Ο Τούρκος πρόεδρος παρευρέθηκε στα εγκαίνια του εργοστασίου παραγωγής του ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Τουρκίας, του TOGG, και μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως όταν το TOGG βρεθεί στους δρόμους της Ευρώπης, η Ευρώπη θα πάρει φωτιά. «Θα πουν: “Έρχονται οι τρελοί οι Τούρκοι”», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με την τουρκική Yeni Şafak.
Επιπλέον, έκανε αναφορά και στην δοκιμαστική εκτόξευση του πρώτου βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας, του Tayfun, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου.
#CANLI Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg Gemlik Kampüsü Açılış Töreni’ne katılıyor https://t.co/quDnMB04kD
— Yeni Şafak (@yenisafak) October 29, 2022
«Μόλις εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι Tayfun, τι έκανε ο Έλληνας; Αμέσως μπήκε στην επικαιρότητα των εφημερίδων και των τηλεοπτικών τους δικτύων. Περιμένετε, θα έρθει και η συνέχεια του, θα ακολουθήσουν κι άλλα», υπογράμμισε ο Ερντογάν.
Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα
Υπενθυμίζεται ότι την επομένη της εκτόξευσης του βαλλιστικού πυραύλου μικής εμβέλειας από την Τουρκία, τα εγχώρια ΜΜΕ πανηγύριζαν, εκτοξεύοντας νέες απειλές κατά της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται, όπως λένε, στην εμβέλειά του.
Η εφημερίδα «Turkiye» έγραφε χαρακτηριστικά: «Όλη η Ελλάδα είναι εντός της εμβέλειας του πυραύλου μας». Στο ρεπορτάζ αναπτύσσει τις δυνατότητες του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς, που μπορεί να χτυπήσει στόχους και στα ελληνικά εδάφη.
Το απόρρητο πυραυλικό σχέδιο, με την ονομασία Tayfun, ή Typhoon στα τουρκικά, βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, σύμφωνα με πηγές του Βloomberg. Η Αμυντική Βιομηχανία της Τουρκίας, η οποία επιβλέπει την ανάπτυξη όπλων τουρκικής κατασκευής, αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά.
Η Τουρκία παρέλαβε ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία, το 2019, δύο χρόνια αφότου η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά του συστήματος, με την ελπίδα ότι η συνεργασία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας.