Με 808.356 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Χαλανδρίου για την υλοποίηση σχεδίου ανάπτυξης 500 καφέ κάδων, την ανάπτυξη προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης και αποτελεσματικότερης διαχείρισης κλαδεμάτων.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», η οποία ενέκρινε, στις 29 Αυγούστου 2022, τη σχετική πρόταση του Δήμου, η οποία είχε υποβληθεί στον άξονα «Δράσεις διαχείρισης βιοαποβλήτων».

Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο σχέδιο

Το σχέδιο που θα υλοποιηθεί περιλαμβάνει τρεις συγκεκριμένες δράσεις:

 Δημιουργία δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων με ανάπτυξη 500 κάδων των 360 Lt. Πρόκειται για δίκτυο μικρού καφέ κάδου, το οποίο θα αναπτυχθεί παράλληλα με το ευρύτερο δίκτυο των 1.300 μεγάλων καφέ κάδων που θα απλωθούν σταδιακά σε όλη την πόλη.

► Υλοποίηση προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης.

► Αποτελεσματική διαχείριση (τεμαχισμός) των κλαδεμάτων που συλλέγονται στον Δήμο.

Για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων, ο Δήμος Χαλανδρίου θα προμηθευτεί:

  • κάδους και τα αντίστοιχα κλειδιά πρόσβασης, για τη δημιουργία του δικτύου χωριστής συλλογής
  • ειδικό εξοπλισμό διαχείρισης κλαδεμάτων
  • εξοπλισμό οικιακής κομποστοποίησης (300 οικιακούς κομποστοποιητές τύπου κήπου και 300 οικιακούς κομποστοποιητές τύπου μπαλκονιού).

 Κώστας Γερολυμάτος, αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων: «Αποτελεσματικότερη διαχείριση βιοαποβλήτων με εξοικονόμηση χρημάτων»

 «Η νέα αυτή χρηματοδότηση θα μας δώσει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τη διαχείριση των βιοαποβλήτων στο Χαλάνδρι, με μείωση παράλληλα του λειτουργικού κόστους και των καυσίμων, ειδικά στη διαχείριση των κλαδεμάτων. Η παράμετρος αυτός κρίνεται πολύ σημαντική λόγω της παρατεινόμενης ενεργειακής κρίσης», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κώστας Γερολυμάτος, ανακοινώνοντας την έγκριση της χρηματοδότησης.

«Επιπλέον, θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε περαιτέρω το δίκτυο του καφέ κάδου, που το επόμενο διάστημα θα απλωθεί σε όλη την πόλη, στο πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ)», συμπλήρωσε ο κ. Γερολυμάτος και κατέληξε: «Μέσω των παραπάνω δράσεων, ο Δήμος Χαλανδρίου υλοποιεί την Εθνική Στρατηγική για την Διαχείριση Αποβλήτων και το αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων,  που προωθεί σταθερά την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο, με κύριο άξονα τη διαλογή των ξεχωριστών ρευμάτων στην πηγή, κόντρα στην στρατηγική της καύσης και των μεγάλων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων».