Τις ευκαιρίες που δίδει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και τα εργαλεία που προσφέρει για αξιοποίηση προς τις επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης (επιδοτήσεις και δάνεια) παρουσίασε χθες στην Αλεξανδρούπολη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης επισκόπησε τις αλλαγές που έγιναν στην οικονομία και τα επενδυτικά κίνητρα που προσφέρθηκαν, σημειώνοντας τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, των ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΝΦΙΑ. «…Αλλάξαμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι κυριολεκτικά στραγγαλίζονταν από την ασφαλιστική νομοθεσία. Κάναμε μία πολύ σοβαρή μείωση του ΕΝΦΙΑ για να ενθαρρύνουμε και την επένδυση στη γη και στην κατοικία, διότι είχαμε φτάσει σε μία πραγματικότητα όπου η επένδυση στην ακίνητη περιουσία ήταν μία θηλειά στον λαιμό των ιδιοκτητών και αυτή η αλλαγή των κινήτρων απέδωσε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οποιοσδήποτε περίμενε. Κανείς δεν περίμενε, ούτε κι εμείς, ότι το ΑΕΠ σε μια χρονιά που χάσαμε έξι δισεκατομμύρια απ’ τον εξωγενή πληθωρισμό, θα πήγαινε έξι μονάδες πάνω και θα φτάναμε σήμερα από 183 δισ. ΑΕΠ το ΄19 στα 210 δισεκατομμύρια που θα ναι φέτος. Κανείς δεν περίμενε ότι μετά από τις τεράστιες δαπάνες που κάναμε στην πανδημία, θα είχαμε φέτος μικρότερο χρέος απ’ ότι το ΄18. Το 2018 είχαμε 186% χρέος, φέτος πέφτουμε στο 169% και του χρόνου πάμε στο 159%. Κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε με τέτοια ταχύτητα την εικόνα της χώρας διεθνώς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης για τις επιχειρήσεις έχει κατά βάση δύο είδη εργαλείων: τις επιδοτήσεις και τα δάνεια. Σημείωσε πως μέχρι τις αρχές του νέου έτους θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων το «Εξοικονομώ», ένα πολύ σημαντικό, όπως είπε, εργαλείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες κάλεσε να το αξιοποιήσουν, λέγοντας πως «είναι εργαλείο το οποίο δεν χρειάζεται να έχει καμία επιχείρηση τραπεζικό προφίλ και πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε μία επιχείρηση που να μη μπορεί να κάνει επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας με τη σημερινή κατάσταση και το σημερινό ενεργειακό κόστος».

Επίσης, αναφέρθηκε στο REPowerEU, που θα προστεθεί από τα μέσα του επόμενου χρόνου στον ψηφιακό μετασχηματισμό που δέχεται ακόμη συμμετοχές, στα επενδυτικά εργαλεία που θα βγουν για τον τουρισμό, καθώς και στην έξυπνη μεταποίηση, τις επενδύσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στον φαρμακευτικό «που έχουμε πολλά επενδυτικά σχέδια. Συνολικά τα επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί ως τώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης μαζί και με τα δάνεια που έχουν το μεγάλο όγκο, ξεπερνούν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ…».

Περιγράφοντας τη διαδικασία δανειοδότησης που θα είναι ανοιχτή μέχρι το ΄26, είπε πως το 20% της επένδυσης αφορά ίδια κεφάλαια, το 30% αφορά εμπορικό δάνειο και ποσοστό μέχρι 50% θα καλύπτει το Ταμείο Ανάκαμψης. Δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στα 8,5 -9 δισ. ευρώ επενδυτικά σχέδια, ότι έχουν υποβληθεί πάρα πολλά επενδυτικά σχέδια από μεγάλες επιχειρήσεις και 2 δισ. επενδυτικά σχέδια από μικρές και μεσαίες και μπορεί να καλυφθεί ένας τεράστιος επενδυτικός όγκος ύψους 30 δισ. Επίσης αναφέρθηκε και σ’ ένα δεύτερο εργαλείο για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του ’23 – δάνεια ύψους 2,5 δισ. «τα οποία και αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα, ή εναλλακτικά, ή με όποιον τρόπο οι επιχειρήσεις το επιθυμούν».

Τόνισε την ταχύτητα των διαδικασιών δανειοδότησης, διάρκειας 2,5-3 μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα, διευκρινίζοντας ότι στην όλη διαδικασία δεν υπάρχει καμία εμπλοκή του κράτους και πως «το εργαλείο των δανείων μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική μνεία στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη αλλαγή, καθώς «μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η περιοχή μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη από μία γεωπολιτική αλλαγή. Έγινε από πέρασμα σταυροδρόμι…». Ένα ενεργειακό, διαμετακομιστικό σταυροδρόμι, το οποίο, καθώς «στην επόμενη διυπουργική τον Δεκέμβριο θα μπει το ΣΔΙΤ ανακαίνισης του σιδηροδρόμου από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα σύνορα, γίνεται και σταυροδρόμι γεωπολιτικό…».

Οι συντελούμενες και δρομολογούμενες αλλαγές δίνουν σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, μία μοναδική ευκαιρία προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδύσεων. Κάτι αλλάζει στην περιοχή, κάτι σημαντικό, επεσήμανε: «…Δική μας δουλειά ως κυβέρνηση είναι να δημιουργήσουμε με το λιμάνι και τις άλλες υποδομές, τη δυναμική που να επιβεβαιώνει ότι όντως αλλάζει κάτι πολύ μεγάλο εδώ. Κι απ’ την πλευρά των τοπικών επιχειρήσεων, θα έχει μεγάλη αξία να ανταποκριθούν κι αυτές στα επενδυτικά εργαλεία και να επενδύσουν στο μέλλον της περιοχής, γιατί το μέλλον της περιοχής πραγματικά ανοίγει μ’ έναν τρόπο που ούτε τον σκεφτόμασταν τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι μία ευκαιρία που έρχεται μία φορά στον αιώνα και πρέπει να την αξιοποιήσουμε».
Σημειώνεται ότι η Αλεξανδρούπολη είναι η ενδέκατη πόλη στην οποία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του Ελλάδα 2.0», μία συνδιοργάνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του υπουργείου Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης και κεντρικούς ομιλητές τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη και τον πρόεδρο του ΟΕΕ, Κώστα Κόλλια.