Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Πέτρου Κουβάτσου

Πολλά και σημαντικά έργα παραδίδονται αυτήν την εποχή στο δήμο Μεταμόρφωσης και θα ακολουθήσουν και άλλα που βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης. Αυτή ήταν η καλύτερη αφορμή για να κάνουμε μία συνέντευξη με τον δήμαρχο της πόλης, κ. Στράτο Σαραούδα, ο οποίος έχει αποκτήσει το προσωνύμιο “ο δήμαρχος των έργων”.   

Ο κ. Σαραούδας αναφέρθηκε αρχικά στην υλοποίηση ενός στόχου δεκαετιών που είχε ο δήμος και δεν ήταν άλλος από την κατασκευή του 2ου Λυκείου. Επίσης, περιέγραψε τον τρόπο που εργάζεται η δημοτική αρχή ώστε να μην αφήνει καμία αναπτυξιακή ευκαιρία να χαθεί.

Και ο δήμος Μεταμόρφωσης “ταλαιπωρήθηκε” από την Απλή Αναλογική, καθώς η διοίκηση δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέματα κυβερνησιμότητας του δήμου. Έχει πολύ ενδιαφέρον η απάντηση του δημάρχου πάνω σε αυτό το θέμα.

Τέλος, δηλώνει πως θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος το 2023 γιατί “έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε”.

 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Μεταμόρφωσης, κ. Στράτου Σαραούδα, έχει ως εξής:  

 

Κύριε Δήμαρχε, πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του 2ου λυκείου, ενός σπουδαίου έργου για την πόλη. Πως φτάσαμε στην υλοποίησή του, μετά από προσπάθειες πολλών ετών;

Το 2ο Λύκειο Μεταμόρφωσης είναι δεν είναι ένα τυχαίο έργο για την πόλη μου. Είναι ένα έργο που έχουμε ανάγκη και το πρώτο έργο που εγκαινιάζεται εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια.

Ακόμη θυμάμαι τη στιγμή, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, το 2019, που ενημερώθηκα ότι είχαμε ως Δήμος λίγες μόλις ημέρες προθεσμία για να ολοκληρώσουμε συγκεκριμένες διαδικασίες και να παραδώσουμε στον ανάδοχο έτοιμο τον χώρο, ειδάλλως θα χάναμε το σχολείο. Ευτυχώς οριακά προλάβαμε και τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία.

Σημασία έχει ότι το 2ο Λύκειο ολοκληρώθηκε και αναβαθμίζει συνολικά το επίπεδο της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης στη Μεταμόρφωση, σε συνδυασμό με τις εργασίες που γίνονται στα υπόλοιπα σχολεία της Μεταμόρφωσης και ιδίως στο 1ο Λύκειο, το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο, των οποίων η ενεργειακή αναβάθμιση ολοκληρώνεται.

 

Γενικότερα, σε αυτά τα τρία χρόνια διοίκησης, ποια θα λέγατε πως είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματά σας; 

Το μεγαλύτερο επίτευγμά μας είναι το ότι η Μεταμόρφωση δεν αφήνει έστω και μία αναπτυξιακή ευκαιρία να χαθεί. Με σκληρή δουλειά και με τη βοήθεια των συνεργατών μου και των υπηρεσιών του Δήμου, είμαστε πλέον έτοιμοι και διεκδικήσουμε -και διεκδικούμε- κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Έχουμε δεκάδες έτοιμες μελέτες που μας επιτρέπουν να λάβουμε χρηματοδότηση για πολλά έργα, μεταξύ των οποίων και τα σχολεία που ήδη ανέφερα. Η Μεταμόρφωση είναι παντού παρούσα.

Όσο για έργα της πρώτης τριετίας, ενδεικτικά και μόνο ενδεικτικά, αναφέρω το νέο φωτισμό LED, τα νέα πεζοδρόμια που μπαίνουν σε όλη την πόλη για τρίτη συνεχή χρονιά, τις συνεχιζόμενες διανοίξεις δρόμων, την αναβάθμιση και επέκταση της δημοτικής συγκοινωνίας με καινούργια λεωφορεία, το Δημοτικό Κολυμβητήριο που ανακαινίστηκε πλήρως και σύντομα ξεκινά η λειτουργία του, την ενίσχυση της ασφάλειας με περιπολία εποπτών του Δήμου και ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, τα νέα οχήματα με τα οποία ενισχύεται η Καθαριότητα, η Τεχνική και η Κοινωνική Υπηρεσία, τον Κόμβο στον Προαστιακό και τα ηχοπετάσματα στη Νέα Ζωή, όπου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες με χρηματοδότηση με την Περιφέρεια Αττικής, την αγορά του Κτήματος Κουτσουμπέλη και μάλιστα σχεδόν ένα εκατομμύριο Ευρώ χαμηλότερα, την αγορά των οικοπέδων Λαμπάκη και Κουμπούρη μέσα από την οποία θα αναβαθμιστεί η περιοχή του Προφήτη Ηλία και πολλά ακόμη.

Δεκάδες έργα, παρά την πανδημία και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Έργα που είναι δύσκολο να περιοριστούν στα όρια μίας συνέντευξης και με τα οποία η Μεταμόρφωση αλλάζει πρόσωπο. Βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα. 

 

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας για το προσεχές διάστημα;

Πολλές, οπότε αναγκαστικά και πάλι θα αναφέρω κάποιες από αυτές! 

Άμεσα παραδίδεται το Δημοτικό Κολυμβητήριο Μεταμόρφωσης, το οποίο αναβαθμίστηκε με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Φιλόδημος και το οποίο είναι ένα πραγματικό στολίδι. Ένα Κολυμβητήριο, στο οποίο δεν είχαν γίνει ποτέ εκτεταμένες συντηρήσεις και η κατάστασή του ήταν τέτοια, που χρειάστηκαν διπλάσιες εργασίες και σχεδόν διπλάσιο κόστος. Όσο για το πρόσθετο ποσό, καταφέραμε και καλύφθηκε από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Οπότε πρακτικά το Δημοτικό Κολυμβητήριο έγινε σαν καινούργιο και μάλιστα με μηδενική οικονομική επιβάρυνση του Δήμου.

Παράλληλα τα νέα πεζοδρόμια και οι διανοίξεις συνεχίζονται, οι εργασίες στον κόμβο του Ράλλη και τα ηχοπετάσματα αναμένουμε σύντομα να ξεκινήσουν, όπως αναμένουμε και τέσσερα ακόμη απορριμματοφόρα να παραδοθούν.

Την ίδια στιγμή ωριμάζουν και οι χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Τρίτσης, μέσα στο οποίο εντάσσονται σημαντικά έργα, με το πιο σημαντικό και μεγάλο από αυτά να είναι η αναμόρφωση όλου του κέντρου της πόλης μας και το πιο συμβολικό να είναι η μελέτη επισκευής και εν συνεχεία η επισκευή του παλιού Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

 

Τι να περιμένουν δημότες και επαγγελματίες της πόλης για τα δημοτικά τέλη της νέας χρονιάς; 

Ως Δήμαρχος θα ήθελα κάθε χρόνο να μειώνω τα δημοτικά τέλη, όπως έκανα στην αρχή της θητείας μου. Όμως, η ακρίβεια στα πάντα, όπως στο ρεύμα, τα καύσιμα και το φυσικό αέριο, οι αυξημένες δαπάνες λόγω της πανδημίας και η ιδιαίτερα χαμηλή εισπραξιμότητα πρακτικά μας αναγκάζουν να είμαστε προσεκτικοί.

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις και παρά την οικονομική πίεση, δεν υπάρχει περίπτωση τα τέλη να αυξηθούν. Πρόθεσή μας και η σχετική εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας είναι να μείνουν ίδια, γεγονός που μας κατατάσσει αρκετά χαμηλά όσον αφορά στα δημοτικά τέλη στη λίστα των δήμων της Αττικής.

 

Πως προσπαθείτε να ανταποκριθείτε στα προβλήματα που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση;

Με καλοδιαχείριση και προσαρμογή. Τι εννοώ προσαρμογή; Την τοποθέτηση φωτισμού LED σε όλη την πόλη. Την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων μας. Το 2ο Λύκειο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και βιοκλιματικό, έχοντας μέχρι και φωτοβολταικά πάνελ, το Δημοτικό Κολυμβητήριο που ολοκληρώνεται, το ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να εξοικονομούμε πόρους και ενέργεια, ωστόσο υπάρχει και μια λεπτή κόκκινη γραμμή την οποία δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουμε. Και θα σας εξηγήσω τι εννοώ με ένα υποθετικό παράδειγμα:

Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στη θέρμανση των σχολείων μας και των μαθητών μας, των παιδιών μας. Ναι, κάνουμε οικονομία μέσα από τον ορισμό ενεργειακού υπεύθυνου, μέσα από σωστές πρακτικές και την αναβάθμιση των δομών μας, αλλά μέχρι εκεί. Πάνω από όλα και όλους είναι οι δημότες μας.

Τώρα αναφορικά με τα κόστη, είναι πραγματικά μεγάλα και φανταστείτε ότι ακόμη δεν μπήκε ο χειμώνας, αλλά όσο και αν είναι δυσβάστακτα δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να τα επωμιστούμε. Τώρα αν υπάρξει κάποιο μέτρο κρατικής ενίσχυσης των δήμων, είναι καλοδεχούμενο… 

 

Πόσο δυσκόλεψε την υλοποίηση του προγράμματός σας η έλλειψη πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, λόγω της Απλής Αναλογικής;

Νομίζω ότι αν παρακολουθήσετε, που γνωρίζω ότι το έχετε κάνει -για παράδειγμα- την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Μεταμόρφωσης, τα λόγια περιττεύουν! 

Μιλούσαμε για την Παιδεία όπου γίνονται έργα ύψους σχεδόν 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ και οι σχολικές επιτροπές έχουν πραγματικά πρωτόγνωρες -για τη Μεταμόρφωση- χρηματοδοτήσεις, με δεκάδες παρεμβάσεις και τα σχολεία μέρα με τη μέρα να γίνονται καλύτερα. Και εγκαλούμουν σε μια μαραθώνια συνεδρίαση 6 ωρών, γιατί δεν έχουν διορθωθεί τα πάντα σε μια τριετία, λες και έχω ένα μαγικό ραβδί, ή γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί καθηγητές και δεν μειώνονται τα παιδιά ανά τάξη, λες και έχω αυτή την αρμοδιότητα. Οπότε «ναι» μας δυσκόλεψε αρκετά, αρκετές φορές. 

 

Από όσο γνωρίσουμε θα είστε εκ νέου υποψήφιος το 2023. Γιατί πιστεύετε πως θα πρέπει να σας επανεκλέξουν οι δημότες Μεταμόρφωσης; 

Γιατί ξέρουν καλά ποιος είμαι. Μεγάλωσα και εργάζομαι στη Μεταμόρφωση, μεγαλώνω την οικογένειά μου στη Μεταμόρφωση και ασχολήθηκα με τα κοινά αποκλειστικά και μόνο για να προσφέρω στην πόλη μου, τη Μεταμόρφωση.

Και αυτό κάνω, με σχέδιο, όραμα, διεκδίκηση και σκληρή δουλειά. Όσο για τα έργα, είναι πολλά και αναμφισβήτητα. 

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να μπορώ να περπατώ στις γειτονιές και να κοιτώ τους συμπολίτες μου στα μάτια. 

Οπότε, πράγματι θα είμαι υποψήφιος το 2023, καθώς έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο κριτήριο των συμπολιτών μου.