Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία στη Μεγαλόπολη πίστας διεθνών προδιαγραφών για αγώνες μοτοκρός -και όχι μόνο- αποτελεί η υπογραφή χθες το πρωί, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ελληνικής Εταιρείας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε.

Το μνημόνιο υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μετάβασης Ιωάννη Μπούκη, παρουσία -μεταξύ άλλων- του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, του διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδα Καλλίρη, όπως και του δημάρχου Μεγαλόπολης Θανάση Χριστογιαννόπουλου.

Με το εν λόγω μνημόνιο ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση και αναβάθμιση της ήδη υφιστάμενης από το 1994 πίστας μοτοκρός της Μεγαλόπολης -που κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία της ΛΕΜΟΤ (Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Τρίπολης) και την υποστήριξη από την ΔΕΗ Μεγαλόπολης.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας υπέγραψε σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου που αφορά στην ανέγερση στη Μεγαλόπολη μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), συνολικού προϋπολογισμού 4.685.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020.

Μνημόνιο Περιφέρειας, ΓΓΑ και Μετάβασης Α.Ε. για την πίστα μοτοκρός στη Μεγαλόπολη – υπογράφηκε η σύμβαση για τη μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συχνή επικοινωνία και στην εξαιρετική, όπως σημείωσε, συνεργασία του με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάση “για το μείζον θέμα της μετάβασης της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή, διαδικασία που ως περιφερειακή Αρχή στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας”, ενώ επισήμανε και την “πολύ καλή συνεργασία” που υπάρχει και με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη τονίζοντας ότι με την υπογραφή του μνημονίου “γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και τη χώρα μας”.

Μνημόνιο Περιφέρειας, ΓΓΑ και Μετάβασης Α.Ε. για την πίστα μοτοκρός στη Μεγαλόπολη – υπογράφηκε η σύμβαση για τη μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων

 

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Μέσω του μνημονίου συνεργασίας, το υπουργείο Αθλητισμού ξεκινά τις μελέτες για την αναβάθμιση της πίστας στη Μεγαλόπολη. Σκοπός είναι αυτή να αποτελέσει ένα διεθνές κέντρο, που θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές ώστε να αποτελεί μια λειτουργική εγκατάσταση η οποία θα πληροί όλα τα κριτήρια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, προκειμένου να φιλοξενεί εγχώριες αλλά και μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις για την αγωνιστική μοτοσυκλέτα, αλλά και το mountain bike, το 4×4 και πολλά άλλα, εξυπηρετώντας απολύτως τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας.

Η εν λόγω πίστα βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο των επιφανειακών ορυχείων λιγνίτη στο οροπέδιο – κοιλάδα της Μεγαλόπολης, νότια της κοινότητας Πλάκας, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης και συνολικά καταλαμβάνει έκταση 93 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 51 είναι ο ευρύτερος αγωνιστικός χώρος και τα υπόλοιπα εξυπηρετούν τους αθλητές (χώρος στάθμευσης), τους θεατές και την ομάδα διοργάνωσης αγώνων.

Μνημόνιο Περιφέρειας, ΓΓΑ και Μετάβασης Α.Ε. για την πίστα μοτοκρός στη Μεγαλόπολη – υπογράφηκε η σύμβαση για τη μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων

Η πιο πάνω έκταση πρόκειται να μεταβιβαστεί -στο πλαίσιο εκτέλεσης προγραμματικής σύμβασης- από τη ΔΕΗ Α.Ε. στη Μετάβαση Α.Ε. η οποία έχει μεταξύ άλλων ως σκοπό την διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης των περιοχών δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, η αναβάθμιση και αξιοποίηση των εδαφών που περιλαμβάνονται στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ), η προσέλκυση, υποστήριξη και προώθηση επενδύσεων και επενδυτικών συνεργασιών στις περιοχές δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης καθώς και την εκτέλεση και διαχείριση έργων υποδομής και ανάπτυξης στις περιοχές αυτές.

Για την υλοποίηση του έργου, η Μετάβαση Α.Ε. θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης με σχετική προγραμματική σύμβαση, η οποία θα υπογραφεί μεταξύ τους μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των εκτάσεων.

Μνημόνιο Περιφέρειας, ΓΓΑ και Μετάβασης Α.Ε. για την πίστα μοτοκρός στη Μεγαλόπολη – υπογράφηκε η σύμβαση για τη μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων

 

Ν. ΠΑΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ

Μιλώντας πριν την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης αναφερόμενος στην πίστα της Μεγαλόπολης έκανε λόγο “για την αξιοποίηση ενός αναπτυξιακού εργαλείου, που μπορεί στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής”.

Παράλληλα διαβεβαίωσε, ότι “παρά τον πόλεμο και την προσωρινή αλλαγή της πολιτικής ως προς τις εξορύξεις, το ΣΔΑΜ δεν αλλάζει καθόλου ως προς το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί -ό,τι έχουμε πει θα γίνει πράξη” τόνισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι “ήδη από το 2019 ξεκίνησε η προσπάθεια αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στις λιγνιτικές περιοχές δίκαιης μετάβασης, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη”.

Μνημόνιο Περιφέρειας, ΓΓΑ και Μετάβασης Α.Ε. για την πίστα μοτοκρός στη Μεγαλόπολη – υπογράφηκε η σύμβαση για τη μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων

Καταλήγοντας, ο Ν. Παπαθανάσης επανέλαβε ότι προς την επίτευξη του σκοπού αυτού έχει διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ιδιαίτερα σημαντικό πακέτο στήριξης για τις περιοχές Μεγαλόπολης κατά κύριο λόγο, Τρίπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας -όπως και σε αυτές στη δυτική Μακεδονία.

 

Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

“Ένα ιδιαίτερο έργο παίρνει πλέον σάρκα και οστά” δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας για το μνημόνιο συνεργασίας που αφορά στην αναβάθμιση της πίστας στη Μεγαλόπολη.

“Με την υπογραφή του μνημονίου, ξεκινούν άμεσα μελέτες από το υπουργείο Αθλητισμού για ένα σύγχρονο κέντρο μηχανοκίνητου αθλητισμού που θα μπορεί να φιλοξενεί διοργανώσεις διεθνούς επιπέδου μοτοκρός, mountain bike, 4×4 και πολλών άλλων δράσεων” σημείωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Μεγαλόπολης, αλλά και τριτοβάθμιους φορείς του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα μας.

Ο Λ. Αυγενάκης εξήρε την προσωπικότητα και την προσφορά του Π. Νίκα στην αυτοδιοίκηση, δηλώνοντας ότι έχει συνεργαστεί και πάλι με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν δήμαρχος Καλαμάτας, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το έργο που έχει παραχθεί τα τρία τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια.

Στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, το πρωί σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρέστησαν επίσης το σύνολο των χωρικών και θεματικών αντιπεριφερειαρχών, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι Μεγαλόπολης κ.α.