Πέθανε ο Φέροου Σάντερς (Pharoah Sanders), ο θρυλικός τενόρο σαξοφωνίστας που έπαιξε μαζί με τον Τζον Κολτρέιν στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Ήταν 81 ετών.

Ο θάνατος του Σάντερς ανακοινώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου από τη δισκογραφική του εταιρεία Luaka Bop, η οποία κυκλοφόρησε το 2021 το άλμπουμ «Promises», μια συνεργασία με τους Floating Points και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου.

«Είμαστε συντετριμμένοι που ανακοινώνουμε ότι ο Φέροου Σάντερς πέθανε» αναφέρεται σε ανάρτηση της Luaka Bop στο Twitter. «Πέθανε ήσυχα περιτριγυρισμένος από τη στοργική οικογένεια και τους φίλους στο Λος Άντζελες νωρίτερα σήμερα το πρωί. Πάντα το πιο όμορφο ανθρώπινο ον, ας αναπαύεται εν ειρήνη».

Ο Σάντερς ανήκε σε μια ομάδα μουσικών οι οποίοι, στα μέσα του 20ου αιώνα, άνοιξαν τις πόρτες της τζαζ για να επιτρέψουν έντονες δυσαρμονίες, εκτεταμένες οργανικές τεχνικές και ένα νέο στυλ αυτοσχεδιασμού προσανατολισμένο στην ελεύθερη μορφή συλλογικής έκφρασης και όχι σε ατομικά σόλο, αναφέρει το Pitchfork.

Γεννημένος το 1940 στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας, ο Φέρελ Σάντερς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν τουλάχιστον μια δεκαετία νεότερος από τους μουσικούς που ξεκίνησαν το πρώτο κύμα της free jazz, μια γενιά που περιλάμβανε τον Τζον Κολτρέιν.