Περισσότερα από 400 κιλά προϊόντων- ειδών που πωλούνται στις λαϊκές αγορές άφησαν μέχρι σήμερα στους «πάγκους αλληλεγγύης» πολίτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι πηγαίνουν στις υπαίθριες αγορές για τα ψώνια τους. Ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η Ομόνοια» Κώστας Καρυπίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο κόσμος αγκάλιασε με θέρμη την πρωτοβουλία που τρέχουμε με την Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλία-Θράκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μας συγχαίρει για αυτήν».

Παραγωγοί και απλοί πολίτες δείχνουν με έμπρακτο τρόπο τη στήριξή τους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ανθρώπους που έχουν ανάγκη από τα τρόφιμα της ημέρας. Ενημερωτικά φυλλάδια διανέμονται στις λαϊκές αγορές για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την πρωτοβουλία.

«Μέχρι σήμερα έχουμε διανείμει περισσότερα από 7.000 ενημερωτικά φυλλάδια της δράσης μας και συνεχίζουμε», ανέφερε ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» που έχει 1700 ενεργά μέλη,  προσθέτοντας ότι «η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί μέχρι και τον Νοέμβριο του 2023, ενώ συνολικά προβλέπεται η εγκατάσταση οκτώ πάγκων αλληλεγγύης σε λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο πρώτος πάγκος αλληλεγγύης, μήκους δύο μέτρων επί ενάμιση σε πλάτος, στήθηκε στις 12 Νοεμβρίου στη λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης και θα βρίσκεται εκεί κάθε Σάββατο, ενώ ακολούθησε η αντίστοιχη δράση σε Σταυρούπολη στις 25/11 και στις Σέρρες στις 31/11. Αύριο, σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη «στήνεται ένας ακόμη πάγκος αλληλεγγύης στη λαϊκή αγορά της “ Μαρτίου” και δεν αποκλείεται την προσεχή Τετάρτη 7/12 να ακολουθήσει και ένας ακόμη στην υπαίθρια αγορά της Τούμπας».

«Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις πώς όλος αυτός ο κόσμος στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γιατί δείχνουν ότι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν, είναι ακόμη ισχυρές αξίες», τονίζουν στην κοινή σημερινή τους δήλωση τους οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης ‘Αγγελος Δερετζής και του Σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ».

Η δράση του «πάγκου αλληλεγγύης» υιοθετήθηκε μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσαν στην ΠΚΜ οι επικεφαλής των λαϊκών αγορών και στόχο έχει να στηριχθούν οι αδύναμοι οικονομικά πολίτες και κοινωφελή ιδρύματα. Οι πολίτες και οι εργαζόμενοι των λαϊκών αγορών μπορούν να αφήνουν στον ειδικά διαμορφωμένο πάγκο διάφορα προϊόντα, που στη συνέχεια διανέμονται με ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Υπάρχει κίνηση, αλλά οι καταναλωτές ψωνίζουν λιγότερες ποσότητες»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την «κίνηση» στις λαϊκές αγορές, ο κ. Καρυπίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ναι μεν οι καταναλωτές έρχονται για τα ψώνια τους σε αυτές, «αλλά λόγω της διεθνούς συγκυρίας και της ακρίβειας που έφερε σε διάφορα πεδία, όπως αυτό της ενέργειας, έχουν μειωθεί πολύ οι ποσότητες που προμηθεύονται».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, «ο τζίρος μας είναι μειωμένος σε ποσοστό 60% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και πρόπερσι και παρά την πανδημία του κορονοϊού». Καλώντας τους καταναλωτές να συνεχίσουν να στηρίζουν τις υπαίθριες αγορές διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει επάρκεια αγαθών και ναι μεν υπάρχει αύξηση στις τιμές των προϊόντων, αλλά δεν υπερβαίνει το 20%, με τους παραγωγούς και επαγγελματίες να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών που έχουν προκληθεί και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».