Γ. Πατούλης: «Η ενίσχυση της περιφερειακής αποκέντρωσης, προϋπόθεση στην αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών»

20221202130644_IMG_9314_1-01-1000x666

Η οικοδόμηση ανθεκτικών δημοκρατικών θεσμών με τη βελτίωση της θέσης των Τοπικών και περιφερειακών Αρχών σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο με κεντρική φιλοσοφία την αρχή της εγγύτητας, αποτέλεσε κοινό σημείο αναφοράς στη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης με τον Leendert Verbeek, Πρόεδρο του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Αττικής,   συμμετείχαν ο Rafael Benitez, Διευθυντής Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, ο Κωνσταντίνος Κουκάς, Αντιπρόεδρος στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και Δήμαρχος Μυκόνου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γιάννης Σελίμης και υπηρεσιακά στελέχη.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επισημάνθηκε ότι, οι πολλαπλές κρίσεις της εποχής μας, όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η συνεχόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής, η μετανάστευση και τα προβλήματα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, δημιουργούν αυξανόμενη ένταση στις κοινωνίες. Κλειδί στην καλύτερη διαχείριση των ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες είναι η οικοδόμηση ανθεκτικών δημοκρατικών θεσμών και η ενεργοποίηση των πολιτών. Τόσο ο κ. Πατούλης, όσο και ο κ. Verbeek συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών, καθώς «το δημοκρατικό σθένος οικοδομείται από τη βάση προς τα επάνω», μάλιστα σημειώθηκε ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση είναι εκείνη που παρέχει απαντήσεις στην κρίση. «Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές θα πρέπει να εξοπλιστούν με τις απαραίτητες οικονομικές πηγές και την ελευθερία κινήσεων και δράσης που περιγράφονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας», σημειώθηκε και υπογραμμίστηκε ότι απαιτείται συνεργασία των αυτοδιοικητικών οργάνων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταύτιση θέσεων, προσθέτοντας ότι αποτελεί διαχρονικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ενισχυθεί ο ρόλος των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών, χωρίς όμως να έχουν σημειωθεί σημαντικά άλματα προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι διαχρονικά, από το 1998 που εκλέγεται στην αυτοδιοίκηση, από τις θέσεις που έχει κατακτήσει ως Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμαρχος, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Περιφερειάρχης και Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, αγωνίζεται και διεκδικεί η Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει το ρόλο που της αξίζει και με βάση την αρχή της εγγύτητας να μπορέσει να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών. Ο Γ. Πατούλης συμπλήρωσε επίσης ότι θα συμβάλει με όλες τους τις δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης για ενδυνάμωση της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Πατούλης και ο κ. Verbeek προχώρησαν στις παρακάτω δηλώσεις:

IMG_20221202_123358-1000x666

Γ. Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής, Αντιπρόεδρος ΕΝΠΕ:

«Σήμερα είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τον Πρόεδρο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Verbeek, ο οποίος είναι και ομόλογός μου Περιφερειάρχης στην Ολλανδία. Μέσα από τη συζήτηση που είχαμε, αναδείχθηκε το κοινό μας ενδιαφέρον για το αίτημα της περιφερειακής αποκέντρωσης και τις ενέργειες οι οποίες γίνονται από τις κυβερνήσεις και τα κράτη της Ευρώπης, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν σε αυτή την κεντρική βούληση. Η συζήτησή μας είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα είμαστε σε μία συνεχή επικοινωνία και επαφή για την προώθηση των  κοινών θέσεών μας και στόχων.

Leendert Verbeek: Πρόεδρος Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ως Πρόεδρος του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ήταν ιδιαίτερη χαρά να συναντηθούμε με τον κο Πατούλη. Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση και συμφωνήσαμε σε μεγάλο βαθμό, όσον αφορά στα θέματα της Ελλάδας, αλλά και στην ημερήσια διάταξη που θα θέλαμε να προωθήσουμε, προκειμένου να βελτιώσουμε την θέση των Τοπικών και Περιφερειακών αρχών σε σχέση με τις εθνικές αρχές.

Δείτε σχετικό Βίντεο

IMG_20221202_123946-1000x701