Ο ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αντικατοπτρίζει την σπουδαιότητα που αποδίδει η Διεθνής Κοινότητα για την προστασία των παιδιών όλου του κόσμου. Η ημέρα αυτή της 20ης Νοεμβρίου αποτελεί και ένα ακόμη «καμπανάκι» στην κοινωνική συνείδηση όλων μας στο ζήτημα της παραμέλησης και κακοποίησης των παιδιών που απειλεί να γίνει μια μάστιγα για την σύγχρονη κοινωνία.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, τα οποία κατοχυρώνουν βασικές αρχές και δεσμεύσεις για τις Κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μια φιλική για το παιδί κοινωνία, εντούτοις σε πολλά σημεία της γης αποτελούν κενό γράμμα, καθώς εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια, να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, να υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, να ορφανεύουν και να σκοτώνονται.

Τα στοιχεία και οι αριθμοί δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Επιπλέον, η πρόσφατη δοκιμασία από την πανδημία, επιδείνωσε  τις συνθήκες, καθώς αυξήθηκαν παγκοσμίως οι περιπτώσεις κακοποίησης στις οικογένειες με θύματα τα παιδιά.

Ο τομέας της παιδικής προστασίας στη χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή, η οποία επιβάλλει την ανάγκη συστηματικής συνεργασίας όλων των φορέων προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των παιδιών με γνώμονα την σύγχρονη πραγματικότητα προστασίας και ανάπτυξης των παιδιών.

Ως Περιφέρεια Αττικής συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και να αναπτυχθούν δομές προστασίας. Επιπλέον, με δράσεις και συνεργασίες με θεσμικούς φορείς στηρίζουμε πρωτοβουλίες σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τόσο την ψυχοθεραπευτική υποστήριξη των παιδιών, όσο και την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, ενώ παράλληλα με ένα ευρύ στρατηγικό σχεδιασμό αναβαθμίζουμε τις δομές σχολικής εκπαίδευσης με την δημιουργία νέων σχολείων, εστιάζοντας παράλληλα και σε άλλους τομείς δράσεις που αφορούν τα παιδιά μας, όπως η οδική ασφάλεια.

Η Προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να μπορεί μια σύγχρονη κοινωνία να χαρακτηριστεί πολιτισμένη.

Οφείλουμε όλοι στα παιδιά την απλόχερη αγάπη μας αλλά και την φροντίδα και προετοιμασία για να ανατραφούν μέσα σε πνεύμα ειρήνης, αξιοπρέπειας, ανοχής, ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.

Τα παιδιά αποτελούν την ελπίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον σε έναν  κόσμο πιο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να μην «γυρίσουμε την πλάτη» σε αυτό το μέλλον.