Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Πέτρου Κουβάτσου

Τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, κ. Βασίλη Ζορμπά, φιλοξενεί αυτήν την εβδομάδα η εφημερίδα μας σε μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη για τα όσα σημαντικά συμβαίνουν στο όμορφο προάστιο της Βόρειας Αθήνας.   

Αρχικά, ζητήσαμε από τον κ. Ζορμπά, να μας κάνει έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου του στην τρέχουσα δημοτική περίοδο και μας τόνισε χαρακτηριστικά ότι “αν αναλογιστούμε τα τεράστια προβλήματα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, θεωρώ πως το έργο μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο και συνεχίζουμε με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς.”

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής ανήκει σε μία σπάνια σχετικά κατηγορία δημάρχων. Ποια είναι αυτή; Είναι οι δήμαρχοι που είχαν εκλεγεί, μετά έχασαν και στη συνέχεια επέστρεψαν στον δημαρχιακό θώκο. Έτσι, τον ρωτήσαμε κατά πόσο η προηγούμενη θητεία τον βοήθησε στο να είναι πιο έτοιμος σε αυτήν. Η απάντηση του κ. Ζορμπά έχει τη σημασία της.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής αφού απαντά καταφατικά στο αν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος υπογραμμίζει σχετικά ότι “Η συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με την Κυβέρνηση είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα που αφορούν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, αλλά και την βελτίωση της καθημερινότητάς τους”. 

Ο κ. Ζορμπάς τόνισε ακόμη ότι οι άμεσες προτεραιότητες της δημοτικής του αρχής είναι να τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση του δημάρχου σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

Επίσης, ο κ. Ζορμπάς ενημερώνει για τις εξελίξεις γύρω από τα εμβληματικά έργα της πόλης όπως το νέο δημαρχείο και το κολυμβητήριο.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Αγίας Παρασκευής, κ. Βασίλη Ζορμπά έχει ως εξής: 

Κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας, δίνοντάς σας την ευκαιρία να μας κάνετε έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής, σε αυτά τα τρία χρόνια, που θα στεκόσασταν;

Έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από την ημέρα που οι δημότες της Αγίας Παρασκευής αποφάσισαν να μου εμπιστευτούν τις τύχες της πόλης μας για δεύτερη φορά. Κάτι το οποίο από τη μία είναι άκρως τιμητικό και από την άλλη με γεμίζει με ευθύνη.  Ευθύνη και αγωνία για να μπορέσω να δικαιώσω την επιλογή των συμπολιτών μου από τη μία, αλλά και να κάνω το καλύτερο δυνατό μαζί με τους συνεργάτες μου για να τηρήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια καλύτερη Αγία Παρασκευή. Νομίζω ότι σε αυτά τα τρία χρόνια τα πήγαμε αρκετά καλά. Αυτό είναι κάτι, βέβαια, που θα το κρίνουν οι ίδιοι οι δημότες, αλλά αν αναλογιστούμε τα τεράστια προβλήματα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, θεωρώ πως το έργο μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο και συνεχίζουμε με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς. Δε πρέπει να ξεχνάμε πως κατά τη διάρκεια της θητείας μας ήρθαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή παγκόσμια πανδημία, που έβαλε φρένο σε πολλούς τομείς, αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς για την πόλη μας κακοκαιρίες, αλλά μέσα από όλα αυτά θεωρώ ότι βγήκαμε και σοφότεροι και πιο δυνατοί. 

Το γεγονός ότι ήσασταν ξανά δήμαρχος, την πιο προηγούμενη δημοτική περίοδο, πόσο σας βοήθησε στην δεύτερή σας θητεία;

Σίγουρα με βοήθησε. Και μάλιστα πολύ. Η εμπειρία είναι ένα από τα στοιχεία που κάνει έναν Δήμαρχο πιο σίγουρο, πιο ικανό, πιο αποτελεσματικό. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης μου θητείας δεν είχαμε την ευκαιρία να την ολοκληρώσουμε και στο μυαλό μου θεωρούσα πως είχα αφήσει κάτι στη μέση. Και γι αυτό τον λόγο είμαι ευγνώμον προς τους συμπολίτες μου που μου έδωσαν και πάλι την ευκαιρία να συνεχίσω το έργο που είχα ξεκινήσει. 

