Την  συνέχιση της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στη Λάρισα, διασφαλίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας  με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Ο Περιφερειάρχης  Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την αύξηση του προϋπολογισμού -από 565.000 ευρώ σε 640.000 ευρώ-  για  την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών  στη Λάρισα  μέχρι τις 31-10-2023, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες όπως  πρόσβαση σε πρόγραμμα νομικής βοήθειας.  Δικαιούχος φορέας του έργου είναι το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας ΚΕΘΙ.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  χρηματοδοτεί  με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 4 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 τη λειτουργία 5 Δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών  που περιλαμβάνουν: 2 Ξενώνες φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Λαρισαίων και στο Δήμο Βόλου και 3 Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης στους Δήμους Λαρισαίων, Τρικκαίων και Καρδίτσας.

«Στέλνουμε το μήνυμα «Δεν είσαι  μόνη» σε όλες τις γυναίκες που υφίστανται βία και κακοποιητική συμπεριφορά στο οικογενειακό ή εργασιακό  τους περιβάλλον. Είμαστε ένα με την κοινωνία και  στηρίζουμε με  σεβασμό και ενδιαφέρον την  προσπάθεια των γυναικών που  βρίσκουν τη δύναμη  να σπάσουν τη σιωπή τους,  να αντισταθούν στην έμφυλη βία και την κακοποίηση, να βρουν  επιστημονική καθοδήγηση και κίνητρο  για μια νέα αρχή στη ζωή» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.  «Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, τις Επιτροπές Ισότητας των Δήμων και τα Αστικά ΚΤΕΛ οργανώσαμε την πανθεσσαλική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Η ενημέρωση περνά από μπροστά σου». Και χρηματοδοτούμε τη λειτουργία 5 Δομών   με αναβαθμισμένες υπηρεσίες από ειδικούς επιστήμονες σε όλη τη Θεσσαλία, που στηρίζουν στην πράξη  την προσπάθεια για μια  συνεκτική,  ισότιμη και ασφαλή κοινωνία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης .

Αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε  συνθήκες  εμπιστευτικότητας

Το  Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας υποστηρίζει γυναίκες που   υποφέρουν ή απειλούνται από την έμφυλη βία ή/και τις πολλαπλές διακρίσεις και υλοποιεί δράσεις  πρόληψης και ευαισθητοποίησης κρίσιμης σημασίας για την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης βίας όλων των μορφών ή/και των πολλαπλών διακρίσεων, καθώς και την υποστήριξη των γυναικών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Συγκεκριμένα παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες με την οπτική του φύλου:

– Δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης.

– Δράσεις προώθησης στην απασχόληση.

– Δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς και μεταξύ των δομών του δικτύου.

-Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Στο πλαίσιο των  «Οριζόντιων Παρεμβάσεων Εθνικής Εμβέλειας», το Συμβουλευτικό Κέντρο  έχει τη δυνατότητα να παραπέμπει γυναίκες – θύματα βίας σε Πρόγραμμα Νομικής Βοήθειας(legal aid) για την εκπροσώπησή τους σε Δικαστήρια.

Ωφελούμενες  των δράσεων υποστήριξης και αρωγής είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες κ.λπ.). Δεν τίθεται περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των ωφελουμένων γυναικών. Πιο συγκεκριμένα, μια γυναίκα, που υφίσταται οποιασδήποτε μορφής έμφυλη βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις, σε όποια περιοχή κι αν ζει,  μπορεί να αναζητήσει αρωγή στο Συμβουλευτικό Κέντρο. Τούτο κρίνεται απαραίτητο, καθώς διασφαλίζονται συνθήκες εμπιστευτικότητας και απορρήτου, που είναι πολλές φορές δύσκολο να επιτευχθούν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά αποτελούν καίριο παράγοντα για την εξυπηρέτηση των ωφελουμένων γυναικών.