Δεκαεπτά ύποπτοι έχουν προφυλακιστεί μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη και αποδίδεται από τις αρχές στους κούρδους μαχητές του PKK και στους συμμάχους τους στη Συρία, μεταδίδουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κανένας δεν έχει αναλάβει μέχρι τώρα την ευθύνη για την επίθεση.

Μεταξύ αυτών των 17 προσώπων περιλαμβάνεται η γυναίκα που κατηγορείται ότι τοποθέτησε τη βόμβα σε παγκάκι της λεωφόρου Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 81 τραυματίσθηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου σ’ αυτή την πολυσύχναστη πεζοδρομημένη αρτηρία.

Οι 17 ύποπτοι, ορισμένοι από τους οποίους κατηγορούνται ότι βοήθησαν άμεσα στη διάπραξη της επίθεσης, φυλακίσθηκαν στη φυλακή του Μαρμαρά -γνωστή μέχρι πρόσφατα ως φυλακή του Σιλιβρί (Σηλυβρία)- στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης.

Μέχρι την αρχή της εβδομάδας είχαν συλληφθεί 51 άτομα.

Η κύρια ύποπτη συνελήφθη τη νύκτα της Κυριακής σε ένα διαμέρισμα σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για την Αλχάμ Αλμπασίρ, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, είναι συριακής υπηκοότητας και εισήλθε παρανόμως στην Τουρκία από τη βορειοανατολική Συρία.

Η νεαρή γυναίκα, ηλικίας 23 ετών, φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη της στη διάρκεια της κράτησής της.

Σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που επικαλείται την αναφορά της αστυνομίας, η Αλχάμ Αλμπασίρ είπε ότι ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το 2017 μέσω του πρώην φίλου της και, μετά το χωρισμό τους, διατήρησε μια σχέση με την οργάνωση. Κατέθεσε επίσης ότι δεν γνώριζε τι υπήρχε μέσα στο σάκκο που της είπαν να αφήσει στο παγκάκι στην Ιστικλάλ και ότι της τον είχε δώσει ένας άλλος ύποπτος, ο οποίος αργότερα διέφυγε από την Τουρκία.

Το PKK και η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που κατηγορείται από την Τουρκία ότι συνδέεται με το PKK, έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή τους στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η YPG είχε υποστηριχθεί από δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, και ήταν στην πρώτη γραμμή στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Οι δύο οργανώσεις θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα, ενώ το PKK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση και από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.