Ο ρωσικός έλεγχος στην πόλη- κλειδί της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία φαίνεται ότι τίθεται ολοένα και περισσότερο εν αμφιβόλω καθώς αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι οι δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν θα εγκαταλείψουν τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι προσάρτησε την περιφέρεια της Χερσώνας, ο διορισμένος από τη Μόσχα αναπληρωτής πολιτικός επικεφαλής της περιοχής, Κίριλ Στρεμούσοφ, είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα επιχειρήσουν να ανασυνταχθούν στην άλλη πλευρά του Δνείπερου. Αλλά παρά την αισιοδοξία των ΗΠΑ για την ικανότητα της Ουκρανίας να ανακαταλάβει τη στρατηγικής σημασίας πόλη, το Κίεβο δεν κρύβει την ανησυχία του.

«Το πιθανότερο είναι οι μονάδες μας, οι στρατιώτες μας να αποχωρήσουν για την αριστερή όχθη», είπε ο Στρεμούσοφ σε φιλοκρεμλινικό ειδησεογραφικό ιστότοπο.

Η ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνει την πόλη της Χερσώνας, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας και μοναδικής ουκρανικής μεγαλούπολης που έπεσε στα χέρια των Ρώσων από την έναρξη της εισβολής κι ένα φράγμα στον Δνείπερο, που ελέγχει την υδροδότηση της Κριμαίας.

Μέχρι τώρα η Ρωσία αρνείτο ότι οι δυνάμεις της σχεδίαζαν να αποχωρήσουν από την περιοχή, καθώς η υποχώρηση θα συνιστούσε ταπείνωση. Από το Κρεμλίνο δεν ανέφεραν τίποτε χθες, την ώρα που κυκλοφορούσαν φωτογραφίες κρατικών κτιρίων στη Χερσώνα χωρίς τη ρωσική σημαία στον ιστό τους.

Οι Ουκρανοί φοβούνται ρωσική παγίδα στη Χερσώνα

Ωστόσο, η Νατάλια Χουμενιούκ, εκπρόσωπος Τύπου της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας Ουκρανίας, είπε ότι τα περί αποχώρησης μπορεί να αποτελούν ρωσική παγίδα και οι φωτογραφίες, που αναπαρήχθησαν και από φιλοκρεμλινικούς λογαριασμούς στο Telegram, να μην είναι τίποτε άλλο παρά παραπληροφόρηση.

«Μπορεί όλα αυτά να είναι η εκδήλωση μιας συγκεκριμένης πρόκλησης προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ότι εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα και τους οικισμούς κι ότι είναι ασφαλής η είσοδος σε αυτούς, ενώ εκείνοι [οι Ρώσοι] ετοιμάζονται για οδομαχίες», ανέφερε.

Θολή η κατάσταση στη Χερσώνα

Οι ρωσικές δυνάμεις πασχίζουν εδώ και μήνες να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους το θύλακο γης στη δυτική όχθη των εκβολών του Δνείπερου, που διχοτομεί την Ουκρανία.

Οι δυνάμεις του Κιέβου προωθούν από τις αρχές Οκτωβρίου μεταξύ άλλων και με επιθέσεις στις κύριες γέφυρες στον ποταμό δυσχεραίνοντας τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, δεν απάντησε χθες στο ερώτημα αν οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να υποχωρήσουν, αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ουκρανία μπορεί να τους απωθήσει. «Σχετικά με το εάν οι Ουκρανοί μπορούν να ανακαταλάβουν τα υπόλοιπα εδάφη στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου και τη Χερσώνα, πιστεύω ακράδαντα ότι έχουν την ικανότητα να το κάνουν», δήλωσε ο Όστιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Δυτικός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters εκτίμησε ότι η Ρωσία σχεδιάζει την υποχώρηση στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, ώστε να μπορεί να προστατέψει καλύτερα τις δυνάμεις της. «Πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός έχει ήδη προχωρήσει πολύ», είπε προσθέτοντας ότι Ρώσοι διοικητές μονάδων έχουν ήδη φύγει. «Θα εκτιμούσαμε ότι στη Χερσώνα πιθανώς τα περισσότερα στελέχη της διοίκησης έχουν αποχωρήσει τώρα στην άλλη πλευρά του ποταμού, στα ανατολικά αφήνοντας πίσω τους στρατιώτες με πεσμένο ηθικό και συχνά ακέφαλους να αντιμετωπίσουν στην άλλη πλευρά τους Ουκρανούς», τόνισε.

Σχολιάζοντας στο Twitter τις εξελίξεις ο διευθυντής του αρμόδιου για τη Ρωσία τμήματος του Κέντρου για Ναυτικές Αναλύσεις της Ουάσιγκτον, Μάικλ Κόφμαν, που επέστρεψε πρόσφατα από περιοχές κοντά στα μέτωπα της Χερσώνας, είπε ότι οι προθέσεις της Μόσχας είναι ασαφείς και οι μάχες στη Χερσώνα, δύσκολες. Εξέφρασε δε αμφιβολία κατά πόσον οι ρωσικές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν τη δυτική όχθη του Δνείπερου «χωρίς να υποχρεωθούν διά της βίας», αν και παραδέχθηκε ότι μπορεί να κάνει λάθος. «Η κατάσταση στη Χερσώνα είναι τόσο ξεκάθαρη όσο η λάσπη», σχολίασε.