Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας για την αντιπλημμυρική προστασία τριών κεντρικών, «κόκκινων» περιοχών της Θεσσαλονίκης, που πλήττονται καίρια τα τελευταία χρόνια ακόμη και από μέτριας έντασης βροχοπτώσεις, υπέγραψαν σήμερα οι αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άνθιμος Αμανατίδης.

Με βάση το προαναφερόμενο μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η ΕΥΑΘ αναλαμβάνει τη σύνταξη μελετών, με πλήρη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, σύνταξη τεχνικού αντικειμένου και υπολογισμό της δαπάνης υλοποίησης των απαραίτητων έργων και η ΠΚΜ τη χρηματοδότηση των έργων αυτών, καθώς και την αμοιβή της επιχείρησης.

Οι περιοχές για τις οποίες προβλέπεται επανασχεδιασμός των δικτύων ομβρίων, λόγω ανεπάρκειας της υπάρχουσας αντιπλημμυρικής υποδομής, είναι των Εθνικής Αμύνης – Λευκού Πύργου, λιμανιού και Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, όπως και η υπόγεια διάβαση στην οδό Αγίων Πάντων.

Στην περιοχή Εθν. Αμύνης – Λευκού Πύργου, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΥΑΘ ΑΕ, παρουσιάζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, ειδικά στα χαμηλά σημεία της, λόγω ανεπάρκειας του δικτύου ομβρίων στις υψηλότερες περιοχές (Ευαγγελίστρια, Σαράντα Εκκλησιές, ‘Ανω Πόλη κ.λπ.). Σε ανεπάρκεια του υφιστάμενου δικτύου και στην περίφραξη του λιμανιού, που εμποδίζει τη ροή των υδάτων, οφείλονται κυρίως τα προβλήματα στην περιοχή της 26ης Οκτωβρίου και κατ’ επέκταση στο λιμάνι. Στην υπόγεια διάβαση της Αγίων Πάντων απαιτείται η ανακατασκευή των υφιστάμενων φρεατίων και ενδεχομένως η κατασκευή επιπλέον σχαρών υδροσυλλογής και η σύνδεσή τους με τον αγωγό ομβρίων.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την ΕΥΑΘ Α.Ε., για να λύσουμε προβλήματα που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια το κέντρο της Θεσσαλονίκης», υπογραμμίζει ο κ. Μπίλλιας, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να θωρακιστεί το Πολεοδομικό Συγκρότημα από πλημμυρικά φαινόμενα που, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, είναι ιδιαίτερα συχνά κι έντονα.

Προσθέτει, «η οδηγία από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, είναι σαφής: ενώνουμε δυνάμεις, γιατί μόνο με τη συνεργασία λύνονται τα προβλήματα, δίνουμε άμεσες κι αποτελεσματικές λύσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών».

«Όλοι έχουμε παρομοιάσει την πόλη μας με… Βενετία, κάτι μη αποδεκτό υπό συνθήκες κλιματικής κρίσης. Με το μνημόνιο αυτό, αρχίζουμε με τρεις βασικές ‘κόκκινες’ περιοχές, καταγράφουμε προβλήματα, δίνουμε τεχνικές λύσεις, σχεδιάζουμε έργα προς υλοποίηση και υπολογίζουμε κόστη για λογαριασμό της ΠΚΜ. Στην ΕΥΑΘ έχουμε και την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο προσωπικό γι’ αυτήν τη δουλειά», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ.

Υπογραμμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΥΑΘ Α.Ε., μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με την ΠΚΜ, εκτελεί εργασίες βελτίωσης κι αποκατάστασης της παροχευτικότητας των αντιπλημμυρικών υποδομών. Η ανθεκτικότητα των υποδομών, η προστασία των ίδιων των πολιτών και των περιουσιών τους και, τελικά, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων είναι κοινός, αδιαπραγμάτευτος στόχος των δύο πλευρών.