Η ανησυχία ορισμένων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν αυξάνεται μήπως γυρίσει μπούμερανγκ το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου μετά την αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα.

Το σχέδιο επιδιώκει να διατηρήσει στην παγκόσμια αγορά αρκετές προμήθειες από τη Ρωσία, για να αποτραπεί μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου ανά την υφήλιο, αλλά η πρόταση έχει γίνει πιο περίπλοκη και αποτελεί αντικείμενο έντονης διπλωματίας με τους Ευρωπαίους συμμάχους, σημειώνει το Bloomberg, καθώς οι προοπτικές της επιβολής πλαφόν έχουν πιθανώς υπονομευθεί από την κίνηση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την παραγωγή του μαύρου χρυσού, ανέφεραν πηγές του πρακτορείου, μια κίνηση που προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας.

Μολαταύτα το σχέδιο για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο προχωρά και εξακολουθεί να έχει τη στήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν και πολλών συμμάχων, καθώς θεωρείται ως η καλύτερη μεταξύ πολλών κακών επιλογή για τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο, με τα οποία χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Πάντως, κάποιοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ αύξησε την αστάθεια στις αγορές και το πλαφόν θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. Μια πρόσθετη ανησυχία στελεχών της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι μήπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντιδράσει διακόπτοντας τις προμήθειες, καθώς ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι η Μόσχα δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε χώρες που μετέχουν στο πλαφόν.

Yπό συζήτηση οι λεπτομέρειες του σχεδίου για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Το σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο σχεδιάστηκε για να μετριάσει την αναμενόμενη περικοπή των προμηθειών μόλις τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ρωσικές πωλήσεις αργότερα εντός του έτους. Η ΕΕ έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και θα απαγορεύσει επίσης στις εταιρείες της να παρέχουν υπηρεσίες χρηματοδότησης και ασφάλισης για θαλάσσια φορτία ρωσικού πετρελαίου, από τις 5 Δεκεμβρίου για το αργό και από τις 5 Φεβρουαρίου για τα διυλισμένα προϊόντα.

Η ΕΕ θα απαγορεύσει επίσης στις εταιρείες της να παρέχουν υπηρεσίες ναυτιλίας για το ρωσικό πετρέλαιο, υπό την προϋπόθεση ότι η G-7 θα εφαρμόσει το σχέδιο του πλαφόν. Το σχέδιο του πλαφόν θα επέτρεπε στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου να έχουν πρόσβαση στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, αλλά μόνο εάν η τιμή αγοράς τους πέσει κάτω από τα ανώτατα όρια που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Αυτό το επίπεδο δεν έχει ακόμη καθοριστεί και οι λεπτομέρειες αναμένεται να ξεκαθαριστούν σε συζητήσεις που αναμένονται αργότερα αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, φαίνεται λιγότερο πιθανό οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι να καταφέρουν να κόψουν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, όπως είπε μία από τις πηγές του Bloomberg. Ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο στο σχέδιο είναι να εξασφαλίσει την έγκριση από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε.