Ο Κώστας Σκρέκας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ενεργειακή επάρκεια.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειμώνα, η κυβέρνηση δε θα αφήσει τα νοικοκυριά να κρυώσουν» διαβεβαίωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

«Έχουμε προχωρήσει σε διπλασιασμό της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή έχουμε διπλασιάσει την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου» εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

Η κουλτούρα της εξοικονόμησης ενέργειας

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε πάντως ότι η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας όπως στη Γερμανία και στην Ιταλία, όμως Ιούνιο-Ιούλιο είχαμε σημαντική μείωση της κατανάλωσης. «Τον Ιούλιο η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 15% μέσα σε ένα μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλη η Ευρώπη ανησυχεί και προβληματίζεται για τους επόμενους μήνες. Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα εξαιτίας της στρατηγικής της Ρωσίας να στραγγαλίζει ενεργειακά την Ευρώπη μειώνοντας τις ροές φυσικού αερίου και εκτινάσσοντας τις τιμές, λόγω προσφορά και ζήτησης στα χρηματιστήρια ενέργειας. Η τιμή έχει σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η κυβέρνησή μας είδε από πολύ νωρίς το πρόβλημα, και δημιούργησε δίχτυ προστασίας για τους οικιακούς καταναλωτές αλλά και τις ΜΜΕ», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας.

Απορρόφηση των αυξήσεων τουλάχιστον στο 80%

Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η απορρόφηση τουλάχιστον στο 80% των αυξήσεων στην ενέργεια για όσο χρειαστεί επανέλαβε. «Μικρότερα εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, ψιλικά, απορροφούμε το 89% της αύξησης για το Σεπτέμβριο. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις απορροφούμε το 50 με 55% της αύξησης, ενώ ένα τμήμα της αύξησης εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος» σημείωσε.

Ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι «εξετάζουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πέραν της επιδότησης για τις μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις για να στηρίξουμε από τις αυξημένες τιμές ενέργειας».

«Μόνο το Σεπτέμβριο θα επιδοτήσουμε με 1,1 δισεκ. ευρώ τα νοικοκυριά για ένα μόλις μήνα. Είναι η μεγαλύτερη επιδότηση που έχει ίσως δοθεί ποτέ» σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας.

Τι είπε για τις χρεώσεις

«Η κυβέρνηση έχει υποχρεώσει τους παρόχους σε καθαρές χρεώσεις υπενθύμισε ο υπουργός, ενώ η ΡΑΕ έχει πίνακα με συγκρίσεις τιμολογίων των παρόχων στην ιστοσελίδα της ενώ με νόμο της κυβέρνησης ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει αζημίως πάροχο εφόσον έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο λογαριασμό. Το Σεπτέμβριο ένα μέσο νοικοκυριό με 400 κιλοβατώρες θα πλήρωνε σχεδόν 350 ευρώ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια μετά την κρατική επιδότηση το πληρωτέο ποσό κατεβαίνει στα 60 ευρώ», είπε ο Κώστας Σκρέκας.