Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να έχουν ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσουν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων, προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στην 77η Γενική Συνέλευση που ξεκινά σήμερα.

Η κυρία Μπέρμποκ τόνισε πως η ΓΣ αυτής της εβδομάδας δεν θα είναι «όπως οι προηγούμενες», κατηγορώντας τη Μόσχα πως επιτίθεται εναντίον των ιδρυτικών αρχών των Ηνωμένων Εθνών με την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου.

Παρότι είναι ένα από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία αψηφά εντελώς το διεθνές δίκαιο και ολόκληρη την παγκόσμια τάξη, στηλίτευσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Χρειάζονται τα Ηνωμένα Έθνη για να βρίσκουμε κοινές λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα. Καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να ζει με τον φόβο πως ένας ισχυρότερος γείτονάς της θα της επιτεθεί», υπογράμμισε η κυρία Μπέρμποκ.

Ο ΟΗΕ θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους που ακούν ο ένας τον άλλο με σεβασμό και κατανόηση, ενωμένους σε κοινές θεμελιώδες αξίες όπως η αποκήρυξη της βίας και η ισότητα όλων των εθνών, συνέχισε η γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία, η κυρία Μπέρμποκ είπε πως το Βερολίνο στέκεται σθεναρά στο πλευρό του Κιέβου και θα συνεχίσει να το υποστηρίζει προσφέροντάς του «ό,τι χρειάζεται» για να έρθει η ειρήνη.

Η έμφαση στη Νέα Υόρκη, πρόσθεσε, αναμένεται να δοθεί στο «πώς να αντιμετωπίσουμε και να διώξουμε τα φρικιαστικά εγκλήματα που διαπράττονται στην Ουκρανία εξ ονόματος της Ρωσίας» και στην αποκλιμάκωση του κινδύνου πυρηνικής καταστροφής στη χώρα, που απειλεί «εκατομμύρια ανθρώπους».

Σχεδόν 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να εκφραστούν στο βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα διαρκέσει μια εβδομάδα. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα απευθύνει ομιλία σήμερα.