Να υποθέσουμε ότι θα ζητήσετε και τρίτη θητεία από τους δημότες Αγίας Παρασκευής;

Να είστε σίγουροι. Έχοντας αφήσει πίσω μας τα διάφορα προβλήματα που προέκυψαν τα τρία προηγούμενα χρόνια, τα οποία και ανέφερα παραπάνω, η πόλη μας έχει μπει πλέον σε μια ξεκάθαρη τροχιά ανάπτυξης. Η συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με την Κυβέρνηση είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα που αφορούν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, αλλά και την βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Και φυσικά θα ζητήσω από τους συμπολίτες μου και τρίτη θητεία για να ολοκληρώσουμε τα έργα ανάπτυξης που έχουμε ξεκινήσει και να αλλάξουμε μια και καλή τη σελίδα της πόλης μας. 

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας για το προσεχές διάστημα;

Οι άμεσες προτεραιότητες είναι να τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έχουμε τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ένας σύγχρονος χώρος που θα στεγάζει τα Άτομα με Αναπηρία της πόλης μας και θα τα βοηθάει με πολλούς τρόπους στην καθημερινότητά τους) που αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για έμενα, το θέμα του κολυμβητηρίου της πόλης μας, τη συνέχιση των εργασιών για την ανέγερση του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου, την ανάπλαση της πλατείας της Αγίου Ιωάννου, την ανάπλαση της οδού Ειρήνης τη βίλα Ιόλα και φυσικά όλα εκείνες τις προτεραιότητες που ναι μεν μοιάζουν πιο μικρές αλλά είναι βασικές για την καθημερινότητα των πολιτών. 

Πόσο δυσκολεύει το έργο μίας διοίκησης όταν δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο; Βλέπετε να υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με την αντιπολίτευση;

Δυστυχώς και το λέω μετά λύπης μου δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών. Τις περισσότερες φορές, αν παρακολουθήσετε και τα Δημοτικά Συμβούλια, ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης δε στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ασκεί αντιπολίτευση για μικροκομματικούς σκοπούς  και όχι για το καλό της πόλης. Και αυτό είναι κάτι που μόνο προβλήματα δημιουργεί.  

Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για την κατασκευή του νέου δημαρχείου;

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια Αττικής αλλά και με την Κυβέρνηση προκειμένου για την εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, έτσι ώστε να ξεκινήσουν άμεσα και πάλι οι εργασίες. Το νέο Δημαρχείο αποτελεί ένα σπουδαίο έργο για την πόλη μας και η αλήθεια είναι ότι έχουμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ σε αυτό το θέμα. Είναι ένα έργο για το οποίο εδώ και σχεδόν 60 χρόνια προσπάθησαν πολύ όλοι οι Δήμαρχοι που είχαν περάσει από τον τόπο μας και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους έβαλαν το λιθαράκι τους για να φτάσουμε σήμερα εδώ και φυσικά με την ευκαιρία να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Αττικής και τον κ. Πατούλη ο οποίος στηρίζει διαχρονικά και εμπράκτως την Αγία Παρασκευή. 

Το δημοτικό κολυμβητήριο έχει πιθανότητες να κατασκευαστεί κάποια στιγμή και να το χαρούν οι κάτοικοι;

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το δημοτικό κολυμβητήριο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να κατασκευαστεί από ποτέ. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο και αν κάνουμε λίγες ημέρες υπομονή θα έχουμε ευχάριστα νέα. 

Τι να περιμένουν για τα δημοτικά τέλη του νέου έτους οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Αγίας Παρασκευής;

Υπάρχει ανακοίνωση του Δήμου μας, προ ημερών, με την οποία γινόταν γνωστό ότι στο δήμο μας για το 2023 δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη. Ο Δήμος μας είναι ο δήμος με τα χαμηλότερα τέλη στον Βόρειο Τομέα και είμαστε αποφασισμένοι να το διατηρήσουμε έτσι προκειμένου να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο τους δημότες μας.