Απάντηση σε υψηλούς τόνους από την Αθήνα διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις νέες απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Στους ρητορικούς παροξυσμούς της Άγκυρας δίνουμε τη σημασία που πρέπει. Ξέρουμε ότι κυρίως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και προσπαθούν να κατασκευάσουν μια πραγματικότητα που βασίζεται σε μυθεύματα. Απαντώνται όπως και όπου πρέπει με τον κατάλληλο τρόπο. Η χώρα μας, υπεύθυνα και αποφασιστικά, είναι παράγοντας σταθερότητας και είναι ανοιχτή σε διάλογο με επιχειρήματα και είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική της κυριαρχία».

Το νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποίησε ξανά ρητορική επίθεση απέναντι στην Ελλάδα.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην επαρχία Χαϊμάνα για τη μάχη του Σαγγάρειου τον Αύγουστο του 1921 μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Τσαβούσογλου, πιστός στην πάγια τακτική της προκλητικότητας και της έντασης, είπε ότι «ο Έλληνας έχει φαγούρα», «τρώγεται» να μπει σε περιπέτειες.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Τσαβούσογλου κάλεσε την Ελλάδα να μη γίνεται «εργαλείο» άλλων και «να σταματήσει τις προκλήσεις». «Ενώ προσπαθούμε να σεβαστούμε τα δικαιώματα της γειτονίας και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ο Έλληνας συνεχίζει να ξύνεται και να ξύνεται… Αν μπείτε σε μια περιπέτεια για λογαριασμό άλλων, θα υποστείτε τις συνέπειες σήμερα, όπως στο παρελθόν. Αυτή είναι μια προειδοποίηση για τη γειτονική μας Ελλάδα» είπε, σε προκλητικό τόνο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα, υπερασπιζόμενος την τουρκική διπλωματία ως «ανθρωπιστική και επιχειρησιακή», ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της σε όλα τα πεδία. «Έχουμε project που θα συνεισφέρουν στην ειρήνη και στην ευημερία όχι μόνον στην περιοχή μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε.