Κέρδη μετά από φόρους 92,7 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο 2022 ανακοίνωσε σήμερα η Alpha Bank. Κατά το εννεάμηνο του έτους, πέτυχε κερδοφορία ύψους 335 εκατ. ευρώ, επίδοση που επιτρέπει στην τράπεζα να βελτιώσει τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της το 2022.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης αναφέρει ότι η Alpha Bank διατήρησε την ισχυρή δυναμική της και στο τρίτο τρίμηνο του έτους, επιτυγχάνοντας διατηρήσιμα θετικά αποτελέσματα που αντικατοπτρίζουν τη συνεχή πρόοδο που σημειώνεται στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου, Project Tomorrow. «Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, ο μετασχηματισμός της τράπεζας μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή, η ποιότητα των περιουσιακών μας στοιχείων βελτιώνεται, και, χάρη στις αποφασιστικές και έγκαιρες πρωτοβουλίες μας, η κερδοφορία μας ενισχύεται. Κατά το εννεάμηνο του έτους, επιτύχαμε κερδοφορία ύψους 335 εκατ. ευρώ, επίδοση που μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τις εκτιμήσεις μας για την κερδοφορία της τράπεζας το 2022 σε 7%. Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 12% σε τριμηνιαία βάση, τροφοδοτούμενο σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των χρηματοδοτήσεων, καθώς εδραιώσαμε τη θέση μας ως ο βασικός χρηματοδότης των ελληνικών επιχειρήσεων, με το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας να διαμορφώνεται πλέον σε 30,7 δισ. ευρώ επιτυγχάνοντας ήδη τον ετήσιο στόχο για τα επιχειρηματικά δάνεια».

Όπως τονίζει ο κ.Ψάλτης, «η επιτυχής έκδοση Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας ύψους 400 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνει την ισχυρή παρουσία μας στις κεφαλαιαγορές και την ικανότητά μας να υλοποιούμε τη στρατηγική μας ακόμη και σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας. Με την έκδοση αυτή, βελτιώσαμε το χρηματοδοτικό προφίλ της Τράπεζας και αποδείξαμε την προσαρμοστικότητά μας, επιτυγχάνοντας ελκυστικό επιτόκιο σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις για τις διεθνείς αγορές».

Β. Ψάλτης: Οι προοπτικές για την Alpha Bank είναι θετικές – Προσεγγίζουμε την περίοδο αβεβαιότητας από θέση πραγματικής ισχύος

Μιλώντας γενικότερα για τις οικονομικές εξελίξεις ο κ. Ψάλτης ανέφερε: «Καθώς η γεωπολιτική αστάθεια ρίχνει τη σκιά της στη μακροοικονομική εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο, η ελληνική οικονομία σημείωσε ισχυρές επιδόσεις και βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση να διαχειριστεί εξωτερικούς κλυδωνισμούς. Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% το 2023, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, απόδειξη της ανθεκτικότητας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία. Οι προοπτικές για την Alpha Bank είναι εξίσου θετικές και προσεγγίζουμε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας από μία θέση πραγματικής ισχύος. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ και η συνεχιζόμενη, αξιοσημείωτη εισροή επενδύσεων στην Ελλάδα, προοιωνίζονται συνέχιση της επέκτασης του δανειακού μας χαρτοφυλακίου. Μπορώ, συνεπώς, με ασφάλεια να επιβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών μας που παρουσιάσαμε προς την επενδυτική κοινότητα, με το στρατηγικό σχέδιο Project Tomorrow”».

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη

– Η Τράπεζα συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική οικονομία προχωρώντας το γ’ τρίμηνο σε καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 0,5 δισ. ευρώ
– Αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, το οποίο ανήλθε σε 31,4 δισ. ευρώ (10% σε ετήσια βάση). Καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 500 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, εξασφαλίζοντας ότι ο στόχος που είχε τεθεί για το 2022 έχει επιτευχθεί ήδη από το εννεάμηνο, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση της τράπεζας στον τομέα πιστοδοτήσεων επιχειρήσεων.
– Στα 8% περιορίστηκε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του ομίλου (3,2 δισ. ευρώ), ως αποτέλεσμα της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης, μειωμένος κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στόχος της Τράπεζας είναι ο δείκτης ΜΕΑ να πέσει κάτω από τα 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
– Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, χρηματοδοτώντας την επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων.
– Το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε επαναλαμβανόμενη βάση.
– Σημαντική πρόοδος επετεύχθη ως προς τους στόχους ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων, με τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1, με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1), να ανέρχεται σε 12,1%, ενισχυμένος κατά 47 μονάδες βάσης. Περαιτέρω ενίσχυση κατά 65 μονάδες βάσης των Κεφαλαιακών Δεικτών, αναμένεται το 2023 από τις προγραμματισμένες συνθετικές τιτλοποιήσεις, επιτυγχάνοντας πλήρως τους στόχους της Τράπεζας για τη δημιουργία αξίας προς τους μετόχους της.

Αυξημένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία

Κατά την ενημέρωση των διεθνών αναλυτών, ο CEO του ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, σημείωσε πως χάρη στα γερά της θεμέλια, η τράπεζα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις. Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της τράπεζας πραγματοποιείται με βιώσιμο τρόπο, τόσο από πλευράς κινδύνου, όσο και από πλευράς κερδοφορίας, ενώ συμπλήρωσε ότι η εξυγίανση του ισολογισμού και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών της τράπεζας, μεταφράζεται σε βελτιωμένα επίπεδα κερδοφορίας για τον όμιλο και απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της τάξη του 7%, ήδη από φέτος.

Από τη μεριά του, ο CFO του ομίλου Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, σημείωσε ότι η τράπεζα συνεχίζει να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη με εσωτερικά μέσα, προσθέτοντας ότι η τράπεζα πέτυχε ισχυρή οργανική παραγωγή κεφαλαίου, επιτρέποντάς τη δημιουργία κεφαλαιακής βάσης, τόσο χάρη στα κέρδη της περιόδου, όσο και στις επακόλουθες ανακτήσεις DTA, υπεραντισταθμίζοντας έτσι την επαναλαμβανόμενη επίπτωση από την απόσβεση των DTC.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επίπεδο ομίλου να βρίσκεται στο 8%, σημειώνοντας μείωση κατά 20 μονάδες βάσης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η συνέπεια των πελατών στη διευθέτηση των οφειλών τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, δείχνουν τα αποτελέσματα της Τράπεζας. Στην κατεύθυνση αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η τράπεζα ανέλαβε γρήγορα δράση, παίρνοντας έγκαιρα μέτρα, ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς ήρθε σε επαφή με τους πελάτες της προσφέροντας φιλικές προσφορές προϊόντων, προκειμένου να αποτραπούν νέες καθυστερήσεις. «Τα μέτρα που λάβαμε έχουν ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς παρατηρούμε αποκλιμάκωση στις καθυστερήσεις αυτού του τριμήνου, ενώ τα ποσοστά ανταπόκρισης συνεχίζουν να είναι ενθαρρυντικά», υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης.

Στόχος της τράπεζας είναι ο δείκτης ΜΕΑ να πέσει κάτω από τα 3 δισ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Παπαγαρυφάλλου.
Η τράπεζα βρίσκεται σε εξαιρετικά βελτιωμένη θέση, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κάνοντας σαφές, ωστόσο, ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού. Συγκεκριμένα, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι «συνεχίζουμε να εξετάζουμε προσεκτικά το χαρτοφυλάκιό μας για πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το εταιρικό χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Σε ό,τι αφορά στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι το χαρτοφυλάκιο πελατών (back-book) της τράπεζας παραμένει πλήρως αποδοτικό, έχοντας επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα.