Για ισχυρή κακοκαιρία που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα μας από το προσεχές Σάββατο έως τη Δευτέρα προειδοποιεί ο γνωστός μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Όπως ενημερώνει, κύρια χαρακτηριστικά της επικίνδυνης κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες, αλλά και οι πολύ ισχυροί νοτιάδες.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ Ο ΚΑΙΡΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΟΣ

Ήταν 15 Νοεμβρίου του 2017 όταν βαρομετρικό χαμηλό που επηρέαζε τη χώρα μας δημιούργησε ένα ανατροφοδοτούμενο μέτωπο καταιγίδων που επηρέαζε για αρκετές ώρες τμήματα της Δυτικής και κυρίως Βορειοδυτικής Αττικής. Οι καταιγίδες άφησαν πίσω τους πολλές καταστροφές και, δυστυχώς, νεκρούς!

Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω στον χρόνο, θα συναντήσουμε κι άλλα αρκετά καταστροφικά καιρικά γεγονότα που χαράχτηκαν στη μνήμη μας. Θυμάμαι για παράδειγμα τον Νοέμβρη του 1993 όπου πλημμύρες χτύπησαν ξανά τον Νομό Αττικής, προκαλώντας αρκετές καταστροφές προς τα νότια προάστια. Λίγο πιο πίσω, τον Νοέμβρη του 1990 πλημμύρες χτύπησαν Αργολίδα και Αρκαδία.

Σε πολύ μικρή ηλικία τότε, δεν θα ξεχάσω περιγραφές από κατοίκους του χωριού μου (Άστρος Κυνουρίας), όπου οι μετακινήσεις γίνονταν μόνο με βάρκες. Γεφύρια είχαν πέσει, δρόμοι είχαν καταστραφεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές που δεν μπορούσες να προσεγγίσεις. Τον δε Νοέμβρη του 1999 πλημμύρες ξαναχτύπησαν την Αττική αλλά και τη Λακωνία.

ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙΡΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΗΝΑΣ Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Αν ανατρέξουμε σε βιβλία της Κλιματολογίας και της Μετεωρολογίας, θα δούμε να παρουσιάζεται ο Νοέμβριος ως ο στατιστικά πιο επικίνδυνος μήνας σε ό,τι αφορά τα καιρικά φαινόμενα. Μια απλή εξήγηση που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι ότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αρχίζει να αλλάζει και όλο πιο ψυχρές αέριες μάζες κατηφορίζουν από τον Βορρά νοτιότερα.

Το ταξίδι όμως αυτών των ψυχρότερων αερίων μαζών δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς αυτές αλληλεπιδρούν και με την επιφάνεια της Γης. Έτσι, στο διάβα τους θα συναντήσουν θάλασσες, λίμνες και ωκεανούς, κι εκεί είναι όπου κρύβεται μια από τις ουσίες της υπόθεσης. Κι αυτό γιατί οι θαλάσσιες εκτάσεις θερμαίνονται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με την ξηρά. Άρα έχουν κρατήσει θερμότητα από τις ζεστές ημέρες των καλοκαιρινών μηνών που έχουν προηγηθεί. Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές καθ’ ύψος, και έτσι γίνονται πιο έντονα τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα.

ΑΝΟΙΓΕΙ Η “ΠΥΛΗ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Στον επισυναπτόμενο χάρτη μπορούμε να παρατηρήσουμε μια προσομοίωση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Στην ουσία το ατμοσφαιρικό βουνό που για εβδομάδες μάς “προστάτευε” από τις κακοκαιρίες, θα εμφανίσει μια μετατόπιση προς τα δυτικά-νοτιοδυτικά της Ευρώπης, ανοίγοντας στην ουσία τον δρόμο στις κακοκαιρίες να κινηθούν προς την περιοχή μας.

Μια ισχυρή λοιπόν κακοκαιρία αναμένεται να μας απασχολήσει το τριήμερο Σάββατο – Δευτέρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές-καταιγίδες, αλλά και τους πολύ ισχυρούς νοτιάδες. Με δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί αρκετές ημέρες καλοκαιρίας διατηρώντας τοπικά τις θάλασσάς μας αρκετά ζεστές, είναι πολύ πιθανό αυτό το κύμα κακοκαιρίας να δώσει τοπικά μεγάλο όγκο νερού.
Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας θέλουν τμήματα της δυτικής, κεντρικής και νότιας χώρας να δοκιμάζονται αρκετά από αυτό το κύμα κακοκαιρίας, αυξάνοντας σημαντικά και τις πιθανότητες για πλημμυρικά επεισόδια ιδιαίτερα σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις.

Μια πρώτη προειδοποίηση θα μπορούσε να αφορά τα νησιά του Ιονίου, τα παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, την Πελοπόννησο με έμφαση θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές, την Ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, και στο τελείωμα αυτής της εξέλιξης το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Και λέω μια πρώτη προειδοποίηση διότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η ακριβής τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού.

Καλό είναι από την πλευρά μας ως πολίτες να πάρουμε κάποια μέτρα αυτοπροστασίας, να ελέγξουμε υδρορροές και φρεάτια και να συνεργαστούμε με την πολιτεία ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές ώστε να ενεργήσουν έγκαιρα.
Ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε για να περιορίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, καταστροφές που είναι σε θέση να στοιχίσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.
Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!».