Σε έναν κόσμο παγκόσμιας ζήτησης για προσιτές και βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, οι διμερείς συνεργασίες είναι καθοριστικής σημασίας στην επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων, την ανάπτυξη καθώς και την επίλυση ενεργειακών ελλείψεων. Με την Ελλάδα και τον Καναδά να έχουν παράδοση στους τομείς της ενέργειας και των ορυκτών, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ στο Τορόντο που διεξάγεται 17 και 18 Οκτωβρίου από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, παρουσία ηγετών από τους χώρους της πολιτικής, της διπλωματίας και της οικονομίας από την Ελλάδα και τον Καναδά και κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών.

Όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, αποτελεί στόχο για την Ελλάδα να καταστεί ενεργειακό hub και σημαντικός “ παίκτης” στον τομέα της ενέργειας καθώς έχει τη δυναμική και βρίσκεται σε εξαιρετική γεωστρατηγική θέση και ως ένα σταυροδρόμι τεσσάρων ηπείρων. «Το όραμα για την πράσινη μετάβαση παρέμεινε ενεργό και καθώς δεν παρεκκλίναμε από τις πολιτικές μας, σήμερα τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους», τόνισε και πρόσθεσε πως ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δυσχέραινε την κατάσταση η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει την εξάρτηση της από τη Ρωσία. Συγχρόνως επεσήμανε ότι το 2019 η Ελλάδα υιοθέτησε μια φιλόδοξη ατζέντα ενεργειακής μετάβασης , για την οποία ωστόσο απαιτείται και η ένταξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Η κ. Σδούκου σημείωσε ότι ο χειμώνας που έρχεται είναι μεν δύσκολος αλλά η Ευρώπη έχει λάβει μέτρα. Η κρίση αυτή ωστόσο και οι γεωπολιτικές εξελίξεις λειτούργησαν αφυπνιστικά ενώ όπως επεσήμανε, οι πολιτικές για την πράσινη μετάβαση, όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αρνητικά αλλά αντιθέτως επιταχύνθηκαν. Ωστόσο, ο στόχος της ενεργειακής αυτονομίας δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα αλλά η ανάγκη για πράσινη ενεργειακή μετάβαση έγινε ακόμη πιο επιτακτική, όπως και η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να γίνει η χώρα ανεξάρτητη.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Καραγιανόπουλος, CEO Neo Performance Materials τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση έχει δύο πλευρές: αφενός τη δημιουργία ενέργειας και αφετέρου ότι η χρήση της πρέπει να είναι πιο έξυπνη και δραστική, κάτι στο οποίο θα συμβάλουν οι νέες τεχνολογίες. Τόνισε επίσης, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν νέοι με δυνατά μυαλά και μόρφωση και πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο πώς οι ξένες εταιρείες και οι Καναδικές εν προκειμένω, θα επενδύσουν και στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Πρόσθεσε επίσης ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι μια τεράστια ευκαιρία και δημιουργεί πολύ σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Όπως επεσήμανε εξάλλου η Κατριν Φαρις, ιδρύτρια και CEO Vital Energy Inc η Ελλάδα έχει απίστευτη δυναμική και έχει αναπτύξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις υποδομές στον τομέα της ενέργειας. Τόνισε επίσης, την ανάγκη για αξιοποίηση των αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης.

Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Σώκου, ανταποκρίτρια του Washington DC και μέλος του Συμβουλίου του The Hellenic Initiative-Canada.

Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Τζεμπελίκος Managing Partner, Elysian Project και ο Νίκος Στάμου, Διευθυντής Προσέλκυσης Επενδύσεων της Enterprise Greece μίλησαν για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, η οποία έχει γεωστρατηγική θέση και αποτελεί πύλη προς τις αναδυόμενες αγορές ενώ εκσυγχρονίζει το νομικό και διοικητικό της πλαίσιο για να διευκολύνει τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις.

Όπως είπε ο κ.Τζεμπελίκος στο παρελθόν, όταν και ο ίδιος προσπάθησε να επενδύσει στην Ελλάδα το περιβάλλον ήταν απογοητευτικό ενώ σήμερα διατηρεί 8 εταιρείες σε τομείς που αφορούν το real estate, την καινοτομία, τις μεταφορές κ.α.

Από την πλευρά του ο Νίκος Στάμου τόνισε ότι πλέον το περιβάλλον στην Ελλάδα έχει αλλάξει και έχει γίνει πολύ φιλικό προς τους επενδυτές βοηθώντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Διονύσης Πρωτόπαπας σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Τορόντο.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα εξελίσσεται συνεχώς καθώς η χώρα επενδύει στον τομέα της καινοτομίας

Την ώρα που η Ελλάδα κινείται ψηλά στο κύμα της ψηφιακής μετάβασης, υποβάλλεται σε μια αυστηρή διαδικασία εκσυγχρονισμού τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, αγκαλιάζοντας την τεχνολογία σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής δραστηριότητας, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ στο Τορόντο, όπου γίνεται συζήτηση για τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Καναδά στον τομέα αυτόν.

Όπως σημείωσε ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών η γραφειοκρατία στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια και ειδικά μέσω της δημιουργίας τον Μάρτιο του 2020, του πόρταλ gov.gr, διαδικασία που μεταφράζεται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ κέρδος για την επόμενη 5ετια. Η Ελλάδα έκανε τα σωστά βήματα στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και το πιο σημαντικό είναι ότι κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών ενώ την ίδια ώρα το επενδυτικό περιβάλλον αλλάζει και έχει γίνει πιο ευνοϊκό για το επιχειρείν.

«Η όρεξη για καινοτομία στην Ελλάδα είναι απίστευτη και αυτό με κάνει να θέλω να δουλέψω εκεί και να αναπτύξω συνεργασίες, καθώς και η κυβέρνηση στηρίζει την καινοτομία και δεν δημιουργεί εμπόδια είπε ο Ανδρέας Σουβαλιώτης Ιδρυτής Founder του Carrot Rewards, ενός καινοτόμου πρότζεκτ εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα.

Από την πλευρά του, ο Παντελής Τζωρτζάκης. Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) μίλησε για το ρόλο της αναπτυξιακής τράπεζας και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για ανάπτυξη οικονομικών εργαλείων που συμβάλουν στην καινοτομία.

Ο ελληνοκαναδός επιχειρηματίας Τόνυ Λουράκης CEO Fleet Complete και πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς Hellenic Heritage Foundation (HHF) υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δείξει σημαντικό ενδιαφέρον για τον τομέα της καινοτομίας και ο ίδιος διατηρεί επιχειρήσεις στην Αθήνα με στελέχη από διάφορα μέρη του κόσμου και στρατηγικές συνεργασίες, όπως αυτή με την Cosmote.

O Γιώργος Λαμπρόπουλος CEO, A.U.G Signals από την πλευρά του, τόνισε ότι η Ελλάδα και ο Καναδάς θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τομέα του περιβάλλοντος αναπτύσσοντας καινοτόμες ιδέες, καθώς είναι ένα πολύ σημαντικό πεδίο δράσης, με δεδομένο ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 5 με 10% των ανθρώπων παγκοσμίως πεθαίνουν εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Τη συζήτηση συντόνισε η Λίτσα Παναγιωτοπούλου συνιδρύτρια και CEO EVIA IP Ltd.

Σημειώνεται ότι το Οικονομικό φόρουμ του Τορόντο διεξάγεται 17 και 18 Οκτωβρίου από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, παρουσία ηγετών από τους χώρους της πολιτικής, της διπλωματίας και της οικονομίας από την Ελλάδα και τον Καναδά και κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες Ελληνικός Χρυσός και Eldorado Gold, και υποστηρικτές η Eurobank και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.