“Το ακούνε στη κυβέρνηση; πως θα αντέξουν οι Δήμοι σε αυτά τα έξοδα μαζί με τις υπέρογκες αυξήσεις των ηλεκτρικής ενέργειας;”

Οργισμένο «ως εδώ και μη παρέκει» από την πλευρά του Δημάρχου Πάρου στο πλαίσιο της δημόσιας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του Φο.Δ.Σ.Α Νοτίου Αιγαίου, την Παρασκευή 26η Αυγούστου 2022, στη Ρόδο.

Όλα ξεκίνησαν με τη δημόσια πρόθεση του Δήμου Πάρου να καταψηφίσει την τιμολογιακή πολιτική του φορέα, ως αποτέλεσμα απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού, που αμφισβητούσε μεταξύ άλλων το σύνολο της εισφοράς του νησιού, τα αυξημένα ανταποδοτικά τέλη κ.α.

Ωστόσο σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στάθηκε η απαίτηση της διοίκησης του Φο.Δ.Σ.Α να συμπεριληφθεί ποσό ύψους 300.000 ευρώ στις οικονομικές απαιτήσεις του φορέα για το έτος 2023 από τον Δήμο Πάρου, για τη δήθεν αγορά, με ιδίους πόρους, ενός μηχανήματος (τεμαχιστή ογκωδών αντικειμένων).

Στο άκουσμα της πρότασης, ο κ. Κωβαίος απάντησε ότι από καμία μελέτη ή παροχή συμβούλου δεν προκύπτει η ανάγκη αυτή , ούτε και συμπεριλήφθηκε στη σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι επιλέξιμη δαπάνη προς χρηματοδότηση σε πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη. Για τον λόγο αυτό, κατήγγειλε ως αυθαίρετη, καταχρηστική, και εκδικητική τη συγκεκριμένη ενέργεια του Φο.Δ.Σ.Α, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει και στο παρελθόν από τον Δήμο Πάρου για αντίστοιχα ζητήματα.

default

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να επιβάλλει στον φορέα την απάλειψη του ποσού από τις οικονομικές απαιτήσεις του φορέα έναντι του Δήμου Πάρου, διαφορετικά την κάλυψη του από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.  «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήδη πλήττεται καίρια από το πολλαπλά αυξημένο λειτουργικό κόστος ενός πλήθους σημαντικών ενεργοβόρων υποδομών.  Την ίδια στιγμή, οι πολίτες βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση, καθώς αναμένεται ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνα λόγω της αύξησης του κόστους ζωής. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι οι παράλογες απαιτήσεις του Φο.Δ.ΣΑ. αποτελούν θηλιά στο λαιμό των δήμων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Πάρου.

Κλείνοντας ο κ. Κωβαίος, ανέφερε ότι σε περίπτωση που αγνοηθούν τα αιτήματα του,  θα τεθεί άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου η πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις απέναντι στις αυθαίρετες πρακτικές της Κυβέρνησης και του Φο.Δ.Σ.Α κατά του Δήμου Πάρου και των πολιτών του, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι παραμένει πάντα ζωντανό το αίτημα οικειοθελούς αποχώρησης της Πάρου από τον Φο.Δ.Σ.Α Νοτίου Αιγαίου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι δεν υπήρχε καμία αντίδραση, όπως θα περίμενε κανείς!!!, για τα αυξημένα ανταποδοτικά τέλη που θα επιβαρύνουν τον Παριανό πολίτη και επιχειρηματία από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας στην Πάρο.