Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα πως εντόπισε μια διαρροή σε μια από τις γραμμές του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος φέρνει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, και δήλωσε πως πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα, αν και το περιστατικό αυξάνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών της Ευρώπης.

Η ανακάλυψη της διαρροής στον κύριο αγωγό μέσω του οποίου μεταφέρεται ρωσικό πετρελαιο στη Γερμανία, έγινε χθες, Τρίτη, το βράδυ, σύμφωνα με την πολωνική εταιρεία διαχείρισης αγωγών PERN.

«Εδώ μπορούμε να μιλήσουμε για τυχαία ζημιά», δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ο Ματέους Μπέργκερ, ο κορυφαίος πολωνός αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τις ενεργειακές υποδομές. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν λόγοι για να πιστέψει κάποιος πως η διαρροή οφείλεται σε σαμποτάζ.

Η PERN ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε ότι αυτή τη στιγμή οι ακριβείς αιτίες της διαρροής παραμένουν άγνωστες. Εντοπίσθηκε σε ένα τμήμα του αγωγού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από την πόλη Πλοκ της κεντρικής Πολωνίας.

Εκπρόσωπος της PERN αρνήθηκε να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο αγωγός πετρελαίου Ντρούζμπα, η ονομασία του οποίου σημαίνει «φιλία» στα ρωσικά, είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο και προμηθεύει με ρωσικό πετρέλαιο μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης, περιλαμβανομένων της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Λευκορωσίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχικής Δημοκρατία και της Αυστρίας.

Η τσεχική εταιρεία διαχείρισης αγωγών δεν έχει διαπιστώσει αλλαγές στη ροή στην Τσεχία μέσω του πολωνικού αγωγού πετρελαίου Ντρούζμπα

Η τσεχική εταιρεία διαχείρισης αγωγών πετρελαίου MERO δεν έχει διαπιστώσει αλλαγές στις ροές αργού πετρελαίου στην Τσεχική Δημοκρατία μέσω του πολωνικού αγωγού Ντρούζμπα, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

Νωρίτερα σήμερα ο πολωνικός φορέας διαχείρισης αγωγών PERN ανακοίνωσε ότι χθες, Τρίτη, το βράδυ εντόπισε διαρροή σε μία από τις γραμμές του αγωγού πετρελαίου Ντρούζμπα, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, με το γεγονός αυτό να αναμένεται ότι θα επιτείνει τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μετά τις διαρροές φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν πρόσφατα στους αγωγούς Nord Stream.

Ο εντοπισμός της διαρροής στον Ντρούζμπα έρχεται την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρή ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης.

Η πολωνική εταιρεία PERN σημείωσε ότι προς το παρόν τα αίτια της διαρροής στον αγωγό Ντρούζμπα παραμένουν άγνωστα και διευκρίνισε ότι αυτή εντοπίστηκε σε τομέα του που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από την πόλη Πλοκ στην κεντρική Πολωνία.

Ο πετρελαιαγωγός Ντρούζμπα, το όνομα του οποίου σημαίνει “φιλία” στη ρωσική γλώσσα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο και εφοδιάζει με ρωσικό πετρέλαιο μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Λευκορωσίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Αυστρίας.

Η δεύτερη γραμμή του αγωγού και άλλα στοιχεία της υποδομής της PERN λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με την πολωνική εταιρεία.

“Σε αυτό το σημείο, όλες οι υπηρεσίες της PERN (τεχνική, επιχειρησιακή, πυροσβεστική υπηρεσία εντός των εγκαταστάσεων και υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας) λαμβάνουν μέτρα σύμφωνα με τους αλγόριθμους που προβλέπονται γι’ αυτού του είδους την κατάσταση”, διευκρίνισε ο πολωνικός φορέας διαχείρισης αγωγών.

Εκπρόσωπος της τσεχικής εταιρείας MERO σημείωσε ότι δεν έχει διαπιστώσει αλλαγές στις ροές στην Τσεχία, ενώ προς το παρόν δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει επικοινωνία με το διυλιστήριο Schwedt της Γερμανίας, το οποίο παρέχει το 90% του καυσίμου στο Βερολίνο, ούτε με το υπουργείο Οικονομίας και τον ομοσπονδιακό φορέα διαχείρισης του δικτύου.

Η διαρροή στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 αποδόθηκε σε δολιοφθορά, τόσο από τη Δύση όσο και από τη Ρωσία. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πόσο σημαντική ήταν η διαρροή που εντοπίστηκε χθες το βράδυ στον αγωγό πετρελαίου Ντρούζμπα.