Σε 50 ανήλθαν οι τραυματίες από τον σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών που σημειώθηκε στην βορειοδυτική Τουρκία και έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη νωρίς σήμερα το πρωί, από τον οποίο προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε κάποια κτίρια στην επαρχία Ντουτζέ, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβερνητικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών και κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θανάτους ή για πρόκληση σημαντικών ζημιών από τον σεισμό, ο οποίος σημειώθηκε στις 04:08 πμ (03:08 ώρα Ελλάδος), και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στην Γκολιάκα, περιοχή της Ντουτζέ, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

“Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τους ελέγχους μας στα χωριά γύρω από την Γκολιάκα. Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές, μόνον ορισμένοι αχυρώνες καταστράφηκαν σε αυτά τα μέρη”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στο δίκτυο TRT Haber.

“Σημειώθηκε διακοπή ρεύματος κατά τη διάρκεια του σεισμού, αλλά οι αρχές αποκαθιστούν τώρα την ηλεκτροδότηση”, σημείωσε.

Το δικαστήριο της Ντουτζέ βρίσκεται ανάμεσα σε περίπου 8 κτίρια στην περιοχή που υπέστησαν ζημιές, μετέδωσε παράλληλα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι έστειλε χιλιάδες κουβέρτες και σκηνές στην περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός, ο οποίος προκάλεσε τον τραυματισμό 37 ανθρώπων στην Ντουτζέ. Τραυματίες υπάρχουν επίσης στην Ζονγκουλντάκ, την Προύσα (Μπούρσα) και την Κωνσταντινούπολη.

Το δίκτυο CNN Türk μετέδωσε ότι ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά όταν πήδηξε από παράθυρο από τον πανικό του.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην επαρχία Ντουτζέ της Μαύρης Θάλασσας και έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, η οποία απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την Ντουτζέ, όπως και την Άγκυρα, σύμφωνα με την AFAD, η οποία σημείωσε ότι καταγράφηκαν τουλάχιστον 70 μετασεισμοί.

Σύμφωνα με τη υπηρεσία αυτή, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,9 βαθμών. Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 6,1 βαθμών, ενώ το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) από την πλευρά του υπολόγισε ότι είχε μέγεθος 6,0 βαθμών και ότι το εστιακό του βάθος ήταν 2 χιλιόμετρα.

Ο δήμαρχος της πόλης Ντουτζέ, ο Φαρούκ Εζλού, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk πως πολλοί κάτοικοι πανικοβλήθηκαν, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες ή για σοβαρούς τραυματισμούς ούτε για πρόκληση σημαντικών ζημιών σε κτίρια.

Η Τουρκία βρίσκεται πάνω από την Ευρασιατική και την Αφρικανική τεκτονικές πλάκες και η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα είναι έντονη. Ένας από τους πιο σοβαρούς σεισμούς των τελευταίων ετών σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στην Σμύρνη και είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Τον Νοέμβριο του 1999, σεισμός 6,3 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 900 ανθρώπους στην περιοχή της Ντουτζέ.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, πολύ ισχυρός σεισμός 7,4 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.100 ανθρώπους γύρω από τη βιομηχανική πόλη Νικομήδεια (Ιζμίτ), σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων.

Σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει τελευταία πως υπάρχει ενδεχόμενο ισχυρός σεισμός να πλήξει την Κωνσταντινούπολη το προσεχές διάστημα.