βελτιώθηκε αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, όμως οι επιθέσεις παραμένουν συχνές, ιδίως οι βομβιστικές, την ευθύνη για μεγάλο μέρος των οποίων αναλαμβάνει ο τοπικός βραχίονας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ΙΚΧ).

Στην πιο πρόσφατη, την 30ή Νοεμβρίου, στόχος ήταν ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο στην Αϊμπάκ (βόρεια). 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν. Θύματα ήταν κυρίως μαθητές.

Στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ διαπράχθηκε νωρίτερα φέτος κι άλλη επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ. Την 25η Μαΐου, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου δεκαπέντε τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν βόμβες σε τρία μικρά λεωφορεία.