Κ. Σακελλαροπούλου: Τιμάμε τις μεγάλες θυσίες και τους μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων της Σαμοθράκης
21 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Σακελλαροπούλου: Τιμάμε τις μεγάλες θυσίες και τους μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων της Σαμοθράκης

by todaypress
19/10/2022 18:30
in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ,
Κ. Σακελλαροπούλου: Τιμάμε τις μεγάλες θυσίες και τους μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων της Σαμοθράκης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Σαμοθράκης για τον εορτασμό των 110 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022. (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)

Share on FacebookShare on Twitter

«Τιμάμε τις μεγάλες θυσίες και τους μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων της Σαμοθράκης που, με την αποφασιστική συμβολή του ελληνικού στόλου, οδήγησαν στην απελευθέρωση της νήσου στις 19 Οκτωβρίου 1912 από τον τουρκικό ζυγό και την ενσωμάτωσή της στη μητέρα – πατρίδα. Το παράδειγμά τους και η αγάπη τους για την ελευθερία εξακολουθούν να μας καθοδηγούν και να μας εμπνέουν στην αδιαπραγμάτευτη προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας». Τα παραπάνω δήλωσε, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο των Πεσόντων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία μετέβη σήμερα στο ακριτικό νησί για τις εορταστικές εκδηλώσεις των 110 χρόνων από την απελευθέρωσή του.

Των εκδηλώσεων ακολούθησε η ανακήρυξη της κ. Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Δημότη του νησιού, τελετή κατά την οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την ιστορία και τους αγώνες των Σαμοθρακιτών , ενώ εξέφρασε και τη συγκίνησή της «για την ξεχωριστή τιμή που μου επιφυλάξατε να είμαι στο εξής μια από σας, σ’ ένα νησί γεμάτο ομορφιά και ζωντανή μνήμη… Με συγκίνηση λοιπόν κι εγώ, μια εκ μητρός Θρακιώτισσα, γίνομαι και Σαμοθρακιώτισσα, δημότης ενός νησιού πανάρχαιου και μυστηριακού, ενός τόπου που διαφυλάσσει την ιερότητά του σε κάθε γωνιά της φαντασμαγορικής του φύσης…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σκιαγραφώντας την ιστορική διαδρομή του νησιού έκανε λόγο για ένα «όμορφο και πολύπαθο νησί, που έζησε σχεδόν πέντε αιώνες σκλαβιάς, που υπέφερε, μάτωσε και ξεθεμελιώθηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους Τούρκους, πληρώνοντας ακριβά τη συμμετοχή του στην Επανάσταση του 1821, σαν σήμερα σήμανε η ώρα του λυτρωμού. Κατοικημένο από Πελασγούς και Θράκες, από τον 8ο αιώνα π.Χ. αποικισμένο από Έλληνες της Σάμου, διεθνές θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο κατά τη ρωμαϊκή εποχή, βυζαντινό και ορθόδοξο, θα διατηρήσει την ελληνικότητά του ανέπαφη και κατά την ενετοκρατία και κατά τη μακρόχρονη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας…». Απευθυνόμενη στο δήμαρχο Σαμοθράκης, Νίκο Γαλατούμο εξέφρασε την ικανοποίησή της για το επιτελούμενο έργο αναφορικά με την προστασία της «φαντασμαγορικής φύσης» του νησιού προφυλάσσοντάς τη «από τη βίαιη ανθρώπινη παρέμβαση σε μία περίοδο κρίσιμη για το περιβάλλον, με την κλιματική αλλαγή παρούσα και απειλητική, φροντίζετε για την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί και αξιοποιείτε τα φυσικά πλεονεκτήματά του, όπως τις θειούχες ιαματικές πηγές, με τη μεγάλη θεραπευτική αξία τους. Με τη συνειδητοποίηση της πολυτιμότητας του φυσικού κεφαλαίου που διαθέτει η Σαμοθράκη, όπως δάση, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, καταρράκτες, δαντελωτές ακτές, υγροβιότοπους, το οποίο συνυπάρχει με ένα εξίσου ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο, που απαρτίζεται από αρχαία μνημεία, ιστορικούς και μυθολογικούς τόπους, παραδοσιακούς οικισμούς, το νησί μπορεί να επιτύχει μια βιώσιμη ανάπτυξη, σε συνεχή συνομιλία με το παρελθόν και την ιστορία του…».

Σημειώνεται πως στις εορταστικές εκδηλώσεις παρίσταντο μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι βουλευτές Έβρου της Ν.Δ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Τάσος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού, Νατάσα Γκαρά.

Ειδικότερα η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε «Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στη Σαμοθράκη, για να γιορτάσουμε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Στο όμορφο αυτό και πολύπαθο νησί, που έζησε σχεδόν πέντε αιώνες σκλαβιάς, που υπέφερε, μάτωσε και ξεθεμελιώθηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους Τούρκους, πληρώνοντας ακριβά τη συμμετοχή του στην Επανάσταση του 1821, σαν σήμερα σήμανε η ώρα του λυτρωμού. Κατοικημένο από Πελασγούς και Θράκες, από τον 8ο αιώνα π.Χ. αποικισμένο από Έλληνες της Σάμου, διεθνές θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο κατά τη ρωμαϊκή εποχή, βυζαντινό και ορθόδοξο, θα διατηρήσει την ελληνικότητά του ανέπαφη και κατά την ενετοκρατίακαι κατά τη μακρόχρονη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας. Αισθάνεται κανείς δέος όταν διαβάζει στο χρονικό του Αναστάσιου Χρηστομάνου, που ήρθε στη Σαμοθράκη μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1893 επικεφαλής ενός κλιμακίου για την παρακολούθηση του φαινομένου και την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων, ότι σε τούτο το υπόδουλο νησί “οι ιδιωματισμοί της γλώσσης είναι γνησίως ελληνικοί, αι παραφθοραί σπάνιαι, η προφορά άμεμπτος, πολλές φορές στους διαλόγους παρεμβάλλονται λέξεις βυζαντινές και αρχαιοελληνικές, ενώ η τουρκική γλώσσα είναι ανύπαρκτη”. Και συγκινείται πραγματικά διατρέχοντας τις σελίδες του Ίωνος Δραγούμη, που επισκέφθηκε το 1906 τη Σαμοθράκη υπό την ιδιότητά του ως προξένου της Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη και της αφιέρωσε ένα βιβλίο-ύμνο στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της. “Η Σαμοθράκη έμενε πάντα ιδιοκυβέρνητη και ελληνική” γράφει. “Οι ξένοι καταχτητές, εκεί που θαρρούσαν πως είχαν υποτάξει ολότελα το νησί και το είχαν κάνει παντοτινά δικό τους, εκεί που φανταζόταν πως είχαν φτιάξει τους κατοίκους κατά τη δική τους την κρυφή επιθυμία, εκεί ξέπεφτε η εξουσία τους η πολιτική, έφευγαν από το νησί και έμεναν πάλι οι Σαμοθρακίτες, Σαμοθρακίτες ακέριοι. Και έρχονταν άλλοι και όριζαν το νησί, μα το νησί δεν άλλαζε μορφή και όπως τα βράχια του ήταν και έμεναν από γρανίτη, έτσι και οι κάτοικοί του έμεναν Έλληνες. Κανένας πολιτισμός δεν αντικατέστησε τον ελληνικό πολιτισμό στη Σαμοθράκη. Κανένας δεν χώθηκε στην ψυχή των νησιωτών για να την ποτίσει και να την αλλάξη”.

Με συγκίνηση λοιπόν κι εγώ, μια εκ μητρός Θρακιώτισσα, γίνομαι και Σαμοθρακιώτισσα, δημότης ενός νησιού πανάρχαιου και μυστηριακού, ενός τόπου που διαφυλάσσει την ιερότητά του σε κάθε γωνιά της φαντασμαγορικής του φύσης. Ζαθέη Σαμοθράκη, δηλαδή σεπτή και αγιότατη ονομάζει τη νήσο σας ο Όμηρος. Λατρευτική εστία των Καβείρων, πατρίδα της Νίκης που ορμά ενάντια στον άνεμο με δυνατά φτερά έτοιμα να την απογειώσουν και πάλι, η καταπράσινη, παράξενη, επιβλητική Σαμοθράκη ασκεί μεγάλη σαγήνη στον επισκέπτη, τον καλεί να συνδεθεί με μια αρχαϊκή, σχεδόν, καθαρότητα. Χαίρομαι που προστατεύετε, κύριε Δήμαρχε, αυτό το σπάνιο τοπίο που ακόμη αντηχεί από τους ψιθύρους των Ναϊάδων και των Νηρηίδων, προφυλάσσοντάς το από τη βίαιη ανθρώπινη παρέμβαση. Σε μια περίοδο κρίσιμη για το περιβάλλον, με την κλιματική αλλαγή παρούσα και απειλητική, φροντίζετε για την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί και αξιοποιείτε τα φυσικά πλεονεκτήματά του, όπως τις θειούχες ιαματικές πηγές, με τη μεγάλη θεραπευτική αξία τους.

Με τη συνειδητοποίηση της πολυτιμότητας του φυσικού κεφαλαίου που διαθέτει η Σαμοθράκη, όπως δάση, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, καταρράκτες, δαντελωτές ακτές, υγροβιότοπους, το οποίο συνυπάρχει με ένα εξίσου ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο, που απαρτίζεται από αρχαία μνημεία, ιστορικούς και μυθολογικούς τόπους, παραδοσιακούς οικισμούς, το νησί μπορεί να επιτύχει μια βιώσιμη ανάπτυξη, σε συνεχή συνομιλία με το παρελθόν και την ιστορία του. Εύχομαι από καρδιάς επιτυχία στο έργο σας και σας ευχαριστώ για την ξεχωριστή τιμή που μου επιφυλάξατε να είμαι στο εξής μια από σας, σ’ ένα νησί γεμάτο ομορφιά και ζωντανή μνήμη».

Tags: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LIVE: Δείτε ζωντανά από τη Βοστώνη την πρώτη μέρα του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

LIVE: Δείτε ζωντανά από τη Βοστώνη την πρώτη μέρα του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου

25/05/2025 15:30
Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2025: Πότε ξεκινούν – Το πρόγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Πανελλαδικών

25/05/2025 12:08
Η γενιά Z και η απαίτηση της Αλήθειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η γενιά Z και η απαίτηση της Αλήθειας

25/05/2025 10:05
Λέων 14ος – Βαρθολομαίος: Η πρώτη συνάντηση δυο ποιμένων
ΑΠΟΨΕΙΣ

Λέων 14ος – Βαρθολομαίος: Η πρώτη συνάντηση δυο ποιμένων

25/05/2025 08:02
Καιρός: Έντονα φαινόμενα αναμένονται από σήμερα το απόγευμα – Που θα χτυπήσουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός: Έντονα φαινόμενα αναμένονται από σήμερα το απόγευμα – Που θα χτυπήσουν

25/05/2025 01:12
Χαλάνδρι: Αυτοκίνητο έπεσε σε στάση λεωφορείου – Τρεις τραυματίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλάνδρι: Αυτοκίνητο έπεσε σε στάση λεωφορείου – Τρεις τραυματίες

25/05/2025 00:48
Ανασυγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος – Νέος Πρόεδρος ο Απόστολος Καμαρινάκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανασυγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος – Νέος Πρόεδρος ο Απόστολος Καμαρινάκης

24/05/2025 13:39
Χρήστος Μαυρίκης: Ποινική δίωξη για την απόπειρα δωροδοκίας σε αεροπαγίτη δικαστή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαυρίκης: Το 1990 παρακολουθούσε τον πατέρα του αρεοπαγίτη που αποπειράθηκε να δωροδοκήσει

24/05/2025 12:48
Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2025: Πότε ξεκινούν – Το πρόγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλήνιες εξετάσεις: Πώς να διαχειριστείτε το άγχος και να το μετατρέψετε σε κινητήριο δύναμη

24/05/2025 12:22

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #158


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

LIVE: Δείτε ζωντανά από τη Βοστώνη την πρώτη μέρα του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

LIVE: Δείτε ζωντανά από τη Βοστώνη την πρώτη μέρα του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου

25 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

Καταγγελία για την εγκατάλειψη στον Μαραθώνα: Σκουπίδια παντού, κίνδυνος για την υγεία και τις ζωές των κατοίκων

Ο ελληνικός τουρισμός κοιτάζει ψηλά το 2025 και ποντάρει στη δυναμική των μακρινών αγορών

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved