Επιταχυνόμενο ρυθμό πήρε χθες η αντεπίθεση των Ουκρανών στο βορειοανατολικό μέτωπο της επαρχίας Χάρκοβο, καθώς οι στρατιώτες τους ανακατέλαβαν περίπου 20 χωριά και κωμοπόλεις μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, για να φτάσουν σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα. Αυτό ανέφερε χθες ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, προσθέτοντας ότι η πρόοδος στην ουκρανική αντεπίθεση, που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου, σημειώνεται και στο νότιο μέτωπο της Χερσώνας. Είχε προηγηθεί ένα από τα πιο εφιαλτικά, για τους εισβολείς, Σαββατοκύριακα από την έναρξη του πολέμου. Έξι ημέρες μετά το ξεκίνημα της ουκρανικής αντεπίθεσης στην επαρχία του Χάρκοβο, η κίτρινη-μπλε σημαία ανέμιζε στις πόλεις Ιζιούμ, Μπαλακλίγια και Κουπινάσκ. Σύμφωνα με τον Ζαλούζνι, οι Ουκρανοί είχαν ανακαταλάβει μέχρι χθες συνολική έκταση 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (συγκριτικά, η έκταση της Αττικής είναι 3.808 τ.χλμ.).

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμούσε ότι το ρωσικό γενικό επιτελείο διέταξε την απόσυρση των στρατευμάτων του από όλες τις κατεχόμενες περιοχές στην επαρχία του Χάρκοβο, δυτικά του ποταμού Οσκίλ. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τη βαρύτερη ήττα του ρωσικού στρατού στους 6,5 μήνες του πολέμου, τουλάχιστον μετά τη μάχη του Κιέβου. Ειδικά με την πτώση του Ιζιούμ, οι Ρώσοι έχασαν μια βασική οδό ανεφοδιασμού των δυνάμεών τους στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς, όπου η πίεση εναντίον τους ήδη γίνεται απειλητική, όπως αναγνώρισε χθες ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ.
Με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι ο πόλεμος εισήλθε στην «τρίτη φάση» του (ύστερα από την ανάσχεση στο Κίεβο και τη σταθεροποίηση του μετώπου) και εκτίμησε ότι η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων θα αποκτήσει χαρακτηριστικά «χιονοστιβάδας» μέχρι την απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Έθεσε επίσης ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων από τη Ρωσία και δίκης των υπεύθυνων για τα καταγγελθέντα εγκλήματα πολέμου.