Για τον φωτισμό στην πρωτεύουσα και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας μίλησε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Στην Αθήνα, φως και ασφάλεια ταυτίζονται» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ερωτηθείς για την επιβεβλημένη ενεργειακή οικονομία, στον τηλεοπτικό σταθμό του MEGA.

«Στην Αθήνα, φως και ασφάλεια ταυτίζονται»

Συγκεκριμένα ο Κ. Μπακογιάννης ερωτηθείς σχετικά με τις ενέργειες του δήμου ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την τήρηση των στόχων που έχουν τεθεί σε κεντρικό επίπεδο, τόνισε ότι η Αθήνα μέσα από το πρόγραμμα αλλαγής του οδοφωτισμού θα πετύχει όχι μόνο καλύτερο φως, αλλά και μεγαλύτερη εξοικονόμηση απ’ αυτήν που ζητείται.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να δούμε γειτονιές της Αθήνας χωρίς φως. «Γιατί το αποκλείει η ίδια η ζωή», όπως σημείωσε, καθώς αυτό «καθίσταται απαγορευτικό σε περιοχές όπως ο Αγ. Παντελεήμονας, τα Θυμαράκια ή Άνω Κυψέλη», τονίζοντας ότι «Στην Αθήνα, φως και ασφάλεια ταυτίζονται».

Εξοικονόμηση ενέργειας στο δήμο

Αναφορικά με την αναγκαία εξοικονόμηση ενέργειας τόνισε ότι πέραν του πολέμου το ζήτημα είχε ενταχθεί στον προγραμματισμό του δήμου με τη δρομολόγηση ανάλογων δράσεων, όπως: Η αντικατάσταση του οδοφωτισμού με LED με εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 60%, καλύτερο φωτισμό και αυτοδιαχείριση του συστήματος. «Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινάμε την τοποθέτηση 2.000 φωτιστικών σε κεντρικές λεωφόρους: Αχαρνών, Λιοσίων κ.α. και έως τα Χριστούγεννα θα τοποθετηθούν ακόμη 20.000 φωτιστικά -είναι τα LED που τα αναβαθμίζουμε», είπε ο ίδιος.

«Κι αυτόν τον χειμώνα πρέπει να τον περάσουμε όλοι μαζί»

Αναφερόμενος στις κεντρικές οδηγίες για την ενεργειακή οικονομία και τη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, για την οποία όπως υπενθύμισε «ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι αποτελεί κοινή λογική», δήμαρχος Αθηναίων, χαρακτήρισε αδιανόητο «να συζητάμε ότι θα πρέπει να κλείνουμε τα κλιματιστικά και τα φώτα στα δημόσια κτίρια τη νύχτα, ή ότι χρειαζόμαστε έναν ενεργειακό υπεύθυνο ανά όροφο για να διασφαλίζει ότι έχουμε κλείσει τους διακόπτες. Τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο οφείλει να δώσει το παράδειγμα. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα. Κι αυτόν τον χειμώνα πρέπει να τον περάσουμε όλοι μαζί».

«Κανένα παιδί δεν θα κρυώνει»

Για τη θέρμανση στα σχολεία σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να την κλείσεις αλλά ότι μπορείς να την προσφέρεις από «φωτοβολταϊκά στη στέγη και νέες μονώσεις», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Σε επτά σχολεία έχουμε ήδη προχωρήσει ένα έργο ενεργειακής αναβάθμισης. Την πετυχαίνουμε με διάφορους τρόπους και συνεχίζουμε σε αυτή τη λογική. Συντηρούμε παντού τους καυστήρες κι εφόσον χρειάζεται τους ανανεώνουμε», τόνισε. Ο δήμαρχος Αθηναίων προσέθεσε ότι σε καμία περίπτωση, φέτος, δε θα κρυώσει κάποιο παιδί σε σχολείο της Αθήνας.