Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Γιάννη Καντέλη 

Το φθινόπωρο ξεκίνησε για την κυβέρνηση με αρνητικούς οιωνούς: πληγές από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, δημοσκοπική φθορά και διατάραξη της προνομιακής σχέσης που απολάμβανε από τους ψηφοφόρους του κέντρου. 

Πολύ σύντομα όμως, με την ολοκλήρωση του Σεπτεμβρίου έχει επιτύχει να αντιστρέψει το κλίμα και τα χαμόγελα επέστρεψαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μπαράζ των μετρήσεων που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο 10ήμερο αποδεικνύουν ότι οι αντοχές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι μεγάλες και η σχέση που έχει χτιστεί με τους ψηφοφόρους μέσα από την διαχείριση αλλεπάλληλων κρίσεων μπορεί να δοκιμάζεται ενίοτε αλλά έχει γερά θεμέλια.

 Tα δύο ορόσημα 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε τα δύο ορόσημα αυτού του μήνα, ένα εθνικό και ένα διεθνές, για να επανακαθορίσει την πολιτική ατζέντα και να πάρει εκ νέου το προβάδισμα στην πολιτική σκακιέρα ορίζοντας τους όρους του «παιχνιδιού». Από το εθνικό βήμα της ΔΕΘ παρουσίασε τις προτεραιότητες και τα βήματα για τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές, ανακοίνωσε μέτρα στήριξης 5,5 δισ. ευρώ με έμφαση στους πιο αδύναμους και έθεσε τα εκλογικά διλλήματα ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις από τους πολίτες. Από τον δεύτερο σταθμό, την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη παρουσίασε την εικόνα μιας χώρας η οποία γνωρίζει που βαδίζει εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων και υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία έναντι οποιασδήποτε επιβουλής δίνοντας αποστομωτική απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

 Κυριαρχία στο Κέντρο 

Αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου και οι πρώτες μετρήσεις που αποτύπωναν την εκ νέου κυριαρχία στο χώρο του κέντρου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο μήνες η αποδοχή της πολιτικής του είχε πλειοψηφικό χαρακτήρα στον συγκεκριμένο χώρο. Εκεί που κατά την εκτίμηση του ίδιου και του επιτελείου του θα κριθεί και η μάχη των εκλογών την άνοιξη. Αιχμή για την πλήρη επαναφορά αποτέλεσε η διεθνής παρουσία και ο χειρισμός των εθνικών θεμάτων, όπου έχει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης της GPO για το STAR, όπου το 49,8% εμπιστεύεται τον κ. Μητσοτάκη για την διαχείριση των εθνικών θεμάτων έναντι 27,4% που συγκεντρώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η μάχη της οικονομίας 

 Ο πρωθυπουργός, όμως, γνωρίζει ότι η εκλογική μάχη κρίνεται κυρίως στην οικονομία. Για αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ζήτησε από τα μέλη του να ριχτούν στην μάχη της καθημερινότητας και κυρίως να αντιμετωπιστεί το θέμα της ακρίβειας. Η απόδοση της οικονομίας ξεπερνά και τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς και αυτό δημιουργεί τον χώρο και για πρόσθετα μέτρα στήριξης τους επόμενους μήνες, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να πάρει πρόσθετα μέτρα στήριξης για να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών. Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά με εντατικοποίηση των ελέγχων και συγκράτηση των τιμών στο ράφι.

Στην πορεία της κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας της πριν τις εκλογές η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερο βάρος και σε πολιτικές που ήταν στον πυρήνα των εξαγγελιών της. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν τα Πανεπιστήμια, όπου συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν ότι «θα συνεχίσει ανυποχώρητα τις πολιτικές και τις δράσεις για την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου». Παρά τις αντιδράσεις μιας μικρής μειοψηφίας για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η πολιτική αυτή επικροτείται από την πλειοψηφία των πολιτών και η αποφασιστικότητα για αλλαγές επιβραβεύεται από τους ψηφοφόρους του Κέντρου οι οποίοι θέλουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και συντάσσονται «με αυτούς που θέλουν βιβλιοθήκες και όχι αυτούς που κρατούν βαριοπούλες».

 Ανοίγει και άλλο η ψαλίδα

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν δείχνουν προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου από 7,3% έως 10,4%, ενώ ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός έναντι του κ. Τσίπρα, διατηρώντας ταυτόχρονα την μεγαλύτερη δημοφιλία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Η αναγωγή στην πρόθεση ψήφου φέρνει το κυβερνών κόμμα σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 34%, την ώρα που αναποφάσιστο δηλώνει περίπου το 1/10 του εκλογικού σώματος, με τους περισσότερους εξ αυτών να δηλώνουν ότι προέρχονται από το κέντρο του πολιτικού φάσματος. Η αξιολόγηση αυτών των στοιχείων από το κυβερνητικό επιτελείο οδηγεί στην πρόβλεψη ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μετά την απλή αναλογική είναι απολύτως εφικτός. Σε συνθήκες πόλωσης και με τα διλλήματα για την σταθερότητα της χώρας να τίθενται επιτακτικά εκτιμάται ότι η ΝΔ μπορεί να επιτύχει το 38% που απαιτεί ο εκλογικός νόμος για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή.

 Περιοδείες 

Τον Οκτώβριο επανεκκινεί το πρόγραμμα περιοδειών του πρωθυπουργού με στόχο να επισκεφθεί μέχρι τις εκλογές όλες τις περιφέρειες και τους νομούς της χώρας παρουσιάζοντας το έργο της κυβέρνησης σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο με την επίλυση ζητημάτων που χρόνιζαν. Εντός του μήνα θα γίνουν συσκέψεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων όπου θα συζητηθούν οι μικρές εκκρεμότητες που υπάρχουν, ενώ στις 4 του μήνα, ημερομηνία ίδρυσης της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στα γραφεία του κόμματος όπου θα δοθεί από τον κ. Μητσοτάκη μήνυμα ενότητας της παράταξης και ετοιμότητας για την μάχη των εκλογών ώστε η ΝΔ να είναι εκ νέου πρώτο κόμμα και αυτοδύναμη κυβέρνηση.