Η πρόεδρος Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν παρουσίασε από το Στρασβούργο το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινοποίησε το σχέδιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και τα μελλοντικά σχέδια της Ένωσης στα πλαίσια της ετήσιας ομιλίας για την κατάσταση της ΕΕ, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παρούσα στη συζήτηση ήταν και η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, η Ολένα Ζελένσκι.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία:

Από την πρώτη στιγμή η ΕΕ δεν δίστασε στη ρωσική εισβολή

Το Αδυσώπητο και ανελέητο πρόσωπο του κακού απειλεί το μέλλον με τις σειρήνες του πολέμου να ηχούν ξανά. Από την πρώτη στιγμή η ΕΕ δεν δίστασε. Βρήκαμε το θάρρος να κάνουμε το σωστό. Έχει φανεί αντάξια των προσδοκιών η Ευρώπη.

Αμέσως μόλις τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην Ουκρανία, η απάντηση μας ήταν καίρια. Η δύναμη της Ευρώπης, αυτή που την κινεί, βγήκε πάλι στην επιφάνεια.

Ας είμαστε ειλικρινείς είναι πολλά τα διακυβεύματα όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Είναι ένας πόλεμος κατά του ενεργειακού μας συστήματος ,της οικονομίας μας και των αξιών μας.

Η Ευρώπη οι αξίες μας και η Ουκρανία όμως θα νικήσουν.

Σήμερα η τόλμη έχει ένα όνομα, το όνομα αυτό είναι Ουκρανία. Έχει ένα πρόσωπο, αυτό των ανδρών και γυναικών της Ουκρανίας.

Αγαπητή μου Ολένα χρειάστηκε τεράστιο θάρρος για να αντισταθείτε στη σκληρότητα το Πούτιν.

Η Ουκρανία είναι ισχυρή γιατί άνθρωποι όπως εσείς και ο σύζυγός σας είσαστε θαρραλέοι. Εμψυχώσατε έναν ολόκληρο λαό. Ζήτω η Ουκρανία.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ουκρανία θα παραμείνει ακλόνητη

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ουκρανία θα παραμείνει ακλόνητη. Οι αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ. Η οικονομία της Ρωσίας είναι στην εντατική. Ο ρωσικός στρατός έχει προβλήματα συντήρησης. Η ρωσική βιομηχανία είναι σε διάλυση. Αυτό είναι το τίμημα του πολέμου του Πούτιν.

Οι κυρώσεις θα παραμείνουν να είναι ξεκάθαρο. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική μας υποστήριξη στην Ουκρανία Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα απαιτήσει τεράστιους πόρους.

Ανακοινώνω ότι θα στηρίξουμε την ανοικοδόμηση των σχολείων. Θα δώσουμε 100 εκατ. ευρώ.

Θέλω να συνεχιστεί εμπόριο μας με την Ουκρανία. Θα φέρουμε την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή αγορά . Η ενιαία μας αγορά είναι το μεγαλύτερο, μας επίτευγμα και μπορεί να ωφελήσει και την Ουκρανία.

Να βρούμε αξιόπιστους προμηθευτές, όχι τη Ρωσία

Η αποθήκευση ενεργειακών αποθεμάτων στις 80% είναι σημαντικό. Να βρούμε όμως αξιόπιστους προμηθευτές, όχι τη Ρωσία. Μέχρι πέρυσι ήμασταν στο 40% της εξάρτησης από τη Ρωσία και τώρα είμαστε στο 9%.

Το αέριο πρέπει να συνεχίσει να φθάνει στην ΕΕ. Αλλά δεν πρέπει να είναι πολύ ακριβό γιατί δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί. Θα δημιουργήσουμε μια ομάδα κρούσης, για να δούμε πώς θα μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι αγορές αερίου έχουν μεταβληθεί δραματικά. Η αγορά διασύνδεσης TTF δεν έχει προσαρμοστεί, οπότε η Κομισιόν θα δημιουργήσει νέους δείκτες αξιολόγησης πιο αξιόπιστους για την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανώτατο όριο τιμών για παραγωγούς ενέργειας

Το να τα βγάλουν πέρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχει γίνει πηγή άγχους. Είναι πολλά τα παραδείγματα των Ευρωπαίων που προσαρμόζονται. Το να μειωθεί η ζήτηση της ενέργειας στις ώρες αιχμής είναι καθοριστικό.

Χρειάζεται και στοχευμένη βοήθεια. Είναι ώρα για ένα ανώτατο όριο τιμών για τις εταιρίες ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Αυτές βγάζουν τεράστια κέρδη, Τώρα όμως μιλάμε για τεράστια έσοδα στην πλάτη των καταναλωτών εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο.

Θα στηρίξουμε με 140 δισ. για τα κράτη μέλη ώστε να μπορέσουν να ανακουφίσουν τα κράτη μέλη από τις επιπτώσεις του πολέμου στην αγορά της ενέργειας.

Το αέριο πρέπει να συνεχίσει να φθάνει στην ΕΕ. Αλλά δεν πρέπει να είναι πολύ ακριβό γιατί δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί. Θα δημιουργήσουμε μια ομάδα κρούσης, για να δούμε πώς θα μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Οι αγορές αερίου έχουν μεταβληθεί δραματικά. Η αγορά διασύνδεσης TTF δεν έχει προσαρμοστεί, οπότε η Κομισιόν θα δημιουργήσει νέους δείκτες αξιολόγησης πιο αξιόπιστους για την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος.

Να αποσυνδέσουμε τη δεσποτεία του φυσικού αερίου από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος

Πρέπει να κοιτάζουμε και προς το μέλλον. Οι καταναλωτές πρέπει να αντλήσουν οφέλη. Πρέπει να αποσυνδέσουμε τη δεσποτεία του φυσικού αερίου από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πριν από μισό αιώνα τη δεκαετία του 70’ ο κόσμος είχε και πάλι ανάλογη κρίση. Αλλά δεν αντιμετωπίσαμε την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο. Αυτό ήταν σφάλμα και για το κλίμα και τα δημοσιονομικά των κρατών και για την σημερινή μας εξάρτηση. Λίγοι είχαν αναγνωρίσει ότι το πρόβλημα ήταν τα ίδια τα ορυκτά καύσιμα και όχι οι τιμές τους.

Δεν θέλει απλώς ευκαιριακές λύσεις. Κράτη μέλη έχουν επενδύσει στην αιολική ενέργεια, ηλιακή και το υδρογόνο. Το υδρογόνο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την Ευρώπη, που πρέπει να γίνει μέρος μιας μαζικής αγοράς υδρογόνου. Η αγορά του υδρογόνου με τους πόρους του ταμείου για την καινοτομία θα βοηθήσει την μελλοντική αγορά του υδρογόνου και την μελλοντική οικονομία.

Διπλασιασμός της πυροσβεστικής ικανότητας της ΕΕ

Το καλοκαίρι είδαμε τον καύσωνα , τα δάση να καίγονται. Οι μελλοντικές ξηρασίες θα είναι πολύ πιο σοβαρές. Η Ένωση θα πιέσει για μια φιλόδοξη παγκόσμια συμφωνία στη διάσκεψη του ΟΗΕ και στην Cop27.

Φέτος στείλαμε αεροπλάνα από την Ελλάδα, τη Σουηδία και την Ιταλία για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στη Γαλλία και τη Γερμανία. Αλλά καθώς οι καταστροφές γίνονται πιο συχνές και πιο έντονες, η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερη δυναμικότητα», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Επισήμανε ότι «η ΕΕ θα αγοράσει άλλα 10 ελαφρά αμφίβια αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα για να προσθέσει στον στόλο. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη».

Νέοι κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση

Το μέλλον είναι να επενδύσουμε με βιώσιμο τρόπο. Πρέπει να επενδύσουμε στη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα. Χρειάζεται κανόνες τους οποίους θα παρουσιάσουμε τον Οκτώβριο για την οικονομική διακυβέρνηση.

Προτείνουμε περισσότερη ευελιξία για την διαχείριση του χρέους αλλά και περισσότερη λογοδοσία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής. Ας χαράξουμε ένα κοινό δρόμο με μεγαλύτερη ελευθερία επενδύσεων, περισσότερο έλεγχο και περισσότερο πρωτοβουλία από τα κράτη μέλη και στήριξη στους πολίτες.

Η «Kατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είναι η ετήσια ομιλία που εκφωνεί κάθε Σεπτέμβριο ο/η εκάστοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ και αμέσως μετά συζητείται η δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το περασμένο έτος, παρουσιάζεται το πρόγραμμά της για το προσεχές έτος και, γενικότερα, το όραμά της για το μέλλον.