του Iker Seisdedos*

Aπό μία ημέρα που οι Ρεπουμπλικανοί περίμεναν περισσότερα, έμεινε στους οπαδούς τους μόνο μία παρηγοριά: Η εντυπωσιακή νίκη στη Φλόριντα, και ιδιαίτερα στο Μαϊάμι-Ντέιντ, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της πολιτείας. Ο Ρον ΝτεΣάντις, που πριν από τέσσερα χρόνια εξελέγη κυβερνήτης με διαφορά 42.000 ψήφων, αυτήν τη φορά θριάμβευσε με διαφορά 1,5 εκατομμυρίων ψήφων.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η καλύτερη είδηση για ένα κόμμα που μπήκε ήδη σε μία νέα εποχή δεν ήρθε από έναν άνθρωπο που το κρατάει «όμηρο» εδώ και χρόνια, τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά από ένα ανερχόμενο αστέρι όπως είναι ο ΝτεΣάντις, που δεν κρύβει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία. Στη μοναδική τηλεοπτική συζήτηση με τον αντίπαλό του, τον Τσάρλι Κριστ, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του στη θέση του κυβερνήτη.

Ο πρώην πρόεδρος, από την πλευρά του, σκόπευε να ανέβει στο «κόκκινο κύμα» (από το χρώμα των Ρεπουμπλικανών), το οποίο πίστευε ότι θα έπαιρνε τη μορφή ενός τσουνάμι. Όμως οι Δημοκρατικοί αντιστάθηκαν. Και αυτό το οφείλουν σε μεγάλο βαθμό σε έναν ηγέτη που εμφανιζόταν αποδυναμωμένος στις δημοσκοπήσεις, τον Τζο Μπάιντεν.

Ούτε εκείνος κρύβει την επιθυμία του να είναι εκ νέου υποψήφιος το 2024. Από συμβολική άποψη, άλλωστε, ο μεγαλύτερος θρίαμβος των Δημοκρατικών σε αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές σημειώθηκε στη γενέτειρά του, την Πενσιλβάνια, μία πολιτεία που παίζει παραδοσιακά αποφασιστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές. Μόνο εκεί έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος προεκλογική εκστρατεία. Στις άλλες πολιτείες, οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι τον απέφευγαν, φοβούμενοι ότι η σκιά του θα έπληττε τις προοπτικές εκλογής τους.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Μπάιντεν για να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, παρά τις επιφυλάξεις ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του ότι στα 82 χρόνια του θα είναι πολύ μεγάλος, είναι ότι μόνο εκείνος νίκησε τον Τραμπ σε εκλογές (έστω κι αν η Χίλαρι Κλίντον νίκησε, επίσης, τον Τραμπ σε αριθμό ψήφων). Ο πρώην Πρόεδρος θεωρείται δεδομένο ότι θα αναγγείλει την ερχόμενη Τρίτη την υποψηφιότητά του. Ήθελε, μάλιστα, να το κάνει την περασμένη Δευτέρα, αλλά τον έπεισαν ότι αυτό μπορεί να λειτουργούσε υπέρ των Δημοκρατικών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Τραμπ έχει ακόμη αρκετές δικαστικές υποθέσεις ανοιχτές που θα μπορούσε να εμποδίσουν ή ακόμη και να ανατρέψουν τα προεδρικά σχέδιά του.

Ο χορηγός Κεν Γκρίφιν, ιδρυτής της εταιρείας Citadel που έχει δώσει 60 εκατομμύρια δολάρια στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, είπε στο Politico ότι είναι έτοιμος να στηρίξει τον ΝτεΣάντις. «Πιστεύω ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη γενιά», δήλωσε.

Αν η εναλλακτική λύση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μοιάζει σαφής μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, δεν συμβαίνει το ίδιο στο Δημοκρατικό Κόμμα. Τα προβεβλημένα στελέχη του έχουν αποφύγει να εκφραστούν. Μία λογική υποψηφιότητα θα ήταν της αντιπροέδρου, Κάμαλα Χάρις. Όμως, η θητεία της μέχρι στιγμής δεν θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη. Αλλοι υποψήφιοι είναι οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια (Γκάβιν Νιούσομ), του Ιλινόι (Τζ. Μπ. Πρίτζκερ) και του Μίσιγκαν (Γκρέτσεν Γουίτμερ). Και οι τρεις νίκησαν χωρίς προβλήματα σε αυτές τις εκλογές.

(*) O Ικέρ Σεϊσντέδος είναι αρθρογράφος της El Pais