Καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η ψηφοφορία για τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας οι οποίες ελέγχονται από τη Μόσχα, η ένταξή τους στη Ρωσία ενδέχεται να ανακοινωθεί ήδη από το τέλος της εβδομάδας.

Αποτελέσματα γρήγορα

Αν και το Κίεβο, δυτικές χώρες και πολλοί παρατηρητές θεωρούν τις ψηφοφορίες αυτές που διεξάγονται στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας «ψευδοδημοψηφίσματα», η Μόσχα σκοπεύει να τηρήσει τα προσχήματα μιας νόμιμης διαδικασίας.

Τα «προκαταρκτικά αποτελέσματα» αναμένεται να ανακοινωθούν από τις «εκλογικές επιτροπές» που έχει ορίσει τη Μόσχα σε κάθε περιοχή το νωρίτερο σήμερα το βράδυ ή τις επόμενες ημέρες.

Ψηφοφορία εξπρές στη Δούμα

Αν κερδίσει το «ναι» — κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν αμφιβολίες-,το ρωσικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει μια συνθήκη που θα επισημοποιεί την ένταξη των τεσσάρων αυτών περιοχών στο ρωσικό έδαφος.

Τα ρωσικά πρακτορεία TASS και Ria Novosti, επικαλούμενα κοινοβουλευτικές πηγές, μετέδωσαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι το σχετικό νομοσχέδιο ενδέχεται να κατατεθεί στη Δούμα σήμερα το βράδυ και να υιοθετηθεί την επομένη στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, δήλωσε την Παρασκευή ότι «θα στηρίξει» την ενσωμάτωση των ελεγχόμενων από τους φιλορώσους περιοχών στη Ρωσία, έπειτα από δημοψήφισμα.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει στη συνέχεια να περάσει από την άνω βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία που ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Πούτιν

Μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να εκφωνήσει ομιλία ήδη στις 30 Σεπτεμβρίου για να ανακοινώσει επισήμως την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών.

Κάποια μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ενδέχεται να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον όλων των κοινοβουλευτικών στο Κρεμλίνο, ενώ άλλα εκτιμούν ότι ίσως μιλήσει σε ένα από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Το TASS μετέδωσε ότι τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας έχουν κληθεί να κάνουν τρία διαγνωστικά τεστ για την covid-19 ενόψει ενός «σημαντικού γεγονότος» την Παρασκευή, ένα αυστηρό υγειονομικό μέτρο το οποίο πρέπει να ακολουθούν όταν συναντώνται με τον Πούτιν.

Ωστόσο δεν αποκλείεται ο Ρώσος πρόεδρος να μιλήσει πριν την Παρασκευή.

Το 2014 είχε υπογράψει τη συνθήκη ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσία δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα, το οποίο είχαν οργανώσει οι ρωσικές αρχές της ουκρανικής χερσονήσου, στη διάρκεια τελετής στο Κρεμλίνο, προτού καν ολοκληρωθεί η διαδικασία στο κοινοβούλιο.