Την απάντηση του κράτους όσον αφορά στην αποκατάσταση και ενίσχυση των υποδομών απέναντι στις φυσικές καταστροφές, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης διατύπωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός στον πρωθυπουργό από το βήμα του 3ου Olympia Forum. «Το κράτος όλο και πιο συχνά καλείται να συνεισφέρει για να στηρίξει τους πληγέντες και να αποκαταστήσει τις ζημιές από φυσικές καταστροφές. Στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίζουμε τις υποδομές απέναντι στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση, όπου αντιμετωπίζουμε πιο συχνά και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα».

«Μας ενδιαφέρει τα έργα να είναι «διπλά» ανθεκτικά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη όχι μόνο της αποκατάστασης αλλά και της προσαρμογής απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν διατεθεί από την πολιτεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε η κυβέρνηση που έχει στηρίξει τους δήμους περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη», καθώς ετησίως προβλέπονται πόροι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών προς τους δήμους.

Επιπλέον, αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο που αποδίδονται οι αποζημιώσεις εξαιτίας των φυσικών καταστροφών προς τις πληγείσες περιοχές, αλλά και προς τους αγρότες, στο πλαίσιο της συνολικής ανασυγκρότησης των κοινωνιών.

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Δημόπουλος αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των έργων αποκατάστασης της φύσης και την επαναφορά των οικοσυστημάτων στην πρότερη κατάσταση μετά από φυσικές καταστροφές.

Αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε σχέση με τα έργα αποκατάστασης και επεσήμανε ότι παρατηρούνται πολλαπλασιαστικά οφέλη στη ζωή των ανθρώπων από την ταχεία ανάπλαση της φύσης. «Πρέπει να συντμηθούν οι χρόνοι προκειμένου να δουν καλύτερα αποτελέσματα οι πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και την ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης όχι μόνο του φυσικού αλλά και του αστικού περιβάλλοντος. Ενώ καταλήγοντας επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω της δημιουργίας κατάλληλων μηχανισμών με στόχο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μίας «αξιοβίωτης» ζωής με την ενίσχυση του φυσικού, του κοινωνικού και του πολιτιστικού κεφαλαίου.