«Σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα, όπου ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η εμπρηστική ανιστόρητη ρητορική διαρκώς κλιμακώνονται, δεν μας επιτρέπεται ως Έθνος κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, οι συνθήκες απαιτούν συστράτευση, εθνική ενότητα και ομοψυχία, προκειμένου να καταστεί ξεκάθαρο σε όποιον επιβουλεύεται τα εθνικά μας συμφέροντα, ότι δεν προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε και να διαπραγματευτούμε το παραμικρό και αν χρειαστεί θα αντιμετωπίσουμε με υψηλό φρόνημα, σύνεση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, κάθε πρόκληση και απειλή σε ξηρά, θάλασσα και αέρα». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος εκπροσώπησε, χθες, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, την κυβέρνηση στην επετειακή εκδήλωση μνήμης «Λάσκεια 2022», για τη βύθιση του υποβρυχίου «Κατσώνης» του Πολεμικού Ναυτικού, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ο δήμος Ελευσίνας και ο Λαογραφικός Σύλλογος Ελευσίνας «Το αδράχτι», πραγματοποιήθηκε στην παραλία Ελευσίνας.

Όπως ανακοινώθηκε, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του αντιπλοίαρχου Βασίλειου Λάσκου, τελευταίου κυβέρνηση του υποβρυχίου «Κατσώνης».

«Το θρυλικό υποβρύχιο, βυθίστηκε σαν σήμερα πριν 79 ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια της 7ης πολεμικής του αποστολής, όταν και ενεπλάκη στη θαλάσσια περιοχή της Σκιάθου, με μια γερμανική ανθυποβρυχιακή κορβέτα, παρασύροντας στον υγρό του τάφο 32 μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ο Ελευσίνιος κυβερνήτης του αντιπλοίαρχος Βασίλειος Λάσκος» ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς.

«Η θυσία των μελών του πληρώματος, που τίμησαν μέχρι “τελευταίας ρανίδας του αίματός τους” τη σημαία, επιτελώντας στο ακέραιο το εθνικό τους καθήκον, συνιστά αδιαμφισβήτητα φωτεινό φάρο για όλους τους Έλληνες και ταυτόχρονα βαριά κληρονομιά, που θέτει αξιώσεις αντίστοιχης βαρύτητας και ευθύνης σ’ εμάς τους συνεχιστές της, ώστε “τῶν πατέρων μὴ χείρους φανῆναι”» πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Γεώργιος Κώτσηρας, ο βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής και Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, ο βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής και Γραμματέας της Βουλής Ευάγγελος Λιάκος, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο δήμαρχος Ελευσίνας Αναθεωρητής Γ΄ ε.α. Αργύριος Οικονόμου, εκπρόσωποι των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Ελευθέριος Κοσμόπουλος, η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου «Το αδράχτι» Παντελίτσα Τσαλιμοπούλου και αντιπροσωπεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.