Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας εκτίμησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν την κρίση στις προμήθειες φυσικού αερίου που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, επειδή ώθησαν τους Ευρωπαίους ηγέτες προς το «αυτοκτονικό» βήμα να διακόψουν την οικονομική και ενεργειακή τους συνεργασία με τη Μόσχα.

Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει ώστε ο αγωγός Nord Stream να τεθεί και πάλι σε λειτουργία και να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε στο Reuters: «Ακούστε, μου κάνετε ερωτήσεις τις απαντήσεις στις οποίες γνωρίζουν ακόμη και τα παιδιά: αυτοί που το ξεκίνησαν πρέπει να το σταματήσουν».

Η Ζαχάροβα εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ επιδίωκαν εδώ και καιρό να διαρρήξουν τις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, αν και η Μόσχα έχει υπάρξει για αυτές επί δεκαετίες αξιόπιστος πάροχος ενέργειας.

«Οι ασκούντες την εξουσία στην ΕΕ είναι προβοκάτορες των ΗΠΑ»

«Επικράτησε η κυριαρχία της Ουάσιγκτον» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βλαδιβοστόκ.

«Στην ΕΕ ανήλθαν στην εξουσία πολιτικές δυνάμεις που παίζουν τον ρόλο των προβοκατόρων» συμπλήρωσε. «Είναι εντελώς αυτοκτονικό, αλλά φαίνεται ότι θα το πάνε μέχρι το τέλος» κατέληξε η Ζαχάροβα.