Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Μάρθας Λεκκάκου

Για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που αξιοποιεί ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, ώστε να υλοποιεί  ένα παράλληλο προσθετικό -εξίσου σημαντικό – έργο σε σχέση με αυτό που είχε δεσμευτεί στο προεκλογικό του λόγο, η δημοτική Αρχή, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην Today Press, ο δήμαρχος της πόλης Βαγγέλης Μπουρνούς.

Επίσης, όπως αναφέρει πως για τη φωτιά στο Μάτι «οι πολίτες γνωρίζουν ότι από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή, στη φωτιά,  ήμουν μαζί τους. Ήμουν ένας από αυτούς. Δεν του εγκατέλειψα, ούτε τους ξεχώρισα από την οικογένεια μου, που ζούσε το ίδιο δράμα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς 

Στις 27 Νοεμβρίου παρουσιάζετε τον απολογισμό τριετίας του δημοτικού σας έργου. Τι θα πείτε στους πολίτες του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, διεκδικώντας την επανεκλογή σας;

Η αναφορά έργων περιέχει μια θετική έκπληξη για τους πολίτες. Εμπεριέχει μια διπλάσια απαρίθμηση έργων και δράσεων απέναντι σε αυτή που δεσμευτήκαμε στο εκλογικό σώμα. Αξιοποιήσαμε χρηματοδοτικές ευκαιρίες  και έτσι υλοποιήσαμε ένα παράλληλο προσθετικό -εξίσου σημαντικό – έργο σε σχέση με αυτό που είχαμε δεσμευτεί στο προεκλογικό μας λόγο και υλοποιούμε  μέχρι «κεραίας».

Η αποχέτευση, το αντιπλημμυρικό έργο στο Μέγα Ρέμα Ραφήνας, η αποκατάσταση των  υποδομών στην πυρόπληκτη περιοχή και  η ένταξη αυτών των περιοχών στο σχέδιο πόλης, η κατασκευή εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και αθλητικών υποδομών, η ψηφιοποίηση υπηρεσιών – είμαστε έτοιμοι για την μετάβαση στο μέλλον της ψηφιακής εποχής- η ανάπτυξη δέσμης μέτρων ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού, αλλά και η επιτυχής αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας είναι μόνο μερικοί τομείς που ζητάμε να αξιολογήσουν οι πολίτες για να μας ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους για να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Ζητούμε την στήριξη σας και την εμπιστοσύνη σας ως επιβράβευση όλων αυτών των άοκνων υπηρεσιών που αποτέλεσαν το αλφαβητάρι της ειλικρινούς επικοινωνίας μας με τους πολίτες. Η διαρκής παρουσία υπηρεσιακής και αιρετής διοίκησης  αλλά και η αμεσότητα των παρεμβάσεων είναι έκδηλα παντού τριγύρω, ιδίως στα θέματα καθημερινότητας. Με μόνο οδηγό την αλήθεια, επεμβαίνουμε σε κάθε μήκος και πλάτος του δήμου μας, διατηρώντας μια πόλη σε ευταξία και πολίτες που ολοένα και λιγοστεύουν την παρουσία τους στα «γκισέ παραπόνων». 

Απομένει λιγότερο από ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί αυτή η αυτοδιοικητική σας θητεία. Στο εναπομείναν διάστημα τι έχουν να περιμένουν οι κάτοικοι στη Ραφήνα και το Πικέρμι; 

Την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που κάνουμε σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και αφορούν στην ολοκλήρωση της αποχέτευσης, στην ανάπλαση – διαπλάτυνση στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας και την ολοκλήρωση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού στην πυρόπληκτη περιοχή, στην αποκατάσταση των έργων υποδομής στην ίδια περιοχή, στην έναρξη του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου και στις δύο δημοτικές ενότητες και στη Ραφήνα και στο Πικέρμι, στη δημοπράτηση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού. Επίσης, σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ, αναμένουμε τη δημοπράτηση -μετά την αγορά του χώρου-  και του έργου κατασκευής της πρώτης ΜΕΒΑ (Μονάδα Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων) στην Ελλάδα, μια διαδημοτική συνεργασία των Δήμων Παιανίας,  Μαρκοπούλου, Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου. Αξίζει να αναφερθώ και στην ολοκλήρωση άλλων, μικρότερων, αλλά καθόλου ευκαταφρόνητων έργων, όπως είναι η τηλεμετρία στην ύδρευση, ύψους 10 εκατ. ευρώ, η ανάπλαση πλατειών σε δύο κοινόχρηστους χώρους, η ολοκλήρωση του αμφιθεάτρου στην πόλη, του παιδικού σταθμού στο Πικέρμι, καθώς και η δημοπράτηση νέου σχολείου στην Καλλιτεχνούπολη.

Πρέπει παράλληλα να αναφερθώ στο τεράστιο, εμβληματικό, μοναδικό έργο στα Βαλκάνια και τρίτο σε όλη την Ευρώπη, στο Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο. Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία του, αρκεί να αναφερθεί ότι η παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 ξεκινάει με αυτό το έργο! Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρώσουμε τις μελέτες και να λάβουμε τις αδειοδοτήσεις και το σημαντικό είναι ότι το εν λόγω έργο είναι προγραμματισμένο να δημοπρατηθεί στις αρχές του 2023, από αυτή την Κυβέρνηση, από την Περιφέρεια. 

Το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο όμως, είναι και για άλλον ένα λόγο  μοναδικό, καθώς βγάζει από το περιθώριο όλους αυτούς τους ανθρώπους. Και μάλιστα είναι προς τιμήν τους ότι οι ίδιοι δεν θέλησαν να υπάρχει μια αθλητική εγκατάσταση αποκλειστικά γι΄αυτούς, αλλά ζήτησαν μια μεικτή εγκατάσταση -έλαβαν το 50% του χώρου- διότι επιθυμούν να συνυπάρχουν με αρτιμελείς αθλητές, να αθλούνται, να προπονούνται, να ζουν μαζί, να είναι δηλαδή ενσωματωμένοι σε μια συμπεριληπτική κοινωνία, που χωρούν όλοι ισότιμα στον κοινωνικό ιστό. 

Το τεράστιο έργο όμως, που νομίζω ότι έχουν αγκαλιάσει όλοι οι πολίτες, είναι η αποχέτευση, η οποία αναβαθμίζει το περιβάλλον σε μια πόλη της οποίας τα λύματα έρρεαν στους δρόμους και κατέληγαν στη θάλασσά μας. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο, το μεγαλύτερο έργο, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 664 εκατ. ευρώ αφορά στην έλευση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού στην πόλη, δυο βασικά έργα υποδομών που θα δώσουν ανάσα, ουσιαστική αναβάθμισης στην ποιότητα ζωής στο δεύτερο λιμάνι της χώρας. 

Μεγάλος βραχνάς για όλη την Αυτοδιοίκηση είναι το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος. Πόσο έχει επηρεάσει τον Δήμο σας και τι κάνετε για να στηριχθούν οι πλέον ευάλωτοι πολίτες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας;  

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου είχε την πρόβλεψη από το 2019 να ολοκληρώσει τον οδοφωτισμό της πόλης στο σύνολό του, που επέφερε εξοικονόμηση στην κατανάλωση ρεύματος κατά 74%. Είχαμε την πρόνοια να ξεκινήσουμε ενεργειακές αναβαθμίσεις στα κτήριά μας, όπως του Δημαρχείου μας, με ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, έχουμε προχωρήσει σε αναβαθμίσεις των φωτισμών και στα κτήρια και προχωράμε στο επόμενο στάδιο, να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα τα κτήρια με ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστοιχιών με ανάθεση μελέτης -που ήδη «τρέχει» και μέσω ΣΔΙΤ, να βρεθεί επενδυτής ο οποίος θα κάνει την απόσβεση από την εξοικονόμηση που θα προκύψει. 

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου από την ενεργειακή κρίση δεν έχει πληγεί, παρότι έχει επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του, αλλά τα ταμειακά του διαθέσιμα είναι τέτοια που μπορούν να τροφοδοτήσουν τις υπόλοιπες ενεργειακές του ανάγκες που έχει ανάγκη η κοινωνία. 

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου έχει στηρίξει με πολλαπλές δράσεις τη συνοχή του κοινωνικού ιστού, λειτουργώντας κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά ιατρεία, όχι μόνον κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και πιο πριν, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη και βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας να διαβιώνουν αξιοπρεπώς. Μειώσαμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους  τα δημοτικά τέλη και από το 2014 έως σήμερα, όχι μόνον δεν έχουμε κάνει καμία σε τέλη και φόρους, αλλά έχουμε μόνον μειώσεις. 

Η επόμενη θητεία, την οποία και διεκδικείτε είναι 5ετής. Δεν είναι ικανός χρόνος η 4ετία για μια αυτοδιοικητική περίοδο;

Θεωρώ πως το νέο νομοθετικό πλαίσιο που δίνει δημοτική περίοδο 5 χρόνων είναι αυτό το ικανό χρονικό πλαίσιο για να μπορέσει μια δημοτική αρχή να σχεδιάσει, να δημοπρατήσει και να εκτελέσει ένα έργο, καθώς οι διαδικασίες στο Δημόσιο παραμένουν «βαριές» με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να ωριμάσουν τα έργα. Ήταν λάθος η μετατροπή της 5ετίας σε 4ετία και πραγματικά η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών το είδαν, αφουγκράστηκαν τα αιτήματα των δημάρχων και ξαναγύρισαν τη δημοτική περίοδο σε 5ετία για να μπορούμε να ωριμάζουμε τα έργα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. 

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η δίκη για το ολοκαύτωμα στο  Μάτι και η αλήθεια είναι ότι είστε ο μόνος αυτοδιοικητικός που εμφανιστήκατε την πρώτη μέρα στη δίκη. 

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσω ότι αποτελεί προσωπική μου επιλογή αυτή η παρουσία γιατί πραγματικά νιώθω ότι δεν έχω τίποτα να φοβηθώ, τίποτα να κρύψω. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή ότι ήμουν μαζί τους. Ήμουν ένας από αυτούς. Δεν του εγκατέλειψα, ούτε τους ξεχώρισα από την οικογένεια μου, που ζούσε το ίδιο δράμα. Ήμουν μαζί τους εκεί στα δύσκολα, εκεί όπου σφυρηλατούνται ψυχές και σχέσεις. Εκεί όπου κάποιοι εγκαταλείπουν και κάποιοι συνεχίζουν. 

Είμαι εκεί για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το ψέμα. Η δικαιοσύνη έχει τον λόγο τώρα και είμαι σίγουρος ότι θα δικαιώσει  και θα αναδειχθεί ο θετικός ρόλος της αυτοδιοίκησής μας. Γι΄αυτό επέλεξα την παρουσία από την εκπροσώπηση.

Το κεφάλαιο του πόνου για τη φονική πυρκαγιά θα κλείσει αναδεικνύοντας μια αλήθεια που την ξέρουμε όλοι μας. Κάποιοι γνώριζαν και αδιαφόρησαν.

Εμείς πάντως στη συνείδηση των πολιτών δεν ανήκουμε ξεκάθαρα σε αυτούς.

Η αλήθεια – και αυτό που λέω δεν αφορά μόνον στη φονική πυρκαγιά του 2018-  όσο και να πονά, ποτέ δεν βλάπτει και κυρίως δεν παραπλανά. Αντιθέτως το ψέμα αντιπροσωπεύει την χείριστη μορφή πολιτικού χειρισμού και έχει οδηγήσει τη χώρα μας πολλάκις σε αναξιοπιστία.

Το ψέμα είναι μια ακάλυπτη επιταγή που όταν φτάνει στο «ταμείο» εξοργίζει τον δικαιούχο. Προτιμώ με τους δημότες μου, τους πολίτες που ζω στον ίδιο τόπο, τους γείτονες, τους φίλους, τον δύσκολο αλλά καθαρό δρόμο της αλήθειας.

Η μέχρι τώρα πορεία μου και η αγάπη των συμπολιτών μου, αποτελεί δικαίωση αυτής της επιλογής. Μου δίνει το αναφαίρετο δικαίωμα να τους κοιτώ στα μάτια και να διεκδικώ μαζί τους την βελτίωση του τόπου που κάναμε επιλογή να μ με τα παιδιά μας.

Δεν επέτρεψα και δεν θα επιτρέψω κανένα αξίωμα με το οποίο με τίμησαν οι συμπολίτες μου να με αλλάξει.

Θα παραμείνω απλός, αληθινός και ταπεινός μπροστά στο δέος της δημιουργίας και βελτίωσης της κοινωνίας μας.

Αποτελεί επιλογή και συνάμα υπόσχεση ζωής.