Παράταση, μέχρι τον Ιούλιο του 2023, για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και στον Κυπαρισσιακό κόλπο ζήτησαν και έλαβαν τα Ελληνικά Πετρέλαια από την ΕΔΕΥ.

Η πρώτη φάση των ερευνών, σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή, περιλαμβάνει την διεξαγωγή δισδιάστατης σεισμικής έρευνας την οποία τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν και στις δυο περιοχές, τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Εκκρεμεί, ωστόσο, η ερμηνεία των δεδομένων που προέκυψαν από την έρευνα, από την οποία θα εξαρτηθεί η μετάβαση στην επόμενη φάση των ερευνών στην οποία περιλαμβάνονται τρισδιάστατα σεισμικά (που δίνουν καλύτερη απεικόνιση του υπεδάφους) και υπό προϋποθέσεις, ερευνητική γεώτρηση. Η προθεσμία ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης, ύστερα από την επιμήκυνση της περιόδου της πρώτης φάσης, μεταφέρεται για τον Ιούλιο του 2026.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥ):  “Παρέχεται η συναίνεση του Εκμισθωτή στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Μισθωτή κατά εννέα μήνες, ήτοι μέχρι και την 9/7/2023, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων με τον αρτιότερο τρόπο και να ολοκληρωθούν οι σχετικές γεωλογικές μελέτες ώστε να αποφασίσει ο Εντολοδόχος σχετικά με την είσοδο στην Δεύτερη Φάση του Σταδίου Ερευνών”.
Τα δικαιώματα έρευνας και στις δύο περιοχές ανήκουν στα ΕΛΠΕ, τα οποία απέκτησαν πέρυσι το 50% των δικαιωμάτων στην περιοχή του Ιονίου που κατείχε προηγουμένως η ισπανική Repsol.