Στα πλαίσια της καλλιέργειας της πολιτιστικής συνείδησης των μαθητών και της γνώσης της τοπικής ιστορίας το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αχαρνών με έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. θα πραγματοποιήσει τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα κατά το σχολικό έτος 2022-2023:
α) Το Τραγούδι της λύρας, β) Μύθοι και λατρεία στις αρχαίες Αχαρνές, γ) Το παιχνίδι στην αρχαιότητα, δ) Ο Δικαιόπολις μας ξεναγεί στον κόσμο του αρχαίου θεάτρου.
Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και υλοποιούνται στα πλαίσια προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αττικής και συνδέονται με την αντίστοιχη σχολική ύλη, κυρίως της ιστορίας. Στους εκπαιδευτικούς προτείνεται στην τάξη, πριν και μετά την επίσκεψη, η διαθεματική προσέγγιση του εκάστοτε αντικειμένου και η εμπλοκή όλων των ειδικοτήτων (μέθοδος της αράχνης). Στα πλαίσια της δια βίου μάθησης τα προγράμματα απευθύνονται επίσης και στους ενήλικες που θα ήθελαν να τα παρακολουθήσουν καθώς και σε οικογένειες.
Όλα τα προγράμματα είναι δωρεάν, διαρκούν δύο ώρες (με το απαραίτητο διάλειμμα), απευθύνονται σε μικρό αριθμό μαθητών και μια μόνο σχολική τάξη και διαφοροποιούνται ανάλογα με τη ηλικία των παιδιών, το επίπεδο της τάξης και τις ιδιαιτερότητες των μαθητών. Τη διεξαγωγή τους αναλαμβάνουν αρχαιολόγοι, μουσειοπαιδαγωγοί – εμψυχωτές. Στο τέλος της επίσκεψης οι εκπαιδευτικοί καλούνται να συμπληρώσουν ένα φύλλο αξιολόγησης. Οι αξιολογήσεις ως ανατροφοδότηση συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση, την ανανέωση και την εξέλιξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πολιτισμικών μνημείων και μουσείων ως χώρων εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.
Για τα σχολεία των Αχαρνών επιπλέον υπάρχει δυνατότητα δανεισμού έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού της βιβλιοθήκης του Τμήματος (διαθέτει έως σήμερα 16.500 βιβλία) που λειτουργεί ως εργαλείο μάθησης και διερεύνησης στο γνωστικό πεδίο που έχει επιλεγεί. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί και μαθητές επίσης μπορούν να αναζητήσουν σχετικό πληροφοριακό υλικό στο site του Δήμου www.acharnes.gr, και στο site του Τμήματος: https://arxaiologikoacharnes.wordpress.com/
Το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας είναι στη διάθεση των σχολείων για τη συμβουλευτική και επιστημονική στήριξη όλων των εκπαιδευτικών δράσεων. Οι εθελοντές που συμμετέχουν στα προγράμματα διαθέτουν επιστημονική κατάρτιση και παιδαγωγική επάρκεια.
Κατά την υλοποίηση των δράσεων θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι προϋποθέσεις έγκρισής τους καθώς και τα μέτρα ασφαλείας όπως θα οριστούν από το Υ.ΠΑΙ.Θ που αφορούν τα μέτρα υγιεινής, τον αριθμό συμμετεχόντων και ότι άλλο κριθεί απαραίτητο για την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στο χώρο λειτουργίας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.