Η τσεχική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή απαγόρευσης εισόδου στους πολίτες της Ρωσίας με βίζες για τον χώρο Σένγκεν για τουρισμό, αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις από την 25η Οκτωβρίου, ανεξαρτήτως του ποια χώρα τους έχει χορηγήσει τις θεωρήσεις διαβατηρίων, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του κράτους μέλους που ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, ο Γιαν Λιπάβσκι.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας έχει ήδη αναστείλει τη χορήγηση των περισσότερων θεωρήσεων διαβατηρίων σε ρώσους πολίτες αφότου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Εξαιρούνται χορηγήσεις μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η Πράγα ακολουθεί έτσι τα βήματα διαφόρων άλλων κρατών, ιδίως αυτών της Βαλτικής και της Πολωνίας.

Μέχρι τώρα έφθαναν στη χώρα ημερησίως κάπου 200 ρώσοι τουρίστες, αθλητές ή καλλιτέχνες με βίζες για τον χώρο Σένγκεν, που θεωρητικά επιτρέπει ελεύθερη μετακίνηση στα κράτη που ανήκουν σε αυτόν.

Το μέτρο αφορά «ουσιαστικά τον κόσμο που εισέρχεται στη Δημοκρατία της Τσεχίας μέσω του αεροδρομίου της Πράγας», εξήγησε ο κ. Λιπάβσκι.

Μετά το κύμα ρωσικών μαζικών βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών πολιτικών υποδομών τη Δευτέρα και την Τρίτη, «πρέπει να ψάξουμε λύσεις που θα στείλουν σαφές μήνυμα στους ανθρώπους στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε.

Η Πράγα εξάλλου ανακοίνωσε πως θα αποταμιεύει ετησίως 20,6 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας την περίοδο 2023-2025.

Η Τσεχία των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων, άλλοτε μέρος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, σήμερα κράτος μέλος της ΕΕ και του NATO, έχει χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια αξίας 173 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο.