της Μάρθας Λεκκάκου

Κόντρα στη μιζέρια, την τοξικότητα και το κλίμα μαρασμού που επιχειρούν ορισμένοι της αντιπολίτευσης να καλλιεργήσουν στην χώρα, επιδιώκοντας ψηφοθηρικά οφέλη για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, η Ελλάδα είναι εδώ και με χαρές και με αισιοδοξία.

Σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, με 64.500 θεατές, με άντρες, γυναίκες και πάρα πολλά παιδιά, το Ράλι Ακρόπολις, άνοιξε αυλαία την Πέμπτη που μας πέρασε. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC), στον δέκατο αγώνα της χρονιάς που φιλοξενείται στην χώρα μας τα είχε όλα, θέαμα και ενθουσιασμό, με ένα κοινό να συμμετέχει, να σηκώνεται από τις θέσεις του, να χειροκροτεί με πάθος,  να δείχνει προς όλους ότι «διψά» για μεγάλες διοργανώσεις που ανεβάζουν τη χώρα ψηλά στα μάτια όλων και κυρίως στα μάτια τα δικά μας.

Το ειδικά διαμορφωμένο ΟΑΚΑ με πίστα ταχύτητας σε μια υπερειδική διαδρομή όπου συναγωνίζονταν ανά δύο τα αγωνιστικά οχήματα, ήταν ομολογουμένως μια ευχάριστη έκπληξη για όσους παραβρέθηκαν από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ. Και δεν το λέμε εμείς οι Έλληνες που μας αρέσει πολύ να ευλογάμε τα γένια μας, αλλά οι ίδιοι οι συμμετέχοντες του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε αυτόν τον αγώνα.

Ο Βέλγος Thierry Neuville με συνοδηγό τον Martijn Wydeghe, που κατέγραψε τον ταχύτερο χρόνο στην υπερειδική διαδρομή, δήλωσε:  «Είναι όπως έπρεπε να είναι. Φανταστικό κοινό και ατμόσφαιρα. Συγχαρητήρια στην Οργάνωση που μας έδωσαν αυτή τη δυνατότητα, καθώς και στους θεατές που ήρθαν σήμερα. Αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να φέρεις πολύ κόσμο στο WRC».

Άλλος οδηγός ταχύτητας, ο Sébastien Loeb με συνοδηγό την  Isabelle Galmiche, συμπλήρωσε: «Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τόσο κόσμο στο στάδιο. Απίστευτη ατμόσφαιρα».

Βέβαια την πλήρη …αλήθεια την είπε ο Ελληνοβέλγος οδηγός αγώνων ταχύτητας Jourdan Serderidis : «Απίστευτα. Οι Έλληνες είναι “τρελοί”. Τώρα ξέρετε γιατί».

Διαφωνεί κανείς με την καθ΄ ομολογίαν τρέλα μας; Ουδείς μάλλον. Αρκεί αυτή την τρέλα να μην την παρατήσουμε ποτέ, θα συμπλήρωνα. Είναι αυτή που μας οδηγεί σε κάθε τι μεγάλο που επιτυγχάνουμε. Είναι η ελληνική ψυχή και όποιος θέλει να επενδύει στη μετριότητα, στη γκρίνια – μίρλα και εν γένει στη μαυρίλα της αέναης απραξίας, της ατολμίας, της αδράνειας, ας κάτσει στην άκρη…

Άρτος και θεάματα, καθρεφτάκια στους ιθαγενείς είναι όλα αυτά, θα σπεύσουν να πουν κάποιοι. Ο λαός θέλει φτηνό ρεύμα, φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήσεις στους μισθούς, στελεχωμένα νοσοκομεία, πραγματικά δωρεάν εκπαίδευση σε όλους θα αντιτείνει. Αλήθεια έτσι είναι. Ο λαός θέλει και πρέπει να τα έχει όλα αυτά. Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία της χώρας, ακόμη και μετά από 2μιση χρόνια κορωνοϊού και μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, ως «κερασάκι στην τούρτα» στη 12ετή μνημονιακή καταιγίδα, δείχνουν ότι η Ελλάδα αντέχει και προχωρά μπροστά.

Και μια σημείωση: Μιας και η χώρα «αλλάζει πίστα» καιρός είναι η τρέλα που μας δέρνει να βγει προς όλους τους τομείς. Ας γίνουμε για παράδειγμα «τρελοί» Ιάπωνες που μαζεύουν τα σκουπίδια τους σχολαστικά σε κάθε διοργάνωση. Από το ΟΑΚΑ, έλειπαν πολλά χθες, όπως κάδοι ανακύκλωσης για τα νερά, τους χυμούς και τα σακουλάκια πατατάκια που διέθετε το πραγματικά μικρό κυλικείο. Και μην πει κανείς ότι αυτό είναι λεπτομέρεια. Τουναντίον. Είναι στοιχείο πολιτισμού. Αφήστε που σε αυτή τη χώρα ορθά στο αρμόδιο υπουργείο ο αθλητισμός πηγαίνει πάντα χέρι – χέρι με τον πολιτισμό…

Με τρέλα λοιπόν. Σε όλους τους τομείς. Στο ρελαντί οι πολίτες αυτής της χώρας μαραζώνουν. Στα γκάζια είμαστε πρώτοι. Και όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει ας τραβήξει χειρόφρενο. Οι υπόλοιποι θα τρέξουν με την τρέλα τους και γι΄αυτόν.