Με βάση τον αριθμό των ζώων και την πραγματική παραγωγή θα συνδεθεί η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς από την Ελασσόνα.

Μάλιστα σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, η ενίσχυση προς τους κτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο κόστος παραγωγής που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη Ουκρανία, αναμένεται να ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

«Ο βασικός άξονας της στήριξης αυτής είναι η δηλωμένη και στοιχειοθετημένη παραγωγή προϊόντος, δηλαδή γάλακτος και κρέατος, σηματοδοτώντας, οριοθετώντας και τιμώντας τη δουλειά και τον καθημερινό αγώνα των πραγματικών παραγωγών», δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς συμπληρώνοντας πως «στεκόμαστε δίπλα σε εκείνους που ιδρώνουν στο κοπάδι για να παράγουν γάλα και κρέας, είμαστε στο πλευρό των πραγματικών παραγωγών, γιατί πιστεύουμε στη δουλειά τους και στην προσφορά τους στην εθνική οικονομία».

Όπως τόνισε στη αιγοπροβατοτροφία θα κατανεμηθούν 60 εκατ. ευρώ ενώ σημαντικές θα είναι οι ενισχύσεις στη βοοτροφία, στην πτηνοτροφία (κρεατοπαραγωγό και αυγοπαραγωγό) και στη χοιροτροφία.

Μιλώντας για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών υπογράμμισε ότι από την αρχή του έτους έχουν δοθεί περί τα 50 εκατ. ευρώ με βάση το 2% του τζίρου στους κτηνοτρόφους. Επισήμανε ότι εξετάζεται η παροχή κινήτρων προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών και είπε ότι για το νέο έτος θα υπάρξει επιπλέον στήριξη στους παραγωγούς, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Σε αναφορά του για τη Φέτα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι μέλημα της πολιτείας είναι η διασφάλιση του όγκου παραγωγής στο γάλα ώστε να μη υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή της.

Τέλος, μίλησε για εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων τόσο στο γάλα όσο στο κρέας και προανήγγειλε νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε το πλαίσιο ελέγχων να γίνει πιο καθαρό και πιο αυστηρό, ώστε να προστατεύονται οι παραγωγοί και τα ελληνικά προϊόντα.