Έξι φορτηγά πλοία με σιτηρά αναχώρησαν σήμερα το πρωί από τα ουκρανικά λιμάνια μετά την χθεσινή συμφωνία για την επανάληψη των δρομολογίων τους, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Τα πλοία θα χρησιμοποιήσουν τον ασφαλή ανθρωπιστικό διάδρομο στην Μαύρη Θάλασσα που έχει ήδη επιτρέψει την εξαγωγή 9,7 εκατομμυρίων τόνων δημητριακών κι άλλων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία παρά τον πόλεμο, χάρη στην διεθνή συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, 426 πλοία έχουν ήδη ακολουθήσει αυτήν την ασφαλή διαδρομή από την 1η Αυγούστου.

Η Ρωσία συμφώνησε χθες, Τετάρτη, να συμμετάσχει και πάλι στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, δηλώνοντας ότι έλαβε “γραπτές εγγυήσεις” από την Ουκρανία για την αποστρατιωτικοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία είναι εγγυήτρια της ζωτικής σημασίας συμφωνίας για τον εφοδιασμό παγκοσμίως με τρόφιμα -κυρίως της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής- εργάστηκαν για την άρση των αντιρρήσεων των Ρώσων ομολόγων τους.

Η Μόσχα είχε αναστείλει την συμμετοχή της στην συμφωνία την Παρασκευή, έπειτα από πλήγμα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία έχει προσαρτήσει από την Ουκρανία.