Δημοπρατείται   από το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης το έργο της κατασκευής φράγματος στην περιοχή Αγιόκαμπου του Δήμου Αγιάς. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 19,1 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κατά 75% και από εθνικούς πόρους κατά 25%. Το φράγμα προβλέπεται να κατασκευαστεί επί του ρέματος Πουρί περίπου 4χλμ δυτικά του οικισμού Αγιοκάμπου του Δήμου Αγιάς. Το έργο είναι πολλαπλού σκοπού και αποσκοπεί κατά προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών άρδευσης της πεδιάδας Αγιάς – Ανάβρας, η οποία βρίσκεται ανάντη του ταμιευτήρα, των παρόχθιων περιοχών του ρέματος Πουρί και των παραλιακών περιοχών Αγιόκαμπου, αλλά και στη συνεισφορά νερού για υδρευτικές και για περιβαλλοντικές ανάγκες.

«Ένα έργο πνοής για την επαρχία Αγιάς εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημοπρατεί την κατασκευή του φράγματος Αγιοκάμπου ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων  του καθημερινού μόχθου σε περιοχές της Αγιάς, που εκσυγχρονίζει, εξορθολογίζει και  αλλάζει  με όρους ποιότητας και βιωσιμότητας τη  διαχείριση του  νερού σε 13.650 στρέμματα αγροτικής γης. Ευχαριστώ τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη που ικανοποίησαν ένα πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η διαχρονικά άριστη συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς οδηγεί σε  διεκδίκηση και έργα με αξία για τους ανθρώπους της παραγωγής» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Στοιχεία του έργου

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή φράγµατος μέγιστου ύψους 37,50 m. από τη θεµελίωση, µε όγκο 550.000 m3, µετωπικό υπερχειλιστή στο δεξί αντέρεισµα και σήραγγα εκτροπής- υδροληψίας επίσης στο δεξί αντέρεισµα. Το φράγµα είναι λιθόρριπτο µε κεντρικό αδιαπέραστο πυρήνα, σώµατα στήριξης, µεταβατικές ζώνες (φίλτρο-στραγγιστήριο) και ζώνες προστασίας ανάντη και κατάντη πρανών. Επίσης, θα κατασκευαστούν το συγκοινωνιακό έργο ανύψωσης της οδού Αγιάς – Παραλίας Αγιόκαµπου και η αγροτική/δασική παραλίµνια οδός, η οποία αποτελείται από δύο τµήµατα µήκους 4.693,82m και 1.757,07m αντίστοιχα, τα οποία συνδέονται µε τµήµα τα υπαρχόντων ή άλλων µελετώµενων οδών.

Τα προτεινόμενα έργα συνοψίζονται ως ακολούθως:

• Φράγμα

• Υπερχειλιστής

• Σήραγγα εκτροπής

• Έργα υδροληψίας – εκκένωσης

• Παραλίμνια οδοποιία

• Οδός παράκαμψης επαρχιακής οδού Αγιάς