Κάλεσμα αξιοποίησης των δανείων του «Ελλάδα 2.0» όσο τα επιτόκια είναι στα σημερινά επίπεδα
27 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάλεσμα αξιοποίησης των δανείων του «Ελλάδα 2.0» όσο τα επιτόκια είναι στα σημερινά επίπεδα

by todaypress
07/11/2022 13:45
in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
Κάλεσμα αξιοποίησης των δανείων του «Ελλάδα 2.0» όσο τα επιτόκια είναι στα σημερινά επίπεδα
Share on FacebookShare on Twitter

Κάλεσμα στους επενδυτές να αξιοποιήσουν, έγκαιρα, το εργαλείο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά όσο σήμερα (0,35% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις μεσαίες και μεγάλες) απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε εκδήλωση για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0″», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 4 Νοεμβρίου, στη Ρόδο.

Αναφερόμενος στις καινοτομίες που χαρακτηρίζουν το δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0», επισήμανε: «Έχει κάποια χαρακτηριστικά, που δεν είχαν υπάρξει ποτέ σε επενδυτικό εργαλείο στην Ελλάδα, ούτε σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Συνάδελφοι Υπουργοί από άλλα Ευρωπαϊκά κράτη (π.χ. Λιθουανία) ζητούν την τεχνογνωσία, για να κάνουν κάτι αντίστοιχο στη χώρα τους. Καινούριο στοιχείο σε αυτό το επενδυτικό εργαλείο είναι, πως η απόφαση της επένδυσης λαμβάνεται όταν η επιχείρηση καταθέτει το πλήρες σχέδιο, ενώ μέσα σε 2,5-3 μήνες έχει υπογράψει σύμβαση με την Τράπεζα και έχει λάβει τα χρήματα που προβλέπει αυτή η σύμβαση. Ακόμη μία καινοτομία είναι, πως στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπάρχει καμία υπογραφή δημοσίου υπαλλήλου ή πολιτικού, από την ώρα που θα καταθέσει η επιχείρηση το σχέδιο, μέχρι να λάβει τα χρήματα».

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως πρόκειται για ένα εργαλείο που χωράει επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί προτάσεις, με προϋπολογισμό 8,22 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχέδια, ύψους 1,8 δισ. ευρώ είναι, ήδη, συμβασιοποιημένα, ενώ τα υπόλοιπα θα συμβασιοποιηθούν μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες.

Επιπλέον, μίλησε για ένα μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά σε επιδοτήσεις επενδύσεων, που θα γίνουν από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο. «Αυτό το ποσό -που θα δουλέψει, κυρίως, με τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό- θα δημιουργήσει χώρο, της τάξεως των 3-3,5 δισ. ευρώ, για επενδυτικά σχέδια», όπως πρόσθεσε.

Σημείωσε, ακόμη, ότι υπάρχουν σκέψεις να καταργηθεί η επιβολή της εισφοράς του ν.128/75, ύψους 0,6%, για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπογραμμίζοντας πως θα είναι μία ουσιαστική παρέμβαση, η οποία θα διευκολύνει τις μικρές επιχειρήσεις -πολύ περισσότερο από επιχειρήσεις άλλων μεγεθών- να υποβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια στο «Ελλάδα 2.0».
Σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, δήλωσε πως το 2022 η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη πάνω από 5%, σε μία χρονιά, όπου οι αυξήσεις των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μηδενικός, θα οδηγούσαν σε ύφεση -3% ή και παραπάνω.

Επιπρόσθετα, εξήγησε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός, ότι αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης επιτυγχάνεται σε μία χρονιά με αυξημένο πληθωρισμό, ενώ παράλληλα έχει χειροτερέψει η σχέση δολαρίου-ευρώ. Όσον αφορά στο ΑΕΠ, θα ξεπεράσει φέτος (σε ονομαστικούς όρους) τα 210 δισ. ευρώ. Κι αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, αλλάζει τόσο την εικόνα του χρέους όσο και τη συνολική προοπτική της χώρας. «Το χρέος μας είναι θεαματικά κάτω, συγκριτικά με το 2019, παρά το γεγονός ότι δανειστήκαμε την περίοδο της πανδημίας για να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία και παρότι το πρωτογενές έλλειμμα, φέτος, δεν θα περάσει το 1,7%. Από 186,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2018 και 180,7% το 2019, για φέτος υπολογίζουμε ότι το χρέος θα διαμορφωθεί σε 169,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ και για του χρόνου σε 161,6%. Αυτό, δίνει ασφάλεια για τη δημοσιονομική προοπτική της χώρας» υπογράμμισε.

Απέδωσε το σημαντικότερο κομμάτι αυτής της επιτυχίας στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, χάρη στο οποίο «έχει αυξηθεί, σημαντικά, η δυνατότητα της οικονομίας να παράγει» όπως είπε, σημειώνοντας, στη συνέχεια, πως η μείωση των φόρων και των εισφορών και άλλα μεταρρυθμιστικά μέτρα, οδήγησαν στη ραγδαία βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει, στη σχετική κατάταξη του «Economist Intelligence Unit», την πρώτη θέση μεταξύ 82 χωρών. «Είχαμε από το 2019 τη μεγαλύτερη πρόοδο, σε ό,τι αφορά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κι αυτό, το είδαμε με μία άνοδο των επενδύσεων, η οποία μόλις τώρα αρχίζει. Ήταν βασικός στόχος της κυβέρνησης η κάλυψη του επενδυτικού κενού. Και αυτός ο στόχος τώρα  ξεκινά να αποδίδει καρπούς».

Τέλος, τόνισε πως εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, οι πόροι -σ’ αυτή τη φάση- θα πρέπει να διατεθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ακρίβειας, που πλήττει το ευάλωτο και το μέσο νοικοκυριό. «Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0″», διοργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ).

Tags: ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝΕΛΛΑΔΑ 2.0ΕπιτόκιαΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣΝΔΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6ο αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 2,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

6ο αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 2,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα

18/07/2025 18:45
Ανακάμπτουν οι αγορές μετά το πρώτο σοκ;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο

18/07/2025 17:50
Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις – Οι νέες προθεσμίες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: «Αυτόματο πρόστιμο» για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις από το 2025 – Τι αλλάζει για εισόδημα και ΦΠΑ

18/07/2025 13:26
Στη Νίκαια Λάρισας δίνουν το «παρών» αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς της Βόρειας Ελλάδας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος Κοινοτικός Προϋπολογισμός: Τι προβλέπεται για την Ελλάδα και τα αγροτικά κονδύλια

18/07/2025 12:36
Κομισιόν: Καλεί την Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με ευρωπαϊκή οδηγία για τον ΦΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Καλεί την Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με ευρωπαϊκή οδηγία για τον ΦΠΑ

17/07/2025 20:35
Ανακάμπτουν οι αγορές μετά το πρώτο σοκ;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο “πράσινο” το Χρηματιστήριο Αθηνών

17/07/2025 18:16
ΤτΕ: Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού όταν η μείωση του ΦΠΑ συνοδεύεται από διαρθρωτικά μέτρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού όταν η μείωση του ΦΠΑ συνοδεύεται από διαρθρωτικά μέτρα

17/07/2025 15:31
Συναλλαγματική ισοτιμία: Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναλλαγματική ισοτιμία: Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου

17/07/2025 15:12
Τουρισμός: Προς νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,94% στις αφίξεις και 1,87% στις διανυκτερεύσεις σημειώθηκε τον Μάϊο εφέτος στα τουριστικά καταλύματα

17/07/2025 12:24

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #165

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Κώτσηρας: Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και βελτιώνουμε την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κώτσηρας: Διαμορφώνουμε μια σύγχρονη και αποτελεσματική τελωνειακή νομοθεσία

18 Ιουλίου 2025

Read moreDetails

Κυβερνητικές πηγές για ΑΤΜ: «Κανένα παράθυρο χρεώσεων δύο ταχυτήτων δεν πρόκειται να ισχύσει»

Συνάντηση Παπαχρήστου – Ζαχαράκη

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved