Η Ελλάδα θωρακίζεται αμυντικά και αποτρεπτικά, σε μια περίοδο που αναθεωρητικές αλλά και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές θέτουν σε κίνδυνο και υπονομεύουν τις αρχές του διεθνές δικαίου, τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Η θωράκιση της πατρίδας μας συντελείται με παρεμβάσεις σε τρεις κατευθύνσεις: στα οπλικά συστήματα, στην αμυντική διπλωματία και το ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας χθες σε εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Η Ελλάδα», συνέχισε, «θωρακίζεται στη βάση ενός οργανωμένου, συνολικού σχεδίου, προτεραιοποιημένου ως προς τις ανάγκες, με σοβαρότητα, επαγγελματισμό, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».

«Μεριμνούμε για τον εκσυγχρονισμό των οπλικών μας συστημάτων, με τη προμήθεια νέων, υπερσύγχρονων, αλλά και με την παράλληλη αναβάθμιση των υφιστάμενων. Εργαζόμαστε μεθοδικά στην κατεύθυνση της αμυντικής διπλωματίας, αναβαθμίζοντας σχέσεις και επεκτείνοντας τις συμμαχίες της Ελλάδας» ξεκαθάρισε ενώ συμπλήρωσε: «Κεντρική συνιστώσα της πολιτικής μας αποτελεί η ανάληψη δράσεων που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων του, εργαζόμενοι μεθοδικά στον τομέα της αναβάθμισης, τόσο της στρατιωτικής, όσο και της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης του προσωπικού».

«Αποτίουμε φόρο τιμής στη διαχρονική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διασφάλιση της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας. Για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας μας» επισήμανε.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν γράψει σελίδες λαμπρής δόξας» σε ένοπλους αγώνες, πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Το γεωπολιτικό περιβάλλον περιπλέκεται. Οι προκλήσεις ασφαλείας κλιμακώνονται. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πετυχαίνουν να ανταποκρίνονται επάξια στην εθνική ανάγκη για ασφάλεια και ειρήνη, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά κάθε πρόκληση από όπου κι αν προέρχεται».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι εδώ και δύο αιώνες «οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρωταγωνίστησαν σε όλους ανεξαιρέτως τους αιματηρούς αλλά και συνάμα λαμπρούς αγώνες του Έθνους, που έφεραν το σύγχρονο ελληνικό κράτος στην μορφή που έχει σήμερα, ξεκινώντας από μια φτωχή γωνιά της βαλκανικής χερσονήσου».

«Σήμερα», συμπλήρωσε, «οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τις υψηλότερες επιχειρησιακές δυνατότητες από συστάσεως του ελληνικού κράτους…Ποτέ δεν ήμασταν τόσο δυνατοί και με τέτοιες προοπτικές» ξεκαθάρισε.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις «εκτελούν με επιτυχία την αποστολή τους που είναι η διασφάλιση της εθνικής άμυνας, δηλαδή η διαφύλαξη της εθνικής ανεξαρτησίας, η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και η σε απόλυτο βαθμό προστασία των Ελλήνων πολιτών έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής ή επίθεσης» ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Όπως είπε, η εκδήλωση «είναι αφιερωμένη στις γυναίκες και άνδρες των Ενόπλων μας Δυνάμεων» καθώς «γιορτάζουμε στο σύνολό μας, ως ενιαία και αδιάσπαστη διακλαδική οικογένεια, ανεξαρτήτως προέλευσης, βαθμού και Κλάδου».

Δεν παρέλειψε δε, να ευχαριστήσει προσωπικά για την παρουσία της την κυρία Ειρήνη Κατσοτούρχη, «την κυρά – Ρηνιώ της Κινάρου μας, που είναι εδώ σήμερα μαζί μας προκειμένου να την βραβεύσουμε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, ο τενόρος ναύτης ΕΠΟΠ Ανδρέας Καραούλης, ο πιανίστας Στέλιος Κερασίδης, ο μαέστρος επισμηναγός Μουσικού, Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος και η διακλαδική ορχήστρα, η τραγουδίστρια Αναστασία Μουτσάτσου, η σοπράνο Ευδοκία Μωϋσίδου, η Ιουλία Τζανετουλάκου και τα παιδιά της χορωδίας CON-ANIMΑ, η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα και ο γλύπτης Νίκος Φλώρος.

Το «παρών» στην εκδήλωση, έδωσαν ανάμεσα σε άλλους, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας αλλά και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.