Το ξέφρενο ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζεται καθώς χθες Τετάρτη ξεπέρασε τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα (301,8 ευρώ), πριν το κλείσιμο στα 290 ευρώ στο τέλος της συνεδρίασης.

Οι τιμές ρεκόρ θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται ενόψει του χειμώνα και της διατήρησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες συνεπάγονται τη μειωμένη ροή φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς προς την Ευρώπη.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς η οικονομική ατμομηχανή της Γηραιάς Ηπείρου, καθορίζει τη γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική, ειδικότερα στο ενεργειακό ζήτημα.

Σπάνε όλα τα ρεκόρ τιμών μετά τις απειλές Πούτιν για τον αγωγό Nord Stream

Οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον φόβο ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να διακόψει επ’ αόριστον τις παραδόσεις ποσοτήτων αερίου, και ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω της κίνησης Πούτιν να μειώσει στο 20% την παροχή από τον βασικό αγωγό Nord Stream.

Η Gazprom έχει προαναγγείλει ότι θα διακόψει εντελώς την παροχή αερίου στον Nord Stream από 31 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου για επισκευές. Οι διαβεβαιώσεις της ότι στη συνέχεια θα ξαναρχίσουν οι ροές στον αγωγό δεν γίνονται πιστευτές σε χώρες όπως η Γερμανία, που πασχίζει να καλύψει τα κενά στους αποθηκευτικούς της χώρους, ώστε να μην αντιετωπίσει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας τους χειμερινούς μήνες.

Στην ολλανδική αγορά, οι τιμές του φυσικού αερίου χθες Τετάρτη ήταν εξωπραγματικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις παραδόσεις Νοεμβρίου, έφτασαν οριακά κάτω από τα 300 ευρώ ανά MWh. Ωστόσο, η πίεση για το γέμισμα των αποθηκευτικών χώρων κρατά σε υψηλά επίπεδα τις συναλλαγές.

Η άνοδος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη την Τετάρτη ήταν 545,14% σε ετήσια βάση, ενώ το βρετανικό φυσικό αέριο έχει ανατιμηθεί κατά 392,37% το ίδιο διάστημα και το αμερικανικό 140,31%.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο εμπορευμάτων το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ανατιμηθεί 86,71% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, μετά από τα ρεκόρ του Ιουνίου, η τιμή της βενζίνης υποχωρεί στις ΗΠΑ (πτώση 11,2% τον Αύγουστο), αν και παραμένει αυξημένη κατά 20,27% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου παραμένουν ψηλά ενώ το Brent ανέβηκε χθες οριακά πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι.

Τα μέτρα ελάφρυνσης που σχεδιάζει η Γερμανία

Η Γερμανία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς η οικονομική ατμομηχανή της Γηραιάς Ηπείρου, καθορίζει τη γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική, ειδικότερα στο ενεργειακό ζήτημα. Εν μέσω πιέσεων που ασκούν κοινωνικοί φορείς, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο τρίτο πακέτο ελαφρύνσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί μέρος των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με την DW.

Πλαφόν στους θερμοστάτες στη δημόσια διοίκηση και κατάργηση της παροχής ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια: η Γερμανία, που ανησυχεί για τις ελλείψεις φυσικού αερίου, ανακοίνωσε χθες σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας που συνοδεύονται από έκκληση προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις για να τα ακολουθήσουν.

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Δεν θέλουμε να μετράμε τη θερμοκρασία στα σπίτια, καλούμε τους πολίτες να συμβάλουν

«Δεν θέλουμε να μετράμε τη θερμοκρασία στα υπνοδωμάτια και η ατομική ελευθερία έχει αξία», αλλά με τα μέτρα «απευθύνεται έκκληση στην υπευθυνότητα των νοικοκυριών για να συμβάλουν» στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Γερμανία για την εξοικονόμηση ενέργειας

Η δημόσια διοίκηση θέλει να δώσει το παράδειγμα:

Η θέρμανση των γραφείων και των δημοσίων κτιρίων θα περιορισθεί στους 19°C από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε σήμερα. Η θέρμανση θα περιορισθεί στους 12°C στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι ασκούν έντονη χειρωνακτική εργασία.
Η θέρμανση θα είναι σβηστή στους κοινόχρηστους χώρους, όπως οι διάδρομοι, και δεν θα υπάρχει ζεστό νερό για το πλύσιμο των χεριών.
Στις επιχειρήσεις, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα μειωθούν – σε μία προσπάθεια να παρακινηθεί ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει στην προσπάθεια.
Τα νοσοκομεία και τα κοινωνικά ιδρύματα εξαιρούνται των μέτρων.
Στον τομέα της ιδιωτικής ενοικιαζόμενης στέγης, οι ιδιώτες ιδιοκτήτες μπορούν να αποφασίσουν την μείωση της θέρμανσης κάτω από τις ελάχιστες θερμοκρασίες που προβλέπονται από τα συμβόλαια για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση κατά το 2% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Κατά 20% πρέπει να μειώσει η Γερμανία την κατανάλωση ενέργειας για να αποφύγει τις ελλείψεις τον χειμώνα

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας», προειδοποίησε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα πρέπει να μειώσει κατά 20% την κατανάλωσή της, αν θέλει αποφύγει τις ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με τα μοντέλα των προβλέψεων των ειδικών.

«Χωρίς μια γενική συμμετοχή των επιχειρήσεων, αλλά και του πληθυσμού, δεν θα εξοικονομήσουμε αρκετό φυσικό αέριο», επέμεινε ο υπουργός Οικονομίας.

Κλειστά τα φώτα το βράδυ στη Γερμανία για την εξοικονόμηση ενέργειας -Τι άλλα μέτρα αποφασίστηκαν

Άλλα μέτρα που αποφασίσθηκαν προβλέπουν ότι τα καταστήματα δεν θα μπορούν να έχουν ανοικτές τις πόρτες τους αν θερμαίνονται, ο νυκτερινός φωτισμός των κτιρίων θα απαγορεύεται και οι φωτεινές διαφημίσεις θα σβήνουν από τις 22.00 μέχρι τις 06.00.

Στις ιδιωτικές πισίνες θα απαγορευθεί η θέρμανση από την 1η Σεπτεμβρίου και για διάστημα έξι μηνών, αν για τη θέρμανση καταναλώνεται ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο του δημόσιου δικτύου.

Εδώ και εβδομάδες, η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς καλεί σε εθνική κινητοποίηση για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο στις αρχές του Ιουνίου ανερχόταν στο 35%, έναντι 55% πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του 50% των γερμανικών νοικοκυριών.