Οι αναφορές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα ήταν ελάχιστες στο φόρουμ της Ρώμης, ωστόσο για άλλη μια φορά εμφανίστηκε προκλητικός.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αφού ανέφερε αρχικά πως «τις διαφορές μας με τη γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα, προσπαθούμε να τις λύσουμε με ειρηνικές διαδικασίες και με διπλωματία, όμως για το ταγκό χρειάζονται δύο άνθρωποι», ανέφερε στην ομιλία του πως τα νότια σύνορα της Ευρώπης δεν αρχίζουν από την Ελλάδα, αλλά από την Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει σημαντική συμβολή στην ασφάλεια της Ευρώπης. Τα νότια σύνορα της Ευρώπης δεν αρχίζουν με την Ελλάδα. Τα νότια σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ αρχίζουν από την Τουρκία. Στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας η Τουρκία παίζει ένα σημαντικό ρολό. Είμαστε η μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που αγωνίζεται ενεργά κατά του ISIS», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Γιατί κινητοποιήθηκε η Τουρκία; Διότι η άλλη πλευρά, οι άλλες χώρες της Μεσογείου, αγνόησαν την Τουρκία και τα δικαιώματα της ”ΤΔΒΚ” (ψευδοκράτος στην Κύπρο). Εμείς κάνουμε έκκληση για τη δίκαιη και ίση μοιρασιά, όπως και οι πολίτες της ”ΤΔΒΚ” πιστεύουν στη δίκαιη μοιρασιά», είπε.

«Αν δείτε στους χάρτες, προσπαθούν να μην αφήσουν τίποτα στην Τουρκία. Στο πεδίο και στο τραπέζι κινητοποιηθήκαμε και κάναμε μια καταγραφή της δικής μας υφαλοκρηπίδας, ενώπιον του ΟΗΕ, και καλέσαμε τους άλλους λέγοντας να συναντηθούμε όλοι και να συζητήσουμε πώς μπορεί να γίνει η ίση μοιρασιά» πρόσθεσε προκλητικά ο Τσαβούσογλου, καταλήγοντας:

«Τις διαφορές μας με τη γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα, προσπαθούμε να τις λύσουμε με ειρηνικές διαδικασίες και με διπλωματία. Όμως για το ταγκό χρειάζονται δύο άνθρωποι. Η Ελλάδα πρέπει να έχει την ίδια σκέψη, όπως και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να στηρίξουν τη δίκαιη μοιρασιά».