Τα προεδρεία των μελισσοκομικών συλλόγων Κρήτης, και η ερευνήτρια-εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Σοφία Γούναρη, επισκέφθηκαν σήμερα τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Στη συνάντηση, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Ειρήνης Χουδετσανάκη, και του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Γιάννη Λεονταράκη, συζητήθηκε το οξυμένο πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τη μειωμένη παραγωγή πευκόμελου. Όπως αναφέρθηκε στα πευκοδάση έχει μειωθεί η «μελιτοέκκριση» με αποτέλεσμα τη μη επαρκή παραγωγή πευκόμελου.

Μετά την σχετική ενημέρωση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, αποφασίστηκε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (τίτλος έργου: Δίκτυο παρακολούθησης και ενημέρωσης των μελισσοκόμων για τις μελιτοεκκρίσεις του πεύκου της Κρήτης) προκειμένου να αναζητηθεί επιστημονικά που οφείλεται το πρόβλημα και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στα πευκοδάση του νησιού.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή πευκόμελου στη Κρήτη υπερβαίνει το 60% της συνολικής παραγωγής μελιού στο νησί, ωστόσο φέτος λόγω του προβλήματος με την μειωμένη «μελιτοέκκριση» στα πεύκα, η παραγωγή του προϊόντος έχει μειωθεί δραματικά